Diferència entre revisions de la pàgina «Romania»

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Romania

Default Banner.jpg

(Amb cotxe)
(Amb tren)
Línia 120: Línia 120:
  
 
=== Amb tren ===
 
=== Amb tren ===
Moure's en tren per Romania pot ser una experiència en si mateixa. La xarxa del ferrocarril (http://www.cfr.ro) és molt extensa i arriba a gairebé qualsevol destí, però cal tenir en compte que és una xarxa bastant antiga i lenta però està en plena reconstrucció per a ajustar-la als nivells necessaris estipulats per la UE. Hi ha quatre tipus de trens:  
+
Moure's en tren per Romania pot ser una experiència en si mateixa. La xarxa del ferrocarril [http://www.cfr.ro] és molt extensa i arriba a gairebé qualsevol destí, però cal tenir en compte que és una xarxa bastant antiga i lenta però està en plena reconstrucció per a ajustar-la als nivells necessaris estipulats per la UE. Hi ha quatre tipus de trens:  
 
* '''Personal''' - el més lent, fa parades en totes les estacions. Evitar-ho en la mesura del possible, salvo en distàncies curtes: és lent i en ocasions està bastant brut. Però és barat i pot donar lloc a trobades curioses per a prendre el pols al país.  
 
* '''Personal''' - el més lent, fa parades en totes les estacions. Evitar-ho en la mesura del possible, salvo en distàncies curtes: és lent i en ocasions està bastant brut. Però és barat i pot donar lloc a trobades curioses per a prendre el pols al país.  
 
* '''Accelerat''' - Sol cobrir distàncies més llargues que el personal i estar menys brut.  
 
* '''Accelerat''' - Sol cobrir distàncies més llargues que el personal i estar menys brut.  
Línia 126: Línia 126:
 
* '''Intercity''' - el millor, però no amb molta diferència. Encara que en el preu sí que es nota la diferència. Per a viatges llargs és l'únic recomanable. Disposa de vagons llit, per a dues persones en primera classe i quatre o sis en segona (poc recomanable). Últimament s'estan incorporant a la flota de trens Intercity nous trens, bastant moderns, però sense vagons per a dormir.  
 
* '''Intercity''' - el millor, però no amb molta diferència. Encara que en el preu sí que es nota la diferència. Per a viatges llargs és l'únic recomanable. Disposa de vagons llit, per a dues persones en primera classe i quatre o sis en segona (poc recomanable). Últimament s'estan incorporant a la flota de trens Intercity nous trens, bastant moderns, però sense vagons per a dormir.  
  
Finalment, si es va a viatjar en cap de setmana des de \[[Bucarest]], es recomana encaridament que es comprin els bitllets abans del divendres al migdia, quan la massificació de les taquilles en la Gara de Nord (estació principal de Bucarest) és inabordable.
+
Finalment, si es va a viatjar en cap de setmana des de [[Bucarest]], es recomana encaridament que es comprin els bitllets abans del divendres al migdia, quan la massificació de les taquilles en la Gara de Nord (estació principal de Bucarest) és inabordable.
  
 
=== Amb metre ===
 
=== Amb metre ===

Revisió del 10:49, 17 maig 2007

Aquest article és una traducció automàtica de l'article en la versió castellà de Wikitravel, l'original és Rumanía. Llança't a revisar-lo i corregir-lo.

Romania (en romanès România /ro.mɨ'ni.a\/) és un país de Europa, situat al sud-est de la mateixa. Se li considera un país de Europa de l'Est. Limita amb Ucraïna i Moldavia en el noreste, Hongria i Sèrbia en l'oest i Bulgària al sud. Romania també té una petita franja de costa en el Mar Negre. Bucarest (en romanès Bucureştu /bu.ku'reʃtʲ/), és la major atracció turística, a més de ser la capital i la ciutat més gran de Romania. Fins a finals dels noranta no s'ha començat a veure Romania com un destí turístic apetecible. I ho ha fet com un destí europeu divers i únic, promocionat pels seus imponentes paisatges de muntanya, llocs de gran valor cultural i històric (com els monestirs pintats de la Bucovina), platges i ciutats medievals.

