Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Bali

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 26. helmikuuta 2009 kello 15.27 – tehnyt Chuuppana (keskustelu | muokkaukset) (Syö)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bali

Default Banner.jpg

Hiekkaranta, Seminyak

Bali on saari Indonesiassa, Jaavasta itään ja Lombokista länteen. Vaikkakin kooltaan suhteellisen pieni, rikkaan hindukulttuurinsa ja loistavan surffauksen takia "jumalten saari" on Indonesian ylivoimaisesti suosituin turistikohde.

Kaupungit

Balin kartta


Ymmärrä

Sesajen-uhrilahjoja
Temppelin koristeellinen ovi

Sanaa paratiisi käytetään usein Balista, eikä suotta. Yhdistelmä ystävällistä, vieraanvaraista ja erittäin visuaalista kulttuuria sekoitettuna uskonnollisuuteen ja mahtaviin rantoihin tekävät Balista yhden Indonesian viehättävimmistä saarista. 80% Indonesiaan saapuvista matkaajista käyvät ainoastaan Balilla.

Tällä kaikella on kuitenkin kääntöpuolensa - kerran paratiisin omainen Kuta on muuttunut täyteen rakennetuksi betoniviidakoksi, huijarit ja kauppiaat elävät rahastamalla turisteja ja saaren rauha on jopa järkkynyt terroriteoissa vuosina 2002 ja 2005 - mutta Bali on pystynyt pitämään viehätyksensä. Bali on mahtava määränpää josta löytyy kaikkea kaikille ja vaikka turisteja on paljon, niin silti on helppo löytää haluaamansa rauhaa ja hiljaisuutta.

Ilmasto

Riisipeltoja, Ubud

Balilla on aina kuumaa ja kosteaa lämpötilan pysyessä ympäri vuoden 30 ja 35 asteen välillä. Sadekausi on marraskuusta huhtikuuhun ja kuivakausi huhtikuusta lokakuuhun, mutta vettä sataa runsaasti läpi vuoden ja sadekaudellakin useimmiten vain lyhyinä ukkoskuuroina.

Aika

Bali on UTC+8 aikavyöhykkeellä, kuten Singapore ja Hong Kong.

Tule

Suomalaiset tarvitsevan viisumin Indonesiaan, mutta sen voi ostaa kentältä hintaan US$10/25 7/30 päiväksi.

Lentokoneella

Balin Denpasar Ngurah Rai (IATA: DPS) lentokenttä on nimestään huolimatta suoraan rannalla Kutan eteläpuolella eikä siis kovinkaan lähellä Denpasaria. Kentälle ei ole suoria lentoja Euroopasta, joten vaihto esim. Bangkokissa tai Hong Kongissa on tarpeen. Yhteydet Aasiaan, Australiaan ja tietenkin Indonesian muille saarille ovat puolestaan erinomaiset.

Huomaa, että lähtiessä pitää maksaa lentokenttävero: Rp. 150.000 ulkomaanlennoille, 30.000 kotimaan lennoille.

Laivalla

Balilta on lauttayhteydet Jaavalle ja Lombokiin.

Liiku

Bali on keskisuuri saari ja tarvitset keinon liikkua saarella jos suunnitelmiisi kuuluu tutkia muutakin kuin hotellin uima-allasta. Liikenne on kaaos suurimmissa kaupungeissa. Balilla on vasemmanpuoleinen liikenne.

Puhu

Turismi on niin iso bisnes Balilla, että lähes kaikki osaavat edes auttavasti englantia. Pari sanaa indonesiaa voi tosin helpottaa elämää, erityisesti maaseudulla. Paikalliset puhuvat itse balin kieltä, mutta sitä ei juuri katukuvassa näy eikä sillä keskivertovieras mitään myöskään tee.

Syö

Balilta löytyy laaja valikoima erilaisia kahviloita ja ravintoloita, tarjoten sekä Indonesialaista, että kansainvälistä ruokaa. Sekä hyvässä, että pahassa osa Amerikkalaisista suur-ketjuista on onnistunut saamaan jalansijaa saarella, tosin lähea täysin saaren etelä-puolella olevissa turistikeskuksissa. Tulet näkemään Kentucky Fried Chickeniä, McDonald'sia, Pizza Huttia ja Starbucksia, joiden menut on kuitenkin saatu vastaamaan paikallisten makua. Esimerkiksi Pizza Hutin menu ei näytä lainkaan samalta kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Pienemmät paikalliset ravintolat ovat kuitenkin enemmän kokeilemisen arvoisia, sillä ruoka on parempaa ja halvempaa. Kannattaa kokeilla joka puolella olevia lautasia joista löytyy paistettua riisiä ja paistettuja nuudeleita. Nämä ruuat eivät yleensä maksaa 25,000 rupiaa enempää.

Autenttisinta ruokaa löytyy kuitenkin kiertävistä ruokavaunuista, nimeltään kaki lima, joka tarkoittaa viittä jalkaa. Nimi tulee vaunujen kolmesta ja kauppiaan kahdesta jalasta. Muista, että Indonesialaiset mausteet ovat erittäin tulisia, joten aloita rauhallisesti jotta tiedät rajasi!

Juo

Pysy turvassa


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!