Wikitravel:Jerarquia geogràfica

De Wikitravel
La revisió el 22:22, 26 feb 2007 per Carmepla (discussió | contribucions) (New page: Els viatges estan lligats essencialment a la geografia. Així, Wikitravel també es basa en la geografia, tot i que aquesta sigui solament una de les possibles formes d'emprendre els viatg...)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a: navegació, cerca

Els viatges estan lligats essencialment a la geografia. Així, Wikitravel també es basa en la geografia, tot i que aquesta sigui solament una de les possibles formes d'emprendre els viatges (veure Wikitravel:altres formes de veure els viatges per més detalls).

A continuació detallem una jerarquia més o menys rígida de les àrees geogràfiques del planeta Terra. Cada nivell de la jerarquia mereix, per sí mateix, un article propi. Les noms són, malauradament, un xic forçats. Han estat escollits només que per facilitar l'organització de la guia i l'acompanyament dels lectors.

Finalitat

Per què utilitzem una jerarquia geogràfica? La raó d'adoptar una jerarquia no és per estudiar els detalls geogràfics, sinó com a eina per organitzar el nostre treball. Sobre què escrivim els articles a Wikitravel? Quins són els temes de les nostres discussions? Quin tipus d'article escric sobre l'assumpte X? Quan escollim una jerarquia d'unitats geogràfiques, podem usar-la per identificar les coses sobre les quals escrivim i, per tant, com les escrivim.

Considera, per exemple Baviera. En entendre la jerarquia, una persona que vulgui col·laborar sabrà que Baviera és una regió. Així, aquesta persona podrà imaginar que l'article sobre Baviera ha de començar amb un model d'article de regió. L'article haurà de contenir els enllaços per a les ciutats de Baviera, com Munich. De la mateixa forma, un enllaç cap a l'article de Baviera ha de constar en l'article del país en què s'inclou, és a dir, a Alemanya. La persona també sabrà què ha d'incloure – la informació sobre la moneda utilitzada, per exemple, haurà d'aparèixer en el nivell superior, el del país, i les llistes de restaurants i hotels individuals han de sortir en el nivell inferior, als articles de les ciutats.

Tenir una jerarquia, no necessitarem configurar i reconfigurar aquest tipus d'informació per a totes les regions, com Normandia, o Quebec, o la regió del sud de brasil. Certament, hi haurà algunes excepcions, però comptant amb les directrius marcades, arribarem a una estructura que podrà adaptar-les. Aquests nivells de jerarquia no estan marcats a foc, i són susceptible de ser revisats. Però té molt de sentit que els articles en un nivell donat de jerarquia tinguin enllaços cap a un nivell inferior de la jerarquia, i que els articles del mateix nivell de jerarquia siguin semblants.

La jerarquia

La jerarquia geogràfica de Wikitravel és la següent:

La Terra conté:

  • Continents, que contenen...
  • Seccions continentals, que contenen...
  • Països, que contenen...
  • Regions, que contenen...
  • Ciutats, que contenen...
  • Districtes.

Els nivells de la jerarquia es poden ignorar si no tenen sentit en un cas determinat. Per exemple, Amèrica del Nord conté solament tres països -no cal subdividir-la en seccions continentals. L'àrea d'Andorra és de tan sols alguns kilòmetres quadrats – seria un malbaratament escriure sobre les seves diverses regions.

Continents

Els continents són seccions grans del globus, com Àsia, Àfrica, Amèrica del Nord i Oceania. Per raons pràctiques, el Carib també se'l descriu de forma separada. No té, de fet, molta informació “pràctica” de viatge que pugui donar-se a nivell continental, però aquesta divisió proporciona un suport adequat per al nivell següent de la jerarquia.

Seccions continentals

Una secció és una divisió d'un continent en parts que tinguin sentit per al viatger. Alguns exemples clàssic són Sud-est d'Àsia o Escandinàvia. De vegades les seccions poden no tenir sentit, o poden ser equivalents a les fronteres nacionals. Per exemple, és normal dividir Amèrica del Nord amb Canadà, els Estats Units d'Amèrica i Mèxic.

Països

Un país és un territori d'Estat reconegut, com Egipte, França o Brasil. Els països acostumen a ser el nivell com les informacions com la moneda, la llengua i la cultura es comencen a descriure.

Veure també: Model d'article de país

Regions

Una regió és una subdivisió d'un país, ja sigui climàtica, cultural, geogràfica o política. Les regions poden coincidir amb les divisions subnacionals -- com estats dels EUA, províncies del Canadà, o departaments de França-- però normalment es troben per sobre d'aquest nivell. Es pot dividir Vietnam, per exemple, amb Vietnam del nord (Hanoi i els voltants), Vietnam central (Danang, Hoi, Nha Trang), Vietnam del sud (Saigon i proximitats), i el Delta de Mekong.

No és impossible que les regions ultrapassin fronteres nacionals – els Alps en són un bon exemple -- però el més normal és tenir divisions per sota del nivell nacional.

En països grans, les regions poden i han de contenir altres regions, a fi de facilitar-ne la comprensió. Per exemple, els Estats Units d'Amèrica tenen 50 divisions legals -- però es poden considerar territoris com el Districte de Colòmbia o Guam. És informació complementària per què les personen es puguin situar a la primera. Els EUA, per tant, es divideixen en diverses regions, cada una de les quals conté, a la vegada, un o més Estats. Pot ser raonable fer-ho amb altres països també, encara que (tal com s'ha comentat a dalt) no sigui sempre necessari dividir les regions de la mateixa manera que els límits polítics.

Veure també: Wikitravel:Model d'article de regió

Ciutats

Una ciutat és, en realitat, la unitat geogràfica d'una guia de viatges. És normalment on arribes, vas a veure atraccions, on trobes un hotel, on menges en restaurants i d'on te'n vas quan acaba tot això. Les ciutats poden ser ciutats literalment parlant, però també poden ser àrees metropolitanes majors, com suburbis i ciutats-satèl·lit. Los Angeles, São Paulo i Paris són bons exemples d'aquest cas. Els seus suburbis i les seves ciutats-satèl·lit precisen tenir els seus propis articles a Wikitravel, és una qüestió que probablement dependrà de la quantitat d'informació interessant d'aquests llocs.

La major part d'informació de Wikitravel és sobre ciutats específiques -- com informació pràctica sobre preus i condicions. Llegeix “què és un article?” per saber com delimitar la línia entre les ciutats i les atraccions de les ciutats, o bé com tractar les destinacions no-urbanes, com els parcs nacionals.

Veure també: Wikitravel:Model d'article de ciutat petita, Wikitravel:Model d'article de ciutat gran, Wikitravel:Model d'article de metròpoli

Districtes

Algunes ciutats són tan grans i tan diverses que tenen informació de més per a un únic article de Wikitravel. Té sentit, en aquests casos, subdividir la ciutat en districtes, de manera que la informació pràctica -llistats d'hotels, restaurants, bars i atraccions- es pugui destacar. Exemple de districtes de Rio de Janeiro, por exemple, serien Rio de Janeiro/Centre, Rio de Janeiro/Zona Sud i Rio de Janeiro/Zona Nord.

Subdividir una ciutat en districtes és més una qüestió d'organització que de mida física. La ciutat de Lubbock, a Texas, és enorme geogràficament, però no ofereix material suficient per a un article que justifiqui dividir-la en articles de districte.

Veure també