Regions

Mapa de Romania

Ciutats

Altres destins

 • Resortes d'esqui en la Cordillera Cárpato

Comprendre

Les seves regions meridionales es consideren generalment del sud-est d'Europa (els Balcanes), mentre que es diu que Transilvania i unes altres al nord-oest estan a Europa central. El país és membre de la \Unió Europea des de gener de 2007- gaudeix actualment dels estàndards de vida més alts des de l'època comunista, amb una emergent inversió estrangera. Està experimentant el creixement econòmic més ràpid d'entre tots els països d'Europa. Això ha portat a una sèrie de progressos tecnològics, i a un paulatí creixement en matèries com: educació cívica, neteja i qualitat en els serveis. En qualsevol cas, segueix tenint el seu encant particular. A bon segur no li deixarà indiferent.

Romania està situada en el sud-est del continent europeu, al nord de la península dels Balcanes. Limita al nord amb Ucraïna, a l'est amb Moldavia, Ucraïna i el Mar Negre, a l'oest amb Hongria, al sud-oest amb Sèrbia, i al sud amb Bulgària, de la qual està separada pel Danubio.

El relleu està format per muntanyes, a prop d'un 31% del territori nacional, per lomas, un 36%, i al voltant d'un 33% per planes. La cadena montañosa dels Cárpatos travessa el país en forma d'arc interior, aconseguint una altitud moderada en comparació d'altres sistemes europeus; els seus becs més alts, el Moldoveanu (2.544 m) i el Negoiu (2.535 m), són també els de major altitud del país. Els principals rius són el Danubio (1.075 Km), el Mureş (761 Km) i el Prut (742 Km).

Història

A prop de l'any 100 aC., la regió coneguda com Getae va ser conquistada per l'Imperi Romà (l'emperador d'origen cordovès Trajano) i reconvertida en la província romana de Dacia. La van governar a prop de 400 anys fins que els Godos i els Carpos van prendre la regió. Encara que els Romans es van ser, el llatí va seguir usant-se majoritàriament. Romania parla avui dia una llengua llatina, i és membre de l'organització internacional coneguda com la Unió Llatina.

Durant l'Edat Mitja, Transilvania va ser governada per búlgars, formant part posteriorment del regne d'Hongria. Els romanesos van habitar Valaquia i Moldavia, territoris dominats per l'Imperi Otomano a partir de l'any 1500, aproximadament.

El segle XIX va testificar diversos fets importants en la història romanesa: l'anexión de part de Moldavia per l'Imperi Rus, el domini dels Habsburgo es va ampliar fins a Transilvania, i la unió dels principados de Moldavia i de Valaquia per a formar el germen del modern estat romanès en 1859.

La Segona Guerra Mundial, amb la posterior ocupació soviètica, va conduir a la formació d'un règim comunista cridat la "República Popular de Romania" en 1947, i l'abdicación del rei Miguel I. El llarg mandat del dictador Nicolae Ceausescu, que va prendre el poder en 1967, i del seu servei secret, la Securitate, es va fer cada vegada més opresivo amb els anys 80. Va ser a la fi de 1989 quan la situació en els carrers es va fer insostenible i va sorgir un moviment revolucionari que va finalitzar en el derrocamiento i execució del dictador i la seva esposa Elena. Els antics comunistes, encapçalats per Iliescu, van dominar el govern fins a 1996, quan una coalició de partits de centre els van apartar del mateix. En 1996 Emil Constantinescu, democristiano, va ser triat president dels romanesos en un govern que per primera vegada va integrar a la minoria hongaresa. En 2000, Iliescu va tornar al govern. En 2004, el derechista Traian Basescu va ser triat president. Romania es va adherir a l'OTAN i va ser part de les forces de voluntaris de la Guerra en L'Iraq, en favor de la coalició anglo-nord-americana.

