Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Anjalankoski” versioiden välillä

Kohteesta Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Anjalankoski

Default Banner.jpg

(Edulliset)
(linkitystä etc)
(33 välissä olevaa versiota 7 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 
[[Image:Anjalankartano.jpg|250px|thumb|right|Anjalan kartano]]
 
[[Image:Anjalankartano.jpg|250px|thumb|right|Anjalan kartano]]
'''Anjalankoski''' [http://www.anjalankoski.fi] perustettiin kauppalaksi 1975 yhdistämällä Sippolan ja Anjalan kunnat. Vuonna 2009 se liitettiin [[Kouvola]]n kaupunkiin [[Kymenlaakso]]ssa.  
+
'''Anjalankoski''' on entinen kaupunki, joka [http://www.anjalankoski.fi] perustettiin kauppalaksi 1975 yhdistämällä Sippolan ja Anjalan kunnat. Vuonna 2009 se liitettiin [[Kouvola]]n kaupunkiin [[Kymenlaakso]]ssa. Anjalankosken vanha kaupungintalo sijaitsee Keltakankaalla Kymen keskilaaksossa Inkeroisten ja Myllykosken taajamien välissä.
  
 
==Ymmärrä==
 
==Ymmärrä==
Anjalankosken teollisuus perustuu puunjalostukseen. Sen on tehnyt mahdolliseksi kaupungin läpi virtaava Kymijoki. Anjalankoskella sijaitsee kaksi paperitehdasta ja kartonkitehdas, jotka sijaitsevat Anjalan, Inkeroisten ja Myllykosken taajamissa. Sippolan taajamassa sijaitsee Sippolan kirkko. Ennen siellä toimi kuuluisa juustomeijeri. Anjalankosken kaupungintalo rakennettiin Keltakankaalle, jossa sijaitsee paikkakunnan sairaala. Huomattakoon, että Anjalankoski nimistä taajamaa ei paikkakunnalla ole, seikka joka saattaa hämmentää Anjalankoskelle matkustajaa.
+
Anjalankoski on saanut nimensä Kymijoen koskesta, jota kutsutaan myös Ankkapurhaksi. Koski sijaitsee Anjalan kartanon rannassa. Anjalankosken alueen teollisuus perustuu puunjalostukseen. Sen on tehnyt mahdolliseksi Kouvolan kaupungin läpi virtaava Kymijoki. Siellä sijaitsee kaksi paperitehdasta ja kartonkitehdas jotka sijaitsevat Kymen Keskilaaksossa [[Inkeroinen|Inkeroisten]] ja [[Myllykoski|Myllykosken]] taajamissa. Sippolan taajamassa sijaitsee Sippolan kirkko. Ennen siellä toimi kuuluisa juustomeijeri.
 +
 
 +
Kymijoen länsirannalla sijaitsee Anjalan kartano, jossa solmittiin [http://fi.wikipedia.org/wiki/Anjalan_liitto Anjalan liitto] vuonna 1788, mitä pidetään Suomen ensimmäisenä pyrkimyksenä kohti itsenäisyyttä.
  
 
==Tule==
 
==Tule==
Anjalankoskelle pääsee monella kulkuvälineellä. Jo muinaisina aikoina paikkakunnalle kuljettiin Kymijokea pitkin veneellä. Nykyään voi tulla vaikkapa kanootilla. Anjalankoskelle tullaan myös polkupyörällä. Rautatie rakennettiin vientiteollisuuden tarpeisiin Kotkaan ja Haminaan. Haminaan ei kulje enää matkustajajunia, mutta lnja-autoyhteydet toimivat kaikista taajamista, Helsingistä ja maakuntakaupungeista. Anjalan Wredebyssä sijaitsee yksityinen pienlentokenttä, joka on mm. purjelentäjien suosiossa. Paikkakunta on Kaakkois-Suomessa ja mm. venäläisten matkailijoiden suosiossa.
+
Entiselle Anjalankoskelle (jonka nimen pitäisi jo alkaa unohtumaan eli entiseen Sippolan kuntaan) pääsee monella kulkuvälineellä. Jo muinaisina aikoina paikkakunnalle kuljettiin Kymijokea pitkin veneellä. Nykyään voi tulla vaikkapa kanootilla.Entiselle Anjalankoskelle eli entiseen Sippolaan tullaan myös polkupyörällä. Rautatie rakennettiin vientiteollisuuden tarpeisiin Kotkaan ja Haminaan. Haminaan ei kulje enää matkustajajunia, mutta lnja-autoyhteydet toimivat kaikista taajamista, Helsingistä ja maakuntakaupungeista. Anjalan Wredebyssä sijaitsee yksityinen pienlentokenttä, joka on mm. purjelentäjien suosiossa. Paikkakunta on Kaakkois-Suomessa ja mm. venäläisten matkailijoiden suosiossa.
 +
 
