Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Amsterdam

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 19. marraskuuta 2007 kello 18.31 – tehnyt Begemot (keskustelu | muokkaukset) (Yritin laittaa jotain sisältöä lähes joka osastoon.)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amsterdam

Default Banner.jpg

Amsterdam on Alankomaiden pääkaupunki ja suurin kaupunki. Amsterdamissa on noin 740 000 asukasta ja siellä käy vuosittain miljoonia matkailijoita.

Tule

  • Helsingistä Amsterdamiin lentävät suoraan Finnair, Blue1 ja KLM. Lisäksi Amsterdamiin pääsee monen lentoyhtiön lennoilla vaihtamalla konetta esimerkiksi Kööpenhaminassa tai Lontoossa. Amsterdamin vilkas lentoasema, Schiphol, sijaitsee kaupungin keskustasta noin 15 kilometriä lounaaseen. Schipholista Amsterdamiin keskustaan voi matkata junalla, bussilla tai taksilla.
  • Keski-Euroopasta, kuten Pariisista, Brysselistä ja vaikkapa Düsseldorfista, Amsterdamiin pääsee junalla muutamassa tunnissa. Junat tulevat useimmiten keskusrautatieasemalle, Centraal Stationille. Kaupungissa on tosin useita muitakin rautatieasemia.

Liiku

Amsterdamin ydinkeskusta on melko pieni, joten kävellenkin pystyy hyvin nauttimaan kaupungista. Pyöräily on paikallisten suosima liikkumismuoto. Polkupyöriä myös vuokrataan turisteille, ja pyörällä tehtäviä kiertoajeluja tarjoaa useampikin yritys.

Julkinen liikenne Amsterdamissa toimii hyvin. Amsterdamin alue on jaettu vyöhykkeisiin, joiden sisällä matkustaminen on edullisempaa kuin usean vyöhykkeen välillä. Koko keskusta kuuluu samaan vyöhykkeeseen. Keskustan alueella kulkee kattava raitiovaunuverkosto sekä metro. Julkisen liikenteen lippuja saa ostaa juna- ja metroasemilta, Albert Heijn -ruokakaupoista sekä lukuisista pienistä tupakkakaupoista, joiden ovessa on paikallisliikenneyhtiön GVB-logo.

Tee

Amsterdamissa löytyy tekemistä niin kulttuurin ja historian ystävälle, kulinaristille kuin himoshoppaajallekin. Kaupunkikuvalle tunnusomaisia kanavia voi ihastella käveleskelemällä niiden rantoja pitkin tai kanavaristeilyillä. Risteilyjä järjestää moni yritys, ja selostus on usein ainakin englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Iltaisin kanavien varsille ja siltojen kaariin syttyvät tunnelmalliset valot. Kolmen pääkanavan, Prinsengrachtin, Keizersgrachtin ja Herengrachtin, varret ovat myös täynnä Amsterdamille tyypillisiä kapeita ja korkeita rakennuksia sekä mukavia kahviloita ja putiikkeja.

Amsterdamissa on useita tasokkaita museoita. Taidemuseoista suurimmat ja tunnetuimmat ovat kaikki saman Museumplein-aukion tuntumassa eteläisessä Amsterdamissa. Rijksmuseumissa on klassista kuvataidetta muun muassa Alankomaiden kultaiselta ajalta 1600-1700-luvuilta. Stedelijk Museum (joka väliaikaisesti tällä hetkellä sijaitsee Centraal Stationista itään) taas esittelee modernia taidetta, ja Van Gogh Museum nimensä mukaisesti alankomaalaisen Vincent van Goghin töitä.

Osta

Parhaat shoppailukadut Nieuwendijk, Kalverstraat, Heiligeweg ja Kalverstraat kulkevat yhtenä jonona Centraal Stationilta Leidseplein-aukiolle. Eniten kaduilla on vaate- ja kenkäkauppoja, mutta kaduilla on myös muita putiikkeja, esimerkiksi sisustus- ja kirjakauppoja.

Syö

Amsterdamissa kannattaa syödä etnistä ruokaa eri puolilta maailmaa. Siirtomaaperintö näkyy Amsterdamissa indonesialaisen ja surinamilaisen ruoan laajana tarjontana. Myös edullista kiinalaista on tarjolla erityisesti "Chinatownissa" Zeedijkin ja Nieuwmarktin alueella. Hollantilaista ruokaa pääsee maistamaan eetcafe-kuppiloissa, jotka ovat kahvilan, baarin ja ruokaravintolan välimuotoja. Mainiota amerikkalaista pikkusyötävää baageleista muffinsseihin saa Gary's Muffins -kahviloista, joita on kaupungissa kolme.

Juo

Kahvilat

Jo mainituissa Gary's Muffins -kahviloissa voi myös käydä juomassa kahvia todella suurista kupeista. Kesäaikaan hienoja kahvipaikkoja ovat Vondelpark-puistossa sijaitsevat Blauwe Theehuis sekä Vertigo. Blauwe Theehuis on pieni, pyöreä, sinivalkoinen kahvilarakennus keskellä puistoa. Vertigo taas on puiston laidalla sijaitsevan elokuvamuseon kahvila-ravintola, jonka terassilla on mukava katsella puiston ihmisvilinää.

Baarit & pubit

Kannattaa käydä nauttimassa muutama vaasje paikallisissa "ruskeissa baareissa" ("bruine bar"), joissa sisustus on kodikasta ruskeaa puuta. Näitä löytyy lukemattomia ympäri Amsterdamia.

Yökerhot

Nuku

Koska kaupungissa käy niin paljon matkailijoita, majoitusvaihtoehtoja on joka lähtöön hostelleista korkealuokkaisiin hotelleihin. Suosittuja ja edullisia majoitusvaihtoehto ovat hostelliketjut Bulldog ja Stayokay, joita erityisesti nuoret, juhlimisesta pitävät matkailijat suosivat. Suomalaisomisteisessa Hotel de Gerstekorrelissa Dam-aukion lähellä voi saada suomenkielistä palvelua. Dam-aukiolla sijaitsee yksi Amsterdamin korkeatasoisimmista hotelleista, viiden tähden Grand Krasnapolsky.

Pysy turvassa

Amsterdamissa on muiden eurooppalaisten suurkaupunkien tapaan melko lailla taskuvarkaita. Koko matkakassaa ei siis kannata kantaa käteisenä mukanaan, ja laukusta kannattaa pitää tarkka huoli. Ei myöskään välttämättä kannata liikuskella yksin iltaisin alueilla, joita ei tunne, varsinkaan päihtyneenä. Keskusta on kuitenkin melko turvallinen.

Pysy terveenä

Amsterdamissa voi juoda vesijohtovettä, eikä erityisiä rokotuksia tarvitse ottaa. Syys- ja talviaikaan sää on usein sateinen ja tuulinen, mikä kannattaa ottaa huomioon vaatteita pakatessa. Suojaamatonta seksiä ei kannata harrastaa Amsterdamissa sen enempää kuin muuallakaan.

Ota yhteyttä

Jatka matkaa

Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!