Comparat amb altres països de la seva regió, Romania sembla estar molt bé a nivell socioeconómico, amb una baixa taxa d'atur i un nivell de vida més alt que Ucraïna, Moldavia o Bulgària. Però comparat a Europa occidental, Romania segueix sent bastant pobre.

Cultura

La cultura de Romania és similar a les altres d'Europa, incloent la d'Europa Occidental i l'Europa Central. No obstant això aquesta cultura també ha tingut influència d'altres pobles, incloent Turquia, o països eslavos com Rússia. Quan va caure Ceaucescu, França es va sorprendre a l'assabentar-se de l'elevat nivell de coneixement de l'idioma francès que tenien els romanesos i per això va acudir immediatament en la seva ajuda amb col·laboracions de tota naturalesa. Avui es cullen els fruits d'aquesta col·laboració.

Grups ètnics

Les minories ètniques representen el 10,5% de la població total de Romania. La més important és l'hongaresa (6,6% del total), a la qual segueixen la població gitana o romi (2,5%), la ucraniana (0,3%) i la d'origen alemany (0,3%), aquesta última en forta reculada. La comunitat romanesa en l'estranger està formada per a prop de nou milions de persones, la majoria vivint en EE.UU, Itàlia, Espanya, Alemanía o Regne Unit. És fàcil trobar comunitats romaneses en gairebé tots els països europeus. Però malgrat el gran nombre de romanesos treballant fora de les seves fronteres, també Romania comença a tenir problemes d'immigració il·legal de tercers països especialment de Moldova, Turquia, Xina, Iraq, Afganistan o Índia. També hi ha nacionals de la UE vivint a Romania especialment a Bucarest, o en l'oest de Romania en ciutats com Timişoara o Llaureu, que són les ciutats romaneses amb el nivell de vida gairebé igual que un altre país de la UE, la renda per capita en aquestes ciutats ronden a 16.000€ anuals enfront de 7.000€ anuals que pots trobar en la resta del país.

Clima

Continental, característic d'Europa Central, estius calorosos i secs amb temperatures promedio de 28°C, i al juliol i agost sobrepassen els 30° C. Temperatures més moderades en la costa del Mar Negre. L'estació invernal s'estén de novembre a abril, amb temperatures al desembre i gener de 10° sota zero com promedio o més baixes en zones com Tirgu-Mureş o Brasov.

Dies festius

 • 1 i 2 de Gener: Any nou.
 • 1 de Maig: Dia del Treball.
 • Dilluns de Pascua ortodoxa.
 • 1 de Desembre: Festa Nacional.
 • 25 i 26 de Desembre: Nadal.

Arribar-hi

Els ciutadans de la UE NO necessiten visats per a una estada inferior a 90 dies, així com els ciutadans d'EE.UU, Canadà, Japó, Australía o Nova Zelanda. L'entrada dels nacionals UE es realitza amb el carnet d'identitat en el cas dels espanyols DNI o el passaport els altres ciutadans necessiten el passaport vàlid per a la seva entrada. Romania al ser la frontera que limíta la UE , no elibera visats a la frontera igual que tots els països europeus i no tenir un visat vàlid, o un passaport amb una validesa de més de 6 mesos abans de la seva caducitat, o documentació falsificada implicarà a la denegació de la seva entrada en el país i altres estats UE, certs països necessiten visats de trànsit, i una gran majoria de països necessiten visat.

El país té diverses duanes terrestres, aereas en cada aeroport i també en els ports del Mar Negre [1] per a informació via telefònica contacti amb l'Oficina d'Adunanas telèfon: 959' per a saber o consultar via internet. Encara que no sigui signant del Tractat Schengen , Romania aplica l'encreuament de fronteres igual que qualsevol un altre estat UE signant de dit tractat,es preveé l'aplicació del tractat a partir de l'any 2009, de moment només hi ha controls gairebé inexistents als nacionals UE, però la situació canvia si és extracomunitario.