 
===Junalla===
 
===Junalla===
Anjalankosken läpi kulkee [[Kouvola]]-[[Kotka]] rata. Helsigistä on hyvät junayhteydet paikkakunnalle. Anjalankoskella on  
+
Entisen Anjalankosken eli entisen Sippolan läpi kulkee [[Kouvola]]-[[Kotka]] rata. Helsingistä on hyvät junayhteydet paikkakunnalle. Siellä on Myllykosken ja Inkeroisen asemat. Kouvolan asemalta Myllykoskelle on 11 minuutin ja Inkeroisiin 16 minuutin matka. Kotkan satamasta Inkeroisiin on puolen tunnin matka ja Myllykoskelle noin 40 minuuttia. Taajamien joukkoliikenne pääasiassa palvelee työmatka- ja koululaiskuljetuksia.  
Myllykosken ja Inkeroisen asemat. Kouvolan asemalta Myllykoskelle on 8 minuutin ja Inkeroisiin 15 minuutin matka. Kotkan satamasta Inkeroisiin on puolen tunnin matka ja Myllykoskelle noin 40 minuuttia. Anjalankosken joukkoliikenne pääasiassa palvelee työmatka- ja koululaiskuljetuksia.  
 
  
 
===Bussilla===
 
===Bussilla===
Anjalankoskelle kulkee useita linja-autovuoroja Helsingistä, Kouvolasta, Haminasta ja Kotkasta.
+
Keskilaaksoon kulkee useita linja-autovuoroja keskustasta, [[Hamina]]sta ja [[Kotka]]sta.
  
 
===Autolla===
 
===Autolla===
Anjalankoskelle pääsee autolla, [[Helsinki|Helsingin]] suunnalta ajamalla Valtatie 7 ja Valtatie 6:n kautta. Kouvolasta rantatietä pitkin Myllykoskelle on 12 kilometriä. Kotkasta Inkeroisiin on noin 40 km. Haminasta Keltakankaalle matkaa kertyy noin 30 km.
+
Kymen Keskilaaksoon pääsee autolla, [[Helsinki|Helsingin]] suunnalta ajamalla Valtatie 7 ja Valtatie 6:n kautta. Kouvolasta rantatietä pitkin Myllykoskelle on 12 kilometriä. Kotkasta Inkeroisiin on noin 40 km. Haminasta Keltakankaalle matkaa kertyy noin 30 km.
  
 
===Liiku===
 
===Liiku===
Parhaiten Anjalankoskella liikkuu polkupyörällä. Hyvät pyörätiet yhdistää Kouvolan, Myllykosken, Inkeroisten ja Kuusankosken taajamiin. Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa ja Sippolassa on hoidetut pururadat ja hiihtoladut. Anjalassa on Hepovuoren laskettelukeskus. Kymijoen varrella Koivusaaressa on Myllykosken maauimala. Anjalassa on myös maauimala. Sippolan Orijärvellä ja Saaramaalla on luonnonmukaiset uimarannat. Inkeroisissa on uimahalli.
+
Parhaiten täällä liikkuu polkupyörällä. Hyvät pyörätiet yhdistää Kouvolan, Myllykosken, Inkeroisten ja Kuusankosken taajamiin. Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa ja Sippolassa on hoidetut pururadat ja hiihtoladut. Anjalassa on Hepovuoren laskettelukeskus. Kymijoen varrella Koivusaaressa on Myllykosken maauimala. Anjalassa on myös maauimala. Sippolan Orijärvellä ja Saaramaalla on luonnonmukaiset uimarannat. Inkeroisissa on uimahalli.
  
 
==Näe ja koe==
 
==Näe ja koe==
Rivi 26: Rivi 28:
 
*'''Anjalankosken vanha kaupungintalon''' vieressä on Hasun hiihtäjäpatsas.
 
*'''Anjalankosken vanha kaupungintalon''' vieressä on Hasun hiihtäjäpatsas.
 
*'''Kymijoenvarren rantatie''' yhdistää Myllykosken pyörätiellä Kouvolaan.
 
