Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ahvenanmaa

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 24. huhtikuuta 2011 kello 10.24 – tehnyt 212.50.147.101 (keskustelu) (Liiku)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ahvenanmaa

Default Banner.jpg

Ahvenanmaa (Åland) [1] on autonominen maakunta Suomessa.

Kastelholman linna

Alueet

Kaupungit

Maarianhamina on Ahvenanmaan ainoa kaupunki.

Kunnat

Muut kohteet

Bomarsundin silta
 • Kastelholman linna (Ruots. Kastelholm) - 1300-luvulla rakennettu linna Sundin kunnassa
 • Bomarsundin linnoituksen rauniot - Sundin kunnassa
 • Orrdalsklint - Ahvenanmaan korkein kohta (129 m) Saltvikin kunnassa.
 • Märket - Majakka ja Suomen läntisin kunta. Retkiä järjestetään kesäisin Eckeröstä.

Ymmärrä

Ahvenanmaan lippu

Ahvenanmaa koostuu varsinaisen Ahvenanmaan lisäksi sadoista pienistä saarista, ja valtaosalle niistä on lossi- tai muunlainen laivayhteys. Ahvenenmaa on hyvä pyöräilymatkakohde; maasto on tasaista, ja välimatkat ovat lyhyet.

Ilmasto

Suunnilleen samanlainen ilmasto kuin Suomen eteläosassa. Talvella Ahvenanmaalla on useimmiten pari astetta lämpimämpää kuin Suomessa.

Tule

Lentokoneella

Air Åland [2] lentää Maarianhaminan lentokentälle (joka sijaitsee Jomalan kunnassa) Helsingistä ja Tukholmasta. Sen lisäksi Turusta lentää Turku Air [3].

Autolla

Ahvenanmaalle on useita lauttareittejä sekä Suomesta että Ruotsista. Jos on tulossa Ruotsista päin, niin Maarianhaminaan kulkee Viking Linen autolauttoja sekä Kapelleskäristä että Tukholmasta. Norrlannista tultaessa paras vaihtoehto on ajaa autolla Grisselhamniin, josta pääsee naurettavan halvalla (normaali hinta 9e/auto) Eckeröhön, 35 km Maarianhaminasta.

Suomen puolelta pääsee eri varustamojen laivoilla Helsingistä ja Turusta Maarianhaminaan, Turun suunnasta tultaessa myös Långnäsiin, Lumparlandiin. Halvempi vaihtoehto on lähteä Turun saariston kautta liikenteeseen. Vaihtoehto 1 on ajaa autolla Korppooseen, jonne on kaksi lauttaväliä, Paraisista Nauvoon sekä Nauvosta Korppooseen. Nauvon satamien välimatka on 30 km, joka taitetaan omalla autolla. Korppoon Galtbystä lähtee Ålandstrafikenin yhteysalus Lumparlandiin, Manner-Ahvenanmaalle. Matka Galtbystä Kökariin kestää 2,5 tuntia. Toinen reitti menee Kustavista Vårdöhön, josta on 40 km Maarianhaminaan. Kustavin Ahvenanmaan suunnan satama sijaitsee Vuosnaisissa, jonne on kuljettava lossilla. Reitti kulkee Vuosnaisista Brändön Åvaan, josta on vaihtoyhteys Vårdön lauttaan. Huomaa, että satamien välillä on 22 kilometriä ja jos jatkovuoro on aikataulussa, niin älä pysähdy tauolle missään tapauksessa, ellet halua myöhästyä! Lauttojen vuoroväli on useita tunteja Brändö-Vårdö-linjalla. Varsinkin kesäisin saattaa jäädä jumiin, sillä lauttapaikka pitää varata vuorokautta etukäteen sekä varanneet pääsevät jonoissa edellesi. Kaiken lisäksi: Åvaan saapumisen ja Vårdön lautan lähdön välillä on aikaa 25 min. Täältä toisesta satamasta menee lautta Vårdöhön Kumlingen kautta. Jos haluaa näiltä väleiltä selvitä halvalla, niin yöpyminen jossakin saaristokunnassa on pakollinen. Muuten hinnat nousevat korkeiksi, etenkin kesällä. Halpa leirintämökki plus lauttamaksut ovat paljon halvempia kuin suora yhden päivän reitti.

Laivalla

Silja Linen [4] ja Viking Linen [5] laivoilla pääsee Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaalle. Sen lisäksi Ahvenanmaalle pääsee Ålandstrafikenin lautoilla [6].

Liiku

Ahvenanmaan pääsaarella pääsee liikkumaan paikasta toiseen omalla autolla, bussilla tai polkupyörällä. Pienenpiin saariin pääsee saaristolautalla. Ålandstrafiken [7] operoi sekä Ahvenanmaan bussi- että lauttaliikennettä.