És obligatori declarar els objectes d'art, històrics i culturals que requereixen de permisos temporals per a sortir del país.

Prohibicions: tota classe d'aliments, de productes animals, carn, llet o productes làctics. Estar en la possessió o introduir substàncies estupefaents i àdhuc pitjor traficar està declarat un delicte i penat a Romania.

Amb avió

El principal aeroport romanès és el Henri Coanda a Bucarest (a Coanda se li considera un dels pares de l'aviació moderna). En la capital hi ha un segon aeroport, menor en grandària i en importància (la majoria dels seus vols són nacionals) cridat Baneasa [2]. L'aeroport Henri Coanda és també conegut com Otopeni[3] Romania també explica amb aeroports en Llaureu, Timişoara, Tirgu-Mureş, Cluj-Napoca i Constanta.

Des d'Espanya hi ha vols regulars amb les companyies:

Existeixen altres companyies, algunes de baix cost:

Amb vaixell

Es pot arribar a Romania també per vaixell, atès que té al voltant de 225 km de costa amb el Mar Negre. El principal port romanès està en la ciutat de Constanta (antiga Tomis).

Amb cotxe

La circulació es realitza pel carril dret, com en la immensa majoria dels països del món. A Romania se sol conduir a una velocitat moderada, però de forma anárquica de vegades. Els controls d'alcoholemia són molt estrictes, i el límit està en l'absència d'alcohol en sang. Es produeixen multitud de controls els caps de setmana, i les retirades de carnet i multes són fart freqüents. Igual que Regne Unit, França i Alemanya el sistema del carnet romanès és per punts i no respectar la velocitat límit, o no tenir el cinturó de seguretat abrochado o les llums de creus enceses, comporta a llevar-los punts a més de la multa corresponent.

El límit de velocitat és de 50km/h en poblats, 80km/h fora dels poblats. En autopistes el límit de velocitat és de 120km/h.

La xarxa de carreteres romanès és bastant deficitari, i tan només existeixen 2 autovies, Bucarest-Pitesti i des de Constanta a Bucarest que és una autovia de peatge. No obstant hi ha projectades les construccions de diverses autopistes que suposadament el projecte conclourà a la fi de 2015.

Si pensen llogar un cotxe, és la manera més fiable i més ràpida atès que la xarxa de ferrocarril de Romania és bastant antiga i encara que existeixen diversos tipus de trens per exemple de Bucarest a Brasov es triga en tren els 180km en gairebé 2h...però en cotxe redueixen el temps considerablement.

Amb bus

Amb tren

Pueden viajar desde España hacia Rumanía en tren, aunque no pueda reservar por internet, en Renfe [15] obtendrán la información sobre Interrail y las formas de viajar por Europa, aunque hay que cambiar en Milán, Zurich o París que enlazan con los trenes que van hacia Rumanía.

Circular

Amb avió

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb taxi

Encara que el preu dels taxis a Romania és accessible i la baixada de bandera és d'aproximadament 1,5 RON i la resta del trajecte costa entre 1 i 1,2 RON per quilòmetre recorregut, es recomana exigir al conductor del taxi posar en funcionament el taxímetro a l'abordar el vehicle. Si manca d'ell (situació molt difícil de produir-se) serà imprescindible negociar el preu del servei abans que el vehicle comenci a moure's.

