YOU CAN EDIT THIS PAGE! Just click any blue "Edit" link and start writing!

Wikitravel:FAQ

From Wikitravel
Revision as of 16:54, 17 June 2005 by Orange (talk | contribs) (deel van de vragen vertaald...)
Jump to: navigation, search

Hier zijn enkele veel gestelde vragen (FAQ).

Algemene vragen

Wat is Wikitravel?

Wikitravel (http://wikitravel.org) is een project om een vrijevrije, complete, up-to-date en betrouwbare wereldreisgids te maken. Het krijgt vorm door de wereldwijde vrijwillige bijdragen van deWikitravellers.

Wie zijn jullie?

Wij zijn de Wikitravellers. Dit zijn mensen van over de hele wereld die bijdragen aan Wikitravel. Voor deze Nederlandstalige versie hebben we vooral bijdrages van mensen uit Vlaanderen en Nederland. Meestal zijn het mensen die per toeval op deze site komen en blijven plakken. Ook jij kan een Wikitraveller worden.

Wie bewerkt en schikt er al deze info?

Wij. Wikitravellers. We maken artikels en schikken die zodat iedereen die kan lezen.

Dus... iedereen kan hier binnenvallen en in het wilde weg artikels beginnen schrijven?

Yep, dat is de bedoeling. We gebruiken hiervoor WikiWiki dat iedere lezer kan gebruiken om een pagina te schrijven.

En hoe zal dat ooit werken?

Op het eerste zicht lijkt het alsof het nooit zal lukken, nietwaar? Als iedereen maar wat doet, eindig je met een afschuwelijke chaos.

Wel, vreemd genoeg is dit niet het geval. De meeste mensen op deze website zijn ter goeder trouw. Mensen die er een rommeltje van willen maken hebben daar snel genoeg van en verlaten deze site snel. Bovendien kan vandalisme snel hersteld worden, dus de lol is er snel af voor hen.

Bovendien bouwt een artikel snel op. Zo kan iemand een artikel starten met een beetje informatie. Anderen lezen die en zeggen: hey, ik weet ook nog wat hierover en plaatsen het er bij. Nog anderen organiseren die info en het geheel is een mooi resultaat.

Is er een bewijs dat dit echt werkt?

Andere gelijkaardige projecten werken wel. Zo heb je Wikipedia dat wereldwijd geprezen wordt.

OK, dit spul werkt, maar wie is er de baas hier?

Jij! Elke Wikitraveller kan informatie bijdragen. Ons beleid en onze richtlijnen stippelen we samen uit, via overleg.

Er zijn ook Wikitravellers die hier al een tijdje zijn en die Administrators geworden zijn. Zij hebben iets meer bevoegdheden dan anderen, zoals pagina's effectief verwijderen i.p.v. ze gewoon leeg te maken. Maar veel is dat niet. Het is meer een last dan een privilege.

In extreme situaties -zoals een nucleaire kernoorlog waarbij elk land genuked wordt vanwaar iets fout geschreven wordt- zullen de stichters Evan and Maj hun willetje doordrijven. Maar in 99,99% van de gevallen is overleg de hoeksteen van Wikitravel.

Wat is dit programmaatje waarop Wikitravel draait?

We gebruiken MediaWiki, de software die ontwikkeld werd door Wikipedia, met enige kleine veranderingen. Het is gratis te downloaden van http://wikipedia.sourceforge.net/ .

Waar staat de contactinformatie?

Er is er geen. Voor vragen over specifieke artikels, gebruik je best de discussiepagina's. Met algemene vragen kan je best terecht in de kroeg.

Questions about content

Dit artikel is helemaal verkeerd! Verbeter het!

Dit is een Wiki -- jij kan het zelf verbeteren! Klik op bewerken en verander de delen die je storen.