Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Australia

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 11. lokakuuta 2011 kello 10.00 – tehnyt 212.50.210.8 (keskustelu) (Nuku)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Australia

Default Banner.jpg


Koala climbing tree.jpg
Sijainti
noframe
Lippu
noframe
Perustiedot
Pääkaupunki Canberra
Valtiomuoto liittovaltio, parlamentaarinen monarkia
Valuutta australian dollari
Pinta-ala 7 686 850 sq km
Väkiluku 22 477 400
Kieli englanti
Uskonto anglikaanit, katolilaiset
Aikavyöhyke (UTC) UTC alueesta riippuen +8 - +10

Australia [1] sijaitsee Oseaniassa.


Alueet

Osavaltiot

Australian osavaltiot

Territoriot

Kaupungit

Muut kohteet

  • Mount Kosciuszko
  • Uluru (engl. Ayers Rock)
  • Iso valliriutta (engl. Great Barrier Reef)

Ymmärrä

Tule

Kaikki paitsi Uusi-Seelantilaiset tarvitsevat viisumin Australiaan. Suomalaiset ja muut EU-maiden kansalaiset voivat kuitenkin käyttää eVisitor-viisumia [2], jonka voi anoa netistä ilmaiseksi ja joka myönnetään yleensä alle päivässä.

Lentokoneella

Helsingistä ei ole suoria lentoja Australiaan. Yhdellä välilaskulla selviää lentämällä Finnairilla Hong Kongiin tai Bangkokiin ja jatkamalla esim. Qantasilla, mutta perinteinen (ja halvin) "kengurureitti" menee Lontoon ja Singaporen kautta.

Laivalla

Marras-helmikuu on risteily-kausi, jolloin maahan saapuu noin 10 risteilyalusta. Voit saapua maahan laivalla ja lentää takaisin.

Holland America Line, Princess Cruises ja Royal Caribbean tarjoavat risteilyjä valtameren yli Amerikkaan.

Liiku

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Tiedosto puuttuu
Aavikossa on pitkä matka jopa seuraavaan bensa-asemaan

Australia on todella iso maa. Karttaa katsomalla voisi erehtyä luulemaan, että vaikkapa Sydney ja Melbourne ovat toistensa naapureita, mutta etäisyyttä on lähes 900 km — yhtä paljon kuin Helsingistä Sodankylään! Matkaa Australian halki Perthista Sydneyhin on jo lähes 4000 km ja lentokin kestää viisi tuntia.

Lentokoneella

Ainoa järkevä tapa liikkua nopeasti paikasta toiseen on siis lentäen. Qantas/Jetstarin [3] merkittävin kilpailija on Virgin Blue [4], mutta halpayhtiö Tiger Airways [5] tarjoaa joillain reiteillä ryanairmaisia hintoja (ja palvelua).

Junalla

Junaverkko on melko harva, hidas ja kallis. Great Southern Railwayn [6] Indian Pacific Sydneystä Perthiin (maailman pisin junarata Trans-Siperian jälkeen!) kestää neljä päivää, kun taas The Ghan reitillä Adelaide-Alice Springs-Darwin vaatii kaksi yötä. Sydney-Melbourne tai Sydney-Brisbane sujuu yhdessä yössä.

Puhu

Australiassa puhutaan englantia.

Osta

Australian valuutta on Australian dollari ($). Dollarin kurssi vaihtelee melko rajustikin, mutta tammikuussa 2010 A$1 on noin 0,60€. Setelit — kaikki värikkäitä ja muovisia — ovat 5, 10, 20, 50 ja 100 dollaria, kun taas muhkean kokoiset ja painoiset kolikot ovat 5, 10, 20, 50, $1 ja $2.

Rahanvaihtajia on melko harvassa ja vaihtokurssit heikonpuoleisia, joten rahan nostaminen automaatista on usein paras vaihtoehto. Jos käteistä pitää saada vaihdettua, parhaat kurssit saa usein kasinosta, joka löytyy kaikista isoista kaupungeista. Luottokortit (Visa/Master) kelpaavat lähes kaikkialla, tosin erityisesti Amexista veloitetaan usein 3% lisämaksu.

Hintataso

Australian hintataso on melko sama kuin Euroopassa. Perusateriasta saa yleensä maksaa ainakin $10, punkka hostellissa on $20 pintaan ja hotellit alkaen $100/yö.

Syö

Juo

Australian kansallisjuoma on olut, joka osavaltiolla on omat paikallissuosikkinsa, eikä Fostersia pahemmin näy. Oluen hinta peruskuppilassa on $5 pintaan, puolet tuosta kaupassa. Sanasto vaihtelee villisti paikasta toiseen, mutta useimmissa paikoissa pot on pieni olut (285 mL), schooner on isompi olut (425 mL) ja pint on tuttu brittimitta (570 mL).

Australian viinit ovat ansaitusti niittäneet mainetta viime vuosina ja viinitiloja on yli 2000. Tuotannon keskuksia ovat mm. Barossa Valley Adelaiden lähellä, Yarra Valley Melbournen lähellä, ja Margaret River Perthin liepeillä. Punaviiniä, valkoviiniä, jälkiruokaviinejä ja kuohuviinejä on kaikkia laaja valikoima kaikissa hintaluokissa, ja $10:llä saa jo varsin juomakelpoista tavaraa.

Trooppinen Queensland tunnetaan parhaiten sokeriruo'osta tislatusta Bundabergin rommista.

Nuku

Opiskele

Työskentele

Australiassa työskentelemiseen suomalainen tarvitsee viisumin. Ilman viisumia maahan ei pääse.

Pysy turvassa

Yleinen hätänumero Australiassa on 000.

Pysy terveenä

Suomen ja Australian välillä on vastavuoroinen terveydenhuoltosopimus, joka mahdollistaa äkillisen sairaalahoidon ja ensiavun.

Kunnioita

Ota yhteyttä

Suomen suurlähetystö sijaitsee Canberrassa ja konsulaatti Sydneyssa.

Suomen suurlähetystö, Canberra

12 Darwin Avenue

Yarralumla, ACT 2600

puhelinnumero +61 (0)2 6273 3800

sähköposti: [email protected]

verkkosivut: www.finland.org.au


Suomen konsulaatti, Sydney

537 New South Head Road

Double Bay, NSW 2028

puhelinnumero +61 (0)2 9327 7904

sähköposti: [email protected]


Sydneyssä oleva Suomen konsulaatti avustaa tarvittaessa suomalaisia matkailijoita, asiakaspalveluaika: ma - pe 9.00 - 12.30.
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!