*'''Kymijoenvarren rantatie''' yhdistää Myllykosken pyörätiellä Kouvolaan.
*'''Majatalo Rauhala''' on harvinainen alkuperäinen matkustajakoti.
+
*'''Museomajatalo Rauhala Inn''' on edelleen toimiva matkustajakoti.
 
*'''Myllykosken kirkko''' valmistui vuonna 1936.
 
*'''Myllykosken kirkko''' valmistui vuonna 1936.
 
*'''Myllykosken tsasouna''' on perinteinen ortodoksinen kappeli Saviniemessä.
 
*'''Myllykosken tsasouna''' on perinteinen ortodoksinen kappeli Saviniemessä.
 
*'''Saviniemen urheilukentän Anjalankosken jalkapallostadionilla''' pelataan MYPA:n ottelut.
 
*'''Saviniemen urheilukentän Anjalankosken jalkapallostadionilla''' pelataan MYPA:n ottelut.
*'''Sippolan juustopadassa''' valmistettiin paikkakunnan ensimmäinen emmental-juusto.
+
*'''Sippolan juustopadassa''' valmistettiin Suomen ensimmäinen emmental-juusto.
 
*'''Sippolan koulukoti''' on alkuperäisessä asussaan säilynyt kasvatuslaitos miljöö.
 
*'''Sippolan koulukoti''' on alkuperäisessä asussaan säilynyt kasvatuslaitos miljöö.
 
*'''Takamaan kartano ''' Kymijoen rannalla on perinteinen toimiva kartanomiljöö.
 
*'''Takamaan kartano ''' Kymijoen rannalla on perinteinen toimiva kartanomiljöö.
  
 
==Tee==
 
==Tee==
Anjalankoskelle tullaan usein seuraamaan Mypan otteluita. Paikkakunnalla voi retkeillä ja kalastaa, marjastaa, sienestää ja vaan oleilla.
+
Myllykoskelle tullaan usein seuraamaan MYPA:n otteluita. Paikkakunnalla voi retkeillä ja kalastaa, marjastaa, sienestää ja vaan oleilla.
  
 
==Osta==
 
==Osta==
Rivi 42: Rivi 44:
 
==Syö==
 
==Syö==
 
Paikkakunnalla on hyviä ruokapaikkoja, ravintoloita, kahviloita, pitserioita ja nakkikioskeja.
 
Paikkakunnalla on hyviä ruokapaikkoja, ravintoloita, kahviloita, pitserioita ja nakkikioskeja.
 +
 
==Juo==
 
==Juo==
 
===Kahvilat===
 
===Kahvilat===
 
===Baarit & pubit===
 
===Baarit & pubit===
*'''Maija's Pub''' Viialantie 2 ☎040 075 7797 Myllykoskella sijaitseva baari jossa myös terassi.
+
* <drink name="Maija's Pub" address="Viialantie 2" phone="040 075 7797 " email="" fax="" hours="" price="" url="">Myllykoskella sijaitseva baari jossa myös terassi.</drink>
*'''Rosita''' Kaipiaistentie 14 ☎053 331 172 Kaipiasissa sijaitseva baari.
+
* <drink name="Rosita" address="Kaipiaistentie 14" phone="053 331 172" email="" fax="" hours="" price="" url="">Kaipiasissa sijaitseva baari.</drink>
 +
 
 
===Yökerhot===
 
===Yökerhot===
Yökerhoja ei paikkakunnalla ole. Niitä löytyy Haminasta, Kouvolasta ja Kotkasta.
+
Yökerhoja ei paikkakunnalla ole. Niitä löytyy [[Hamina]]sta, [[Kouvola]]sta ja [[Kotka]]sta.
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
 
===Edulliset===
 
===Edulliset===
*'''Matkustajakoti Rauhala''' ☎ 040 1989316 Itäasemantie 17. Myllykosken rautatieaseman läheisyydessä sijaitseva matkustajakoti [http://matkustajakoti.googlepages.com Rauhala] on vanha ja perinteinen. Se on rakennettu 1936. [http://www.pallontallaajat.net/pt2/majoitusvinkit.php?id=1945 Arvio]. [mailto:[email protected] Huone pitää varata etukäteen.]
+
* <sleep name="Matkustajakoti Rauhala" alt="" address="Itäasemantie 17" directions="" phone="+358 (0)5 5735388,+358 (0)5 3656061" url="http://sites.google.com/site/matkustajakoti/" checkin="" checkout="" price="" lat="" long="" email="[email protected]" fax="" hours=""> Tarjoaa perinteistä majatalo majoitusta Myllykosken rautatieaseman läheisyydessä.</sleep>
*'''LEO-Hotelli''' ☎040 721 8169 Kenraalintie 6 [http://personal.inet.fi/business/leo-hotelli/] Myllykosken keskustassa sijaitseva hotelli.
+
 