Lautalla

Saaristolautat kulkevat seuraavia reittejä:

 • Poikittaislinja Snäckö-Överö-Långnäs, vuoroja arkisin kaksi suuntaansa, vain sesongin ulkopuolella. Tämä linja on ilmainen.
 • Poikittaislinja Snäckö-Sottunga-Överö-Bergö-Långnäs, ma-to ja su kaksi vuoroparia, lauantaina yksi, perjantaina kolme. Sottungaan, Överöhön ja Bergöhön liikennöidään vain tietyillä vuoroilla ja tilauksesta. Ajetaan vain syksyisin ja keväisin. Tämä linja on ilmainen.
 • Poikittaislinja Snäckö-Sottunga-Överö-Bergö-Långnäs/Hummelvik, perjantaisin neljä vuoroparia, maanantaisin ja keskiviikkoisin kolme, muulloin kaksi. Sottungaan ja Bergöön liikennöidään vain tietyillä vuoroilla ja tilauksista, tilaus vaaditaan myös osaan Överön-vuoroista. Ajetaan vain kesäisin. Tämä linja on ilmainen.
 • Eteläineen linja Galtby-Kökar-Kyrkögårdsö-Husö-Sottunga-Överö-Långnäs, sesongin ulkopuolella 3-4 päivittäistä paria, joista 1-2 jatkaa Galtbyhyn, kesäisin viisi, joista 1-3 Galtbyn-vuoroja. Överöhön, Husöön ja Kyrkögårdsöhön liikennöidään vain tietyillä vuoroilla ja tilauksesta. Tämä linja on maksullinen, 12-25 euroa henkilöautolta reitistä ja kaudesta riippuen. Koko reittiä ei voida varata.
 • Föglön linja Svinö-Degerby, 10-13 päivittäistä vuoroparia. Tämä linja on maksullinen, 12 euroa henkilöautolta kaudesta riippumatta.
 • Pohjoinen linja Hummelvik-Enklinge-Kumlinge-Lappo-Torsholma, talvella 2-3 vuoroparia, muulloin 3-4. Torsholmasta on aina vaihtoyhteys Manner-Suomeen liikennöivälle Viggenille (22 km autotie), Lapposta Asterholmaan.. Tämä linja on maksullinen, henkilöautolta 12-25 euroa kaudesta riippuen. Koko reittiä ei voida varata.
 • Pohjoinen linja Vuosnainen-Åva, talvisin 4 vuoroparia, keväisin ja syksyisin 4-6, kesäisin 5-7. Osalta vuoroista on vaihtoyhteys Torsholmassa Asterholmaan tai Hummelvikiin. Tämä linja on maksullinen, 12-15 euroa henkilöautolta kaudesta riippuen.
 • Jurmon linja Åva-Jurmo, 15-20 vuoroparia kaudesta riippuen. Tämä linja on ilmainen.
 • Asterholman linja Torsholma-Lappo-Asterholma, 7-12 vuoroparia kaudesta riippuen. Osalta lautoista vaihtoyhteys pohjoislinjalle. Osa vuoroista jatkaa Torsholmaan. Tämä linja on ilmainen.
 • Enklingen linja Kumlinge-Bärö-Enklinge, 6-13 päivittäistä vuoroparia kaudesta riippuen. Osa vuoroista mahdollisesti tilattava. Bäröön ajetaan tilauksesta 2 kertaa päivässä. Tämä linja on myös ilmainen.

Lossilla

Ahvenanmaalla on myös aikataulutta kulkevia lossilinjoja, joskin kaikilla on tiettyyn aikaan liikennöintitauko.

 • Lappo-Björkö
 • Snäckö-Seglinge
 • Finholma-Embarsund
 • Lumparland-Ängö
 • Vårdö-Simskäla
 • Sund-Töftö


Bussilla

Puhu

Ahvenanmaalla puhutaan ruotsia. Jotkut ymmärtävät suomea, mutta he eivät usein ole halukkaita puhumaan sitä. Siksi Englanti on yleensä parempi vaihtoehto, jos et puhu ruotsia

Syö

Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu mm:

 • Mustaleipä
 • Ahvenanmaan pannukakku
 • Erilaiset kalaruuat - Ahvenanmaalla on vahva kalastusperinne.

Juo

Hanavesi on yleensä juotavaa, mutta se on merivedestä valmistettua, joten maku ei ole yhtä laadukasta kuin muualla Suomessa. Pullotetut juomat ovat Manner-Suomea kalliimpia, lukuunottamatta Maarianhaminan seudun supermarketteja ja halpahalleja.

Pysy turvassa

Ahvenanmaa on erittäin turvallinen paikka, suurin mahdollinen turvallisuusriski onkin omasta varomattomuudesta johtuva veteen putoaminen jollakin keinolla.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!