Papua Nova Guinea

De Wikitravel
La revisió el 07:21, 17 des 2013 per UOC25 (discussió | contribucions) (Arribar-hi i circular)
(dif) ← Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova → (dif)
Salta a: navegació, cerca
Papua Nova Guinea

Default Banner.jpg

noframe
Mapa
noframe
Bandera
Banderapapua.jpg
Informacions
Capital Port Moresby
Govern Estat unitari, Monarquía constitucional, Parlamentarisme
Moneda Kina
Superfície 462.840 km²
Població 7,167 millones (2012)
Idiomes Anglès, Tok pisin i Hiri motu
Religió protestantisme, catoliscisme i creences indígenes
Codi telefònic +675
Domini Internet .pg
Zona horària UTC +10


Trets Generals

L'Estat Independent de Papua Nova Guinea (en Anglès Pidgin o també anomenat Tok Pisin Independen Stet bilong Papua Niugini és una república situada al costat Est de la illa de Nova Guinea a l'Oest de l'oceà Pacífic, a la regió assenyalada com Melanèsia i compartint la seva frontera occidental amb la província Indonèsia d'Irian Jaya. Papua Nova Guinea està composat de més de 600 illes i illots, gairebé es parlen 800 idiomes diferents arreu del país i té una població estimada de 7.059.653 habitants (dades de l'any 2011). La seva capital i ciutat més gran és Port Moresby, seu del govern i de les institucions públiques del país. Port Moresby està situat a la costa sud de Papua Nova Guinea, en el que es considera com a "terra ferma" del país.

La moneda nacional és la Kina i la taxa de canvi es de 3,48 Kinas per 1 Euro (dades de desembre de 2013)

Ciutats

Com a principals ciutats trobem:

Port Moresby: és la capital i la ciutat més important del país, amb una població superior als 240.000 habitants; les seves platges, el port, els restaurants i l´ambient que s´hi respira es el més destacat de la ciutat.

Lae:és la segona ciutat més important en nombre d´habitants, té entorn als 120.000 habitants; el més destacat és el seu entorn natural que rodeja la ciutat, com per exemple el jardí botànic o la zona natural del golf d´Huan.

Mount Hagen: és la tercera ciutat més important i la trobem al interior del país, es una ciutat de muntanya rodejada per volcans, la seva població es situa en torn als 100.000 habitants i és una de les destinacions més importants del país.

A part d´aquestes, que per les seves característiques són les mes importants, també trobem altres ciutats importants com són:

Milne Bay amb una població de 215.000 habitants. Wewaks amb una població de 42.000 habitants. Madang amb una població de 40.000 habitants. Goroka amb una població de 30.000 habitants. Kokopo amb una població de 25.000 habitants. Mendi amb una població de 21.000 habitants. Daru amb una població de 16.000 habitants. Kundiawa i Vanimo amb una població de 12.000 habitants. Wabag amb una població de 8.000 habitants.

Com veiem existeixen tres poblacions mes grans de lo normal i després trobem algunes ciutats d´una mida estandard.

Les regions

La geografia a Papua Nova Guinea determina la diferència que hi ha entre les regions que conformen el país. Així trobem una divisió politico-territorial en 19 províncies i un districte nacional capital.


L'organització político-territorial

1. Central 2. Simbu 3. Tierras Altas Orientales 4. Nueva Bretaña del Este 5. Sepik del Este 6. Enga 7. Golfo 8. Madang 9. Manus 10. Milne Bay 11. Morobe 12. Nueva Irlanda 13. Oro 14. Bougainville 15. Tierras Altas del Sur 16. Occidental 17. Tierras Altas Occidentales 18. Nueva Bretaña del Oeste 19. Sandaun 20. Distrito Capital 21. Hela 22. Jiwaka

Provinciaspapuanuevaguinea.png


Altres destinacions

text alternatiu

Segons la geografia del país, podem trobar diferents regions:

Les terres altes (taronja)

El país en la seva porció de terra ferma esta travessat per una cadena de muntanyes que es denominen "terres altes" o "highlands" en general, donant lloc a la presència de valls i terres fèrtils per a l'agricultura. Els centres poblats mes visitats d'aquesta regió són Mt. Hagen i Goroka. En aquesta regió, sobretot a les províncies de Enga i Província Occidental es registren amb freqüència enfrontaments tribals entre les comunitats locals, la població rural que viu en aquesta regió muntanyenca ha resolt d'aquesta manera els seus problemes des de fa milers de anys. Encarrilar aquests enfrontaments respectant la cultura local és un dels grans reptes als quals s'enfronta el govern de Papua Nova Guinea.