 +
* <sleep name="LEO-Hotelli" address="Kenraalintie 6" phone="040 721 8169" email="" fax="" hours="" price="" url="http://personal.inet.fi/business/leo-hotelli/">Myllykosken keskustassa sijaitseva hotelli.</sleep>
  
 
===Keskihintaiset===
 
===Keskihintaiset===
Rivi 70: Rivi 75:
 
==Ota yhteyttä==
 
==Ota yhteyttä==
 
Kouvolassa sijaitsee kaupungin matkailutoimisto.
 
Kouvolassa sijaitsee kaupungin matkailutoimisto.
 +
 
==Jatka matkaa==
 
==Jatka matkaa==
Naapurikaupunkeja ovat Lahti, Kotka, Hamina ja Lappeenranta. Lähin rajanylityspaikka on Vaalimaalla.
+
Naapurikaupunkeja ovat [[Lahti]], [[Kotka]], [[Hamina]] ja [[Lappeenranta]]. Lähin rajanylityspaikka on Vaalimaalla.
  
 
{{sijainti|Kouvola}}
 
{{sijainti|Kouvola}}
{{runko}}
+
{{käyttökelpoinen}}
  
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]
 
[[WikiPedia:{{PAGENAME}}]]

Versio 24. heinäkuuta 2012 kello 12.24

Anjalan kartano

Anjalankoski on entinen kaupunki, joka [3] perustettiin kauppalaksi 1975 yhdistämällä Sippolan ja Anjalan kunnat. Vuonna 2009 se liitettiin Kouvolan kaupunkiin Kymenlaaksossa. Anjalankosken vanha kaupungintalo sijaitsee Keltakankaalla Kymen keskilaaksossa Inkeroisten ja Myllykosken taajamien välissä.

Ymmärrä

Anjalankoski on saanut nimensä Kymijoen koskesta, jota kutsutaan myös Ankkapurhaksi. Koski sijaitsee Anjalan kartanon rannassa. Anjalankosken alueen teollisuus perustuu puunjalostukseen. Sen on tehnyt mahdolliseksi Kouvolan kaupungin läpi virtaava Kymijoki. Siellä sijaitsee kaksi paperitehdasta ja kartonkitehdas jotka sijaitsevat Kymen Keskilaaksossa Inkeroisten ja Myllykosken taajamissa. Sippolan taajamassa sijaitsee Sippolan kirkko. Ennen siellä toimi kuuluisa juustomeijeri.

Kymijoen länsirannalla sijaitsee Anjalan kartano, jossa solmittiin Anjalan liitto vuonna 1788, mitä pidetään Suomen ensimmäisenä pyrkimyksenä kohti itsenäisyyttä.

Tule

Entiselle Anjalankoskelle (jonka nimen pitäisi jo alkaa unohtumaan eli entiseen Sippolan kuntaan) pääsee monella kulkuvälineellä. Jo muinaisina aikoina paikkakunnalle kuljettiin Kymijokea pitkin veneellä. Nykyään voi tulla vaikkapa kanootilla.Entiselle Anjalankoskelle eli entiseen Sippolaan tullaan myös polkupyörällä. Rautatie rakennettiin vientiteollisuuden tarpeisiin Kotkaan ja Haminaan. Haminaan ei kulje enää matkustajajunia, mutta lnja-autoyhteydet toimivat kaikista taajamista, Helsingistä ja maakuntakaupungeista. Anjalan Wredebyssä sijaitsee yksityinen pienlentokenttä, joka on mm. purjelentäjien suosiossa. Paikkakunta on Kaakkois-Suomessa ja mm. venäläisten matkailijoiden suosiossa.

Junalla

Entisen Anjalankosken eli entisen Sippolan läpi kulkee Kouvola-Kotka rata. Helsingistä on hyvät junayhteydet paikkakunnalle. Siellä on Myllykosken ja Inkeroisen asemat. Kouvolan asemalta Myllykoskelle on 11 minuutin ja Inkeroisiin 16 minuutin matka. Kotkan satamasta Inkeroisiin on puolen tunnin matka ja Myllykoskelle noin 40 minuuttia. Taajamien joukkoliikenne pääasiassa palvelee työmatka- ja koululaiskuljetuksia.

