Wikitravel:Benvinguda a Viquipedistes

De Wikitravel
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Benvingut/da a Wikitravel! Aquest article és específicament per a gent familiaritzada amb Wikipedia, l'enciclopèdia lliure. El format de Wikitravel esta inspirat per Wikipedia, i utilitzem el programari de MediaWiki per a fer-ho possible. Si està acostumat a Wikipedia, s'hauria de sentir com a casa -- encara que probablement hauria de comprovar tanmateix la pàgina on et donem la Benvinguda.

Hi ha algunes diferències molt importants entre Wikitravel i Wikipedia les quals has de conèixer. Si us plau, llegeixi aquesta pàgina minuciosament. A tenir en compte: Wikitravel no és un projecte de la Fundació Wikimedia; no estem ni legalment ni tècnicament associats amb Wikipedia.

Concedint una llicència

La nostra política de copyright és més fàcil per a usuaris, però més estricte per a contribuents que Wikipedia. Utilitzem la llicència ShareAlike 1.0 d'Atribució Creative Commons més que la Llicència de Documentació Lliure de GNU per a mantenir el nostre contingut lliure. ShareAlike 1.0 d'atribució és molt més apropiat per a llocs amb petits continguts. Vegi perquè Wikitravel no és GFDL per a més detalls.

Això ens vol dir que en general els articles des de Wikipedia, no es puguin copiar a Wikitravel. És una violació del GFDL reconcedir una llicència contingut de GFDL. Llevat que sigui l'únic autor de l'article -- és a dir, si té el copyright original, i pot així, reconcedir una llicència pel seu propi treball -- si us plau, no copiï articles de Wikipedia.

Això pot semblar com un problema, però de fet, no és tot tan dolent. La majoria del contingut des de Wikipedia no és apropiat per a Wikitravel.

Objectius

Si revisa els nostres objectius i no-objectius, hi ha un parell de coses que sobresurten:

  • Wikitravel no és una enciclopèdia. No necessitem tenir articles immensos, detallats sobre tot i tot. Els articles a Wikitravel són referències per a viatgers; s'haurien d'evitar els temes no relacionats directament o indirectament per a viatjar.
  • A diferència de Wikipedia, Wikitravel dòna prioritat a les versions d'impressió. Volem que els viatgers, estan en ruta, puguin imprimir una còpia d'un article -- es digui, un mapa o llista d'hotels de la ciutat en la qual són -- copiï'l, el dóna als amics, etc. Si us plau, recordi-se'n a l'hora de crear els articles -- la versió d'impressió importa!

Ús Just

No, no, no, mil vegades no! Si us plau no deixi caure amb copyright ni imatges, ni text, o uns altres mitjans de comunicació a Wikitravel sota alguna idea borrosa d'"ús just". L'ús just és específic per a l'usuari, i nosaltres realment, realment, realment voler mantenir lliure Wikitravel per a tothom.

Diferències d'estil

Aquí són algunes coses que hauria de vigilar estilísticament:

  • Preferim més un to informal, a un enciclopèdic. L'escriptura viva és tant benvinguda com animada.
  • A diferència de Wikipedia, fomentem la investigació original. Volem que col•labori tant amb la informació objectiva de primera mà, com amb les seves opinions subjectives, però referències en primera persona s'haurien d'evitar.
  • Wikitravel no segueix un punt de vista neutral enciclopèdic estricte. En canvi, el nostre tarannà és "ser just", així les descripcions proporcionen un resum equilibrat de les experiències de Wikitravellers. Per a Wikitravel, el viatger és el primer; les necessitats i prioritats d'altres —; com residents locals, agents de viatges, o el ministeri de propaganda local —; sigui donat menys pes.