Les Illes (verd)

Les illes de Nova Guinea se situen envoldes pel Mar de Bismarck en el nord de Papua Nova Guinea. Podem trobar quatre illes principals: Manus, Nova Bretanya, Nova Irlanda i Boungainville. Literalment, centenars de grups d'illes i illots es troben al voltant d'aquestes més grans. A l'illa de Nova Bretanya es troba Kimbe Bay que és mundialment conegut com un dels ecosistemes marins mes diversos del món, tambien en Nova Bretanya es troben cinc volcans actius, el mes actiu de tots, el Tavurvur, rep milers de turistes cada any. En Nova Irlanda es troben algunes de les "platges secretes del món" i també s'esta desenvolupant en els darrers anys activitats com el surf i com el scubadiving a la illa de Nusa.

Papua (fuxia)

Aquesta regió la conformen les províncies de Milne Bay i Or del Nord. En Milne Bay, existeixen més de sis-centes illes al llarg de l'esmentada província. Aquesta regió es caracteritza per la dotació natural de platges amb sorres blanques i fons de corall, com a exemples, tenim la cadena d'illes Calvados, l'arxipèlag de Louisiade o les illes Conflict. La capital de Milne Bay és Alotau i posseeix un casc històric colonial relativament ben conservat. Alotau és seu del festival de la canoa cada mes de novembre on centenars de persones participen en carreres de velocitat i mostren les seves canoes. Les illes Trobiand al nord són conegudes regionalment pel festival de Yam Harvesting (festival de la yuca) D'importància a la regió de Papua es el naixent de l'ecoturisme amb petits poblats replets de cases d'hostes per albergar als turistes que vénen des d'Austràlia o Japó a visitar les illes. Milne Bay és també famós pel busseig així com per l'avistament de tortugues , d'ocells i, pesca esportiva. Popondetta és la capital de la província de Northern Oro (Or del Nord) on es pot bussejar i observar la fauna marina del lloc (Tufi és el principal enclavament per fer busseig en aquesta província) també destaca la confecció de teixits típics elaborats amb fibres de arboles autòctons, bé per a la venda o bé per a les cerimònies locals.

Momase (morat)

Momase és la capital de Madang, la província de major embranzida econòmica de Papua Nova Guinea a causa de la mineria, existeixen en Madang centres educatius com a universitats (Divine World University, the College of Allied Health Science, the Luteran School of Nursing, the PNG Maritime College, etc) així com també centres de recerca medica i científica. Els principals atraccions turístiques de Midang es troben en els seus poblats rurals com Haimful on es pot fer turisme de natura i turisme rural. Crida l'atenció l'observació d'ocells locals, espècies endèmiques de Papua Nova Guinea en aquesta regió, com l'au del paradís que és l'ocell nacional. L' economia de Momase es basa en l'extraccio de cacau,peix, metals i turisme.

Lae:

Lae és el cor industrial i manufacturer de Papua Nova Guinea. Sabem que l'infraestructura hotelera en Lae és limitada però existeixen alguns hotels de bona reputació en el lloc.

Comprengui

Economia

El país posseeix una gran quantitat de recursos naturals encara que l'explotació dels mateixos sempre s'ha vist obstaculitzada per la carença d'infraestructures i tecnologies de desenvolupament. No obstant les fonts mineres, incloguent el petroli, el coure i l'or, representen les quatre quintes parts de les seves exportacions.

El país manté una agricultura de subsistència que serveix únicament per al consum local tot i que la industria de la fusta ha agafat empenta.

La pesca, explotada industrialment en concessions a altres països, constitueix també una font important d'ingressos encara que està molt afectada pels canvis climàtics de les corrents marines del Pacífic.

Les ajudes al desenvolupament provenen en gran part d'Austràlia encara que també s'han de destacar les que ofereix el Japó i la Unió Europea.

Tot i les altes potencialitats del país, en 1995 fou necessària la intervenció del Fons Monetari Internacional i del Banc Mundial per ajustar un programa de desenvolupament, que va haver de referse en 1997 pels efectes de la sequia que va disminuir greument la producció de cafè, cacau, tè, sucre i coco. En l'actualitat la situació s'ha estabilitzat, amb un creixement en la producció agrícola d'un 3,9% de mitjana anual des de 1999.

Cultura

La cultura de Papua Nova Guinea és molt complexa. S'estima que existeixen més de mil grups culturals. A causa d'aquesta diversitat es pot trobar una gran varietat d'expresions culturals. Cada grup ha creat la seva pròpia forma d'art, balls, costums, música, etc.

La majoria d'aquestos grups tenen el seu propi llenguatge i existeixen molts casos en els que cada poblet té un idioma únic. Papua Nova Guinea te un dels nivells més elevats de diversitat idiomàtica en proporció a la seva demografia. Això te a veure amb la geografia local, la qual ha permès que diverses comunitats existeixin des de fa segles separades les unes de les altres, desenvolupant el seu propi llenguatge.

La gent que viu en aquests poblets sobreviu gràcies a l'agricultura. La caça també és una activitat comú junt amb la recol·lecció d'algunes plantes salvatges. La població local respecte a aquelles persones que són bons caçadors, pescadors o llauradors.