A Bucarest hi ha més de 10.000 taxis, de manera que no resulta difícil trobar un lliure en qualsevol lloc de la ciutat. No obstant això, si es desconeix el nom de les companyies oficials és millor sol·licitar un taxi per telèfon. Aquestes companyies oficials tenen tots els seus taxis equipats amb taxímetro. Pot sol·licitar-se un taxi en qualsevol dels següents nombres: 9631, 9422, 9481, 9451, 9424, 9444, 9531 o 9411, entre uns altres. La companyia que se sol utilitzar per a anar de l'aeroport a la ciutat és Fly Taxi (9440), i el cost aproximat del trajecte és de 50 RON (uns 15 €).

Amb bus

Existeix una xarxa de línies d'autobusos i tramvies amb serveis més o menys eficients en gairebé tota la ciutat de \Bucarest. En hores punta, aquests serveis es veuen de vegades desbordats. Comencen a funcionar a les 5:30 a.m. i conclouen a les 11:30 p.m. El preu del tiquet és d'1,1 RON per trajecte. També existeixen bons mensuals per a totes les línies (40 RON), i per a una sola línia (25 RON), així com bons per a un sol dia i totes les línies (6,5 RON). S'adquireixen en kioscos específics situats en les proximitats de les estacions.

Hi ha una xarxa d'autobusos bastant bona que funciona en tot el país i que uneix les principals ciutats o que uneixen les ciutats amb la capital Bucarest.

Si pensen anar a Romania en autobus hi ha diverses lineas que enllacen diverses ciutats d'Espanya, Eurolines [16] cobreixen els trajectes cap a diversos punts de Romania, el preu no sol pujar a més de 180€-200€ anada/tornada, però no tenen el comfort que pugui tenir un avió o el tren, això si és bastant rendible si pensen visitar Romania com trotamundos amb la motxilla i botiga de campanya.

Amb tren

Moure's en tren per Romania pot ser una experiència en si mateixa. La xarxa del ferrocarril [17] és molt extensa i arriba a gairebé qualsevol destí, però cal tenir en compte que és una xarxa bastant antiga i lenta però està en plena reconstrucció per a ajustar-la als nivells necessaris estipulats per la UE. Hi ha quatre tipus de trens:

 • Personal - el més lent, fa parades en totes les estacions. Evitar-ho en la mesura del possible, salvo en distàncies curtes: és lent i en ocasions està bastant brut. Però és barat i pot donar lloc a trobades curioses per a prendre el pols al país.
 • Accelerat - Sol cobrir distàncies més llargues que el personal i estar menys brut.
 • Rapid - Sol cobrir distàncies més llargues que l'accelerat, trobant-se en millors condicions d'higiene i anant a major velocitat.
 • Intercity - el millor, però no amb molta diferència. Encara que en el preu sí que es nota la diferència. Per a viatges llargs és l'únic recomanable. Disposa de vagons llit, per a dues persones en primera classe i quatre o sis en segona (poc recomanable). Últimament s'estan incorporant a la flota de trens Intercity nous trens, bastant moderns, però sense vagons per a dormir.

Finalment, si es va a viatjar en cap de setmana des de Bucarest, es recomana encaridament que es comprin els bitllets abans del divendres al migdia, quan la massificació de les taquilles en la Gara de Nord (estació principal de Bucarest) és inabordable.

Amb metre

Bucarest explica amb una xarxa de metre bastant bé [18]. Va ser inaugurat en 1979 i compte amb quatre línies que cobreixen gairebé tota la ciutat; el preu del bitllet és de 2 RON (uns 60 cèntims d'euro) per dos viatges. Hi ha també targetes de deu viatges el cost dels quals és de 6,5 RON / 2 €i targetes per a un dia que costen 4 RON / 1,30€.

En maxitaxi

Por último, existen los llamados maxitaxi, que son furgonetas equipadas para 10-12 (y a veces más, de pie en "el pasillo") personas con itinerario fijo y con precio más económico que un taxi normal. Para llegar a determinados sitios pueden ser muy útiles. Pero viajar en ellos puede convertirse en toda una experiencia.

Parlar

Romanès (oficial), hongarès i alemany.

