Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ahvenanmaa

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 26. maaliskuuta 2011 kello 17.43 – tehnyt 91.152.188.167 (keskustelu) (Autolla)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ahvenanmaa

Default Banner.jpg

Ahvenanmaa (Åland) [1] on autonominen maakunta Suomessa.

Kastelholman linna

Alueet

Kaupungit

Maarianhamina on Ahvenanmaan ainoa kaupunki.

Kunnat

Muut kohteet

Bomarsundin silta
  • Kastelholman linna (Ruots. Kastelholm) - 1300-luvulla rakennettu linna Sundin kunnassa
  • Bomarsundin linnoituksen rauniot - Sundin kunnassa
  • Orrdalsklint - Ahvenanmaan korkein kohta (129 m) Saltvikin kunnassa.
  • Märket - Majakka ja Suomen läntisin kunta. Retkiä järjestetään kesäisin Eckeröstä.

Ymmärrä

Ahvenanmaan lippu

Ahvenanmaa koostuu varsinaisen Ahvenanmaan lisäksi sadoista pienistä saarista, ja valtaosalle niistä on lossi- tai muunlainen laivayhteys. Ahvenenmaa on hyvä pyöräilymatkakohde; maasto on tasaista, ja välimatkat ovat lyhyet.

Ilmasto

Suunnilleen samanlainen ilmasto kuin Suomen eteläosassa. Talvella Ahvenanmaalla on useimmiten pari astetta lämpimämpää kuin Suomessa.

Tule

Lentokoneella

Air Åland [2] lentää Maarianhaminan lentokentälle (joka sijaitsee Jomalan kunnassa) Helsingistä ja Tukholmasta. Sen lisäksi Turusta lentää Turku Air [3].

Autolla

Ahvenanmaalle on useita lauttareittejä sekä Suomesta että Ruotsista. Jos on tulossa Ruotsista päin, niin Maarianhaminaan kulkee Viking Linen autolauttoja sekä Kapelleskäristä että Tukholmasta. Norrlannista tultaessa paras vaihtoehto on ajaa autolla Grisselhamniin, josta pääsee naurettavan halvalla (normaali hinta 9e/auto) Eckeröhön, 35 km Maarianhaminasta.

Suomen puolelta pääsee eri varustamojen laivoilla Helsingistä ja Turusta Maarianhaminaan, Turun suunnasta tultaessa myös Långnäsiin, Lumparlandiin. Halvempi vaihtoehto on lähteä Turun saariston kautta liikenteeseen. Vaihtoehto 1 on ajaa autolla Korppooseen, jonne on kaksi lauttaväliä, Paraisista Nauvoon sekä Nauvosta Korppooseen. Nauvon satamien välimatka on 30 km, joka taitetaan omalla autolla. Korppoon Galtbystä lähtee Ålandstrafikenin yhteysalus Lumparlandiin, Manner-Ahvenanmaalle. Matka Galtbystä Kökariin kestää 2,5 tuntia. Toinen reitti menee Kustavista Vårdöhön, josta on 40 km Maarianhaminaan. Kustavin Ahvenanmaan suunnan satama sijaitsee Vuosnaisissa, jonne on kuljettava lossilla. Reitti kulkee Vuosnaisista Brändön Åvaan, josta on vaihtoyhteys Vårdön lauttaan. Huomaa, että satamien välillä on 22 kilometriä ja jos jatkovuoro on aikataulussa, niin älä pysähdy tauolle missään tapauksessa, ellet halua myöhästyä! Lauttojen vuoroväli on useita tunteja Brändö-Vårdö-linjalla. Varsinkin kesäisin saattaa jäädä jumiin, sillä lauttapaikka pitää varata vuorokautta etukäteen sekä varanneet pääsevät jonoissa edellesi. Kaiken lisäksi: Åvaan saapumisen ja Vårdön lautan lähdön välillä on aikaa 25 min. Täältä toisesta satamasta menee lautta Vårdöhön Kumlingen kautta. Jos haluaa näiltä väleiltä selvitä halvalla, niin yöpyminen jossakin saaristokunnassa on pakollinen. Muuten hinnat nousevat korkeiksi, etenkin kesällä. Halpa leirintämökki plus lauttamaksut ovat paljon halvempia kuin suora yhden päivän reitti.

Laivalla

Silja Linen [4] ja Viking Linen [5] laivoilla pääsee Helsingistä ja Turusta Ahvenanmaalle. Sen lisäksi Ahvenanmaalle pääsee Ålandstrafikenin lautoilla [6].

Liiku

Ahvenanmaan pääsaarella pääsee liikkumaan paikasta toiseen omalla autolla, bussilla tai polkupyörällä. Pienenpiin saariin pääsee saaristolautalla. Ålandstrafiken [7] operoi sekä Ahvenanmaan bussi- että lauttaliikennettä.

Puhu

Ahvenanmaalla puhutaan ruotsia. Jotkut ymmärtävät suomea, mutta he eivät usein ole halukkaita puhumaan sitä. Siksi Englanti on yleensä parempi vaihtoehto, jos et puhu ruotsia

Syö

Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluu mm:

  • Mustaleipä
  • Ahvenanmaan pannukakku
  • Erilaiset kalaruuat - Ahvenanmaalla on vahva kalastusperinne.

Juo

Pysy turvassa

Ahvenanmaa on erittäin turvallinen paikka.Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!