A la vora del riu Sepik, un grup d'indígenes són coneguts per les seves feines tallant la fusta. Creen formes de plantes o d'animals segons la seva creença. Ells creuen que són els seus avantpassats.

Les closques marines ja no són la moneda a Papua Nova Guinea. Aquesta costum fou abolida en 1933 tot i que continua present entre la gent local. Així per aconseguir novia, el nuvi ha d'aconsguier una certa quantia de closques amb la vora daurada.

Arribar-hi i circular

La geografia accidentada del país compresa per valls, pendents empinades, selves, illes i en general zones de difícil accés ha impedit la construcció de carreteres i vies de tren, amb la qual cosa viatjar a través de Papua Nova Guinea depèn de l'ús d'avions, helicòpters i embarcacions de passatgers. Val a dir que l'ús de l'helicòpter és bastant popular.

En avió

L'Aeroport Internacional de Jackson és la porta d'entrada a Papua Nova Guinea, situat a 8 Km de Port Moresbi.
Air Niugini es la principal linia aeria del pais
Des de la seva fundacio en el 1973 la línia aèria nacional de Papua Nova Guinea, Air Niugini és la línia aèria més gran dins Papua Nova Guinea. Amb 20 oficines internacionals, Aire Niugini proporciona vols internacionals així com connexions domèstiques dins Papua Nova Guinea, amb oficines al voltant del país. Aire Niugini fa servir una flota d'avions que inclou Boeing 767, Boeing 737, Focker 100, Dash 8 i té un bon rècord de seguretat. Les destinacions principals d'aquesta linia aeria son Brisbane (Australia), Sydney (Australia), Bali (Indonesia), Hong kong, Manila y Tokio. A mes, Qantas Link que es la branca regional de Qantas (línia aèria d'Australia) opera amb tres vols per setmana a Jackson des del'aeroport Internacional de Cairns, Austràlia i utilitza avions disenyats per a recorreguts curts.

En barco

Existeixen linies de creuers al voltant de la costa d'Austràlia i a les aigües d'Indonèsia i de Papua Nova Guinea que fan petites parades en algunes de les seves illes. Entre les companyies que ofereixen aquest servei es troben: North Star Cruises,Melanesian Expeditionary Cruises amb seu en la provincia de Madang i Heritatge Expeditions amb passeijos al voltant de Nova Irlanda, Nova Bretanya, Fiji, Vanuatu i les illes Salomon. Les activitats diàries poden incloure passejos escènics, pesca, snorkelling, busseig, pícnics i esdeveniments culturals

En cotxe

Els vehicles en Papua Nova Guinea circulen per la dreta, les llicències internacionals són acceptades sempre i quan tinguin un mes de validesa. En la major part del país el transport public es limita als taxis i als anomenats Public Motor Vehicles (PMVs). La xarxa de carreteres és bastant precària, no existeix el transport ferroviari i la poca efectivitat de la vigilància governamental sobre els taxis i els PMVs fa que no sigui recomanable per als turistes l'ús del transport public. Vist aquest escenari, la millor manera de circular per Papua Nova Guinea és mitjançant el lloguer de cotxes amb xofer, moltes de les compaynies de lloguer de cotxes ofereixen el servei de xofer a petició de l'usuari.

Parli

A Papua l'Anglès es considera l´idioma oficial. Tot i així també s'empren, per part dels residents, altres idiomes com el Tok Pisin i el Hiru Moto.

Per tant si voleu entendreus amb la població autoctona la millor opció es dominar l'anglès.

Compri

A les principals ciutats del país podem trobar botigues amb articles turistics dels pais, a part de centres culturals que és a on es poden obtenir productes típics, com:

-Els bilums: són bolsos típics que estan fets artesanlment a base de cordes

-Mascares: son mascares típiques que s'utilitzen en els rituals que fan a partir de la seva base cultural,les mes famoses les trobarem a l'illa de Trobriand, fetes de fusta tallada amb alguns adornos que causen una forta impressió a primera vista.

-Ceramiques d´Aibon: aquestes les trobarem en el lloc concret, que esta localitzat a prop del llac Chambri.

-Instruments musicals: com son el tambor (garamut i els kundus).

-Les armes tradicionals: fletxes i llances que utilitzen per caçar als animals.


Per tant, com veiem, podem obtenir una gran diversitat de productes, partint de la diferenciació de si volem articles turistics del país que son articles mes sencills i mes similars a tots els paisos (samarretas,postals,...) o altres que de veritat sí que tenent un sentit emocional mes fort com són els productes lligats a la cultura del pais.

Mengi

Hem de partir de la base que el menjar de Papua, es tracta d´un menjar molt lligat als productes tropicals, com son les fruites,verdures, amanides i altres productes típics del sud d´Ocenia. A part d´aquests productes també es important comentar que la seva cuina es a base