L'origen del romanès és llatí, i és fàcil d'assimilar àdhuc més donada l'aproximidad del romanès al català, valencià, o l'occitano.

Sent un país d'origen llatí i tenint també un gran nombre de treballadors fora de les seves fronteres és fàcil trobar gent que parli castellà i italià amb facilitat. L'anglès i el francès també són bastant utilitzats.

Comprar

Artesanies romaneses com brodats, objectes de cristall, talles de fusta, porcellana, vins i cosmètics tenen gran demanda per part dels turistes. A més dels típics records que es poden comprar, també trobaran un ventall de possibilitats per a portar-se com record, inclusivament el shopping on podran trobar roba a un preu bastant més baix que en Espanya. Sí desitgen comprar-se cositas de maroquinería o calçat, aquí la situació canvia, els preus pugen un 15% més que a Espanya.

Moneda i canvi

A Romania es poden canviar gairebé totes les principals divises estrangeres, en particular l'Euro, el Dòlar i la Lliura Esterlina. És aconsellable que el turista efectuï les seves transaccions en bancs o cases de canvi autoritzades. La diferència en tipus de canvi és mínima encara que subjecta en alguns casos a les comissions per serveis.

La quantitat màxima en divises autoritzada a l'entrar o sortir del país és de 10.000 dòlars o el seu contravalor en qualsevol divisa convertible.

La moneda local, que està en circulació des de l'1 de juliol de 2005, és el nou leu [19], també cridat leu fort (leu greu), reduint quatre zeros respecte a l'antiga moneda (també cridada leu), és a dir, 1 nou leu (RON) = 10.000 lei (ROL). El leu (en plural lei) s'emet en bitllets d'1 leu, 5, 10, 50, 100, 200 i 500 lei, el divisor del Leu és Bani que són monedes d'1, 5, 10 i 50 bani.

En l'actualitat, el leu té convertibilidad interior, fixant-se lliurement el tipus de canvi en el mercat interbancario de divises.

Propina

La propina a Romania no és obligatòria. No obstant això, s'està imposant l'ús d'una propina no menor al 10% en restaurants.

Xec i targeta de crèdit

El sistema bancari romanès està encara molt poc familiarizado amb els xecs de viatger, pel que és aconsellable que el turista pagui en efectiu o targetes de credito. L'ús de les targetes de crèdit es pot utilitzar en caixers automàtics, restaurants i petits comerços. S'utilitza la majoria dels sistemes de credito utilitzats en el món VISA/VISA Electron/MasterCard/American Express/Diner's Club/JCS.

També hi ha diverses oficines MoneyGram o WesternUnion en la mayoria de les principals ciutats que poden manar diners o manar-los diners en el cas de perduda de diners, robatori o furt o extravio de targetes de credito.

Cada vegada hi ha més caixers automàtics dels quals es pot obtenir moneda local utilitzant targetes de crèdit. Abans de sortir de viatge, pregunti al seu banc per les comissions que es cobren per utilitzar les targetes en un altre estat UE.

Menjar

La gastronomia romanesa és bastant variada i té moltes infuencias dels seus veïns, Hongria , Bulgària , o l'actual Sèrbia.

Hi ha plats que els romanesos consideren famosos i molt seus malgrat existir també en altres cuines dels seus veïns, com sarmale, mititei, o mamaliga.

L'hosteleria romanesa comença a conèixer un veritable empenyi, a pesar que el país de moment té una indústria hotelera àdhuc en fase de pubertat, per falta de coneixement, però la veritat que els restaurants ofereixen un veritable manjar a uns preus molt baixos. Podran trobar tot tipus de restaurants, des d'italians, xinesos, gastronomia romanesa, o hongaresa, alemanya, fins a cuina creativa i de fusió, aquestes últimes només en la capital Bucarest en els hotels. Si van un cap de setmana a Brasov sense dubte quedaran estupefactos de les meravelles d'aquesta ciutat en tots els sentits.