Bussilla

Keskilaaksoon kulkee useita linja-autovuoroja keskustasta, Haminasta ja Kotkasta.

Autolla

Kymen Keskilaaksoon pääsee autolla, Helsingin suunnalta ajamalla Valtatie 7 ja Valtatie 6:n kautta. Kouvolasta rantatietä pitkin Myllykoskelle on 12 kilometriä. Kotkasta Inkeroisiin on noin 40 km. Haminasta Keltakankaalle matkaa kertyy noin 30 km.

Liiku

Parhaiten täällä liikkuu polkupyörällä. Hyvät pyörätiet yhdistää Kouvolan, Myllykosken, Inkeroisten ja Kuusankosken taajamiin. Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa ja Sippolassa on hoidetut pururadat ja hiihtoladut. Anjalassa on Hepovuoren laskettelukeskus. Kymijoen varrella Koivusaaressa on Myllykosken maauimala. Anjalassa on myös maauimala. Sippolan Orijärvellä ja Saaramaalla on luonnonmukaiset uimarannat. Inkeroisissa on uimahalli.

Näe ja koe

 • Alvar Aallon tehdasmiljööt Inkeroisissa.
 • Anjalan kartanossa perustettiin Anjalan liitto 1700-luvun lopulla tarkoituksena irrottaa Suomi Ruotsin vallasta.
 • Anjalan kirkon lähellä on Wreden suvun hautausmaa.
 • Anjalankosken vanha kaupungintalon vieressä on Hasun hiihtäjäpatsas.
 • Kymijoenvarren rantatie yhdistää Myllykosken pyörätiellä Kouvolaan.
 • Museomajatalo Rauhala Inn on edelleen toimiva matkustajakoti.
 • Myllykosken kirkko valmistui vuonna 1936.
 • Myllykosken tsasouna on perinteinen ortodoksinen kappeli Saviniemessä.
 • Saviniemen urheilukentän Anjalankosken jalkapallostadionilla pelataan MYPA:n ottelut.
 • Sippolan juustopadassa valmistettiin Suomen ensimmäinen emmental-juusto.
 • Sippolan koulukoti on alkuperäisessä asussaan säilynyt kasvatuslaitos miljöö.
 • Takamaan kartano Kymijoen rannalla on perinteinen toimiva kartanomiljöö.

Tee

Myllykoskelle tullaan usein seuraamaan MYPA:n otteluita. Paikkakunnalla voi retkeillä ja kalastaa, marjastaa, sienestää ja vaan oleilla.

Osta

Sippolan Hirvelässä on juustola, jonka juustoja on myynnissä paikkakunnan kaupoissa. Myllykoskella on perinteikäs Koivulan leipomo, joka on tunnettu mm. hyvästä ruisleivästään. Paikkakunnalla on myös myllyjä ja maatilakauppoja, joista saa tuoreita maataloustuotteita.

Syö

Paikkakunnalla on hyviä ruokapaikkoja, ravintoloita, kahviloita, pitserioita ja nakkikioskeja.

Juo

Kahvilat

Baarit & pubit

 • Maija's Pub, Viialantie 2, 040 075 7797. Myllykoskella sijaitseva baari jossa myös terassi.
 • Rosita, Kaipiaistentie 14, 053 331 172. Kaipiasissa sijaitseva baari.

Yökerhot

Yökerhoja ei paikkakunnalla ole. Niitä löytyy Haminasta, Kouvolasta ja Kotkasta.

Nuku

Edulliset

 • Matkustajakoti Rauhala, Itäasemantie 17, +358 (0)5 5735388,+358 (0)5 3656061 (), [1]. Tarjoaa perinteistä majatalo majoitusta Myllykosken rautatieaseman läheisyydessä.
 • LEO-Hotelli, Kenraalintie 6, 040 721 8169, [2]. Myllykosken keskustassa sijaitseva hotelli.

Keskihintaiset

Inkeroisissa on keskihintainen Hotelli Kantri.

Hintavat

Kalliit hotellit löytyy Kouvolasta, Haminasta ja Kotkasta.

Pysy turvassa

Poliisi on Kouvolassa. Yleinen hätänumero 112 vastaa kaikkiin hätätapauksiin.

Pysy terveenä

Keltakankaalla on terveyskeskus.

Ota yhteyttä

Kouvolassa sijaitsee kaupungin matkailutoimisto.

Jatka matkaa

Naapurikaupunkeja ovat Lahti, Kotka, Hamina ja Lappeenranta. Lähin rajanylityspaikka on Vaalimaalla.Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!