També podrà veure la ciutat de \Sibiu antiga Hermannstad, que és la capital cultural europea per al 2007 [20].

Beure i sortir

Sortir i divertir-se a Romania és un fet garantit i bastande vari pinto, hi ha diversos cafès i bars, restaurants temàtics, cuina internacional i local o regional segons els gustos i després hi ha diversos pubs i discoteques en totes les ciutats, però les quals estan de millor veure estan localitzats en Transilvania que no té gens que veure amb els locals de Bucarest.

Si és visitant resulta bastant impactant una nit de diversió à la romanesa, se solen asseure a les taules i tenir llargues xerrades encara que sigui una discoteca, i les xerrades es poden perllongar fins a altes hores del matí sense tenir molta idea després del que es va parlar, però val la pena viure-les.

El col·lectiu gais/lesbianes que visitaran Romania poden retrocedir en el passat per que tens la sensació de tornar a viure la moguda d'Espanya d'Almodóvar, encara que molts dels romanesos no siguin oberts als gais, l'homosexualitat a Romania està tolerada i largamente practicada per diversos sectors. Oficialment no hi ha moltes dades sobre locals d'ambient, a pesar que existeixen.

Concerts, teatre, ballet i exposicions són freqüents a Bucarest. El preu dels esdeveniments culturals sol ser bastant barat (es poden trobar entrades per a l'òpera per alguna cosa menys de 5 €), excepte si es tracta d'algun concert de música d'algun grup o artista estranger.

El port de Constanza i els seus voltants ofereixen festivals artístics i culturals durant l'estiu.

La marxa nocturna està més que garantida a Bucarest i en la majoria de ciutats de Romania amb una certa entitat. En la capital existeixen multitud de bars, pubs i discoteques, alguns de reconegut prestigi, ja sigui per la bellesa dels seus assistents (Bamboo), per la qualitat de la seva música (Club A)/A) o per l'elitista de la seva decoració (Embrio).

Dormir

Romania explica amb una extensa xarxa hotelera en el litoral del Mar Negre, on es poden practicar esports aquàtics. En hivern, en les zones montañosas dels Cárpatos es poden practicar esports alpins per preus impensables a Europa Occidental. Els paisatges naturals en Transilvania, Moldova i Valaquia, propicien l'excursionismo de muntanya.

Així mateix, a Bucarest s'han obert en els últims anys gran quantitat d'hotels, i la gran majoria dels existents compleixen amb el que prometen, i donen uns estàndards bastant més que acceptables.

Aprendre

Treballar

Romania és un estat membre de la UE a partir de l'1 de gener de 2007, per tant la politica de visats sofrirà canvis pròximament per a estats no membres. Si teniu la intenció de treballar a Romania, la situació canvia i és com a Espanya. Es necessitarà un permís de residència i treball que se sol·licitarà en les Oficines d'Estrangeria de cada ciutat [21]. Se suposa que això també canviarà l'1 de gener de 2007. El Ministeri d'Assumptes Exteriors (MAE) romanès té informació en anglès i francès.

Els nacionals dels estats membres UE no necessiten permisos de treball a Romania o ser contractats en els seus països per a poder treballar legalment, s'utilitza la politica comun d'ocupació i lliure circulacion entre els estats membres més Islàndia, Noruega, Suïssa i Lichtenstein. Ja saben el rotllo dels permisos comunitaris a l'hora de cobrar [22].

Els altres països excepte esmentats en el llistat, necessiten entrar previstos d'un visat prèviament sol·licitat en un consulat, acompanyat del permís de residència i treball en el país.

Nacionalizarse romanès és un tràmit llarg i anys de residència legal en el país, tret que no sigui de la Republica Moldova i el tràmit s'escurça a 2 anys, i es diferencia entre els romanesos de sang o els quals hagin nascut a Romania enfront dels quals tenen la nacionalitat per residència o casats amb nacionals romanesos que tenen l'opció de poder perdre la nacionalitat en casos extrems , Romania estipula el temps entre 8 i 10 anys de residència contínua i legal per a poder sol·licitar la ciutadania, això fa que Romania i Espanya siguin els països del món que més difícil fan la possibilitat d'obtenir una nacionalitat.

Seguretat

Romania és generalment un país segur, encara que en últimes dates Bucarest s'han registrat alguns incidents poc freqüents de robatori, atracaments i furts, sobretot en els llocs d'oci i entreteniment com bars, cabarets i casinos.

El transport públic, el metre o els trens i les concentracions de persones propicien els robatoris.

La província romanesa és més segura i respectuosa amb el turista estranger.

En el cas d'emergències o accident de tràfic cridin al 112 que és el servei únic d'emergències Bombers, Ambulància, Policia també vàlid a Romania on haurà de notificar, o en cas de robatori,furt o extravio posi la corresponent denúncia en una comissària de policia, en cas de notificar una defunció, un accident greu o la intervenció de l'ambaixada, pongase en contacte amb el seu consulat.

Salut

No és obligatòria cap vacunació per a viatjar a Romania.

Encara que Romania té bons metges el sistema sanitari romanès és deficitari i bastant pesat, si aquestes ingressat, encara que és gratis el sistema sanitari públic es practica donar certes atencions monetàries des d'una simple infermera fins a metges per a poder ser atès encara que vagis amb un segur concertat. Però esperem que amb l'entrada en la UE canviï aquest procediment.

Es recomana portar les medicines habituals. En cas de malaltia o accident greus, posar-se en contacte amb l'ambaixada del país la nacionalitat del qual ostentem perquè aquesta faciliti els tràmits d'hospitalització local o, en el seu cas, d'una eventual repatriació. En la majoria dels casos s'ha de viatjar amb segur d'assistència en viatge.

Hi ha farmàcies en totes les ciutats, o pobles, però per a comprar certes medicines és imprescindible tenir una recepta mèdica.

Els nacionals dels estats de la UE han d'anar previstos de la targeta sanitària europea o amb el formulari I-101, I-301 , informese bé abans del seu viatge si necessita assistència mèdica.

Mascota

Gats i gossos requereixen d'un certificat de vacunació antirrábica legalitzat per autoritats veterinàries del país d'origen i expedit un mes d'anterioritat i no més de sis mesos abans del seu transport acompanyat del passaport europeu de la seva mascota que ho expedeixen les clíniques veterinàries. No obstant no podran introduir en el país animals o espècies en perill d'extinció o sense estar acompanyades del certificat veterinari CITIS.

Respectar

Mantenir contacte

Servei postal

Existeixen oficines de correus en tot el país, que donen servei al públic de dilluns a divendres de les 09:00 a les 19:00 hrs., els dissabtes de les 09:00 a les 11:00, els diumenges romanen tancades [23]. També existeixen oficines i representants de les principals companyies de missatgeria: DHL, Federal Express, UPS.

Servei telefònic

Els telèfons públics funcionen a través de targetes telefòniques adquirides en les oficines de correus, estacions de metre i alguns quioscs de premsa. El seu preu fluctúa entre 10 i 20 RON.

Romania està connectada digitalmente amb les principals capitals de la resta d'Europa, d'Amèrica i Àsia.

Hi ha diverses companyies de telefonia fixa Romtelecom on hi ha informació en romanès i anglès, així com telefonia mòbil Orange, Vodafone,Cosmote i Zapp.

Ambaixades i consulats

 • Ambaixada d'Espanya, Strada Tirana, 1.- 011827 Bucarest, tel. des d'Espanya: Cancillería: 40212301739, fax Cancillería 40 21 230 76 26.Secció Consular 40 21 231 02 74, [email protected]és. Ambaixador, D.Juan Pablo García-Berdoy Cerezo.

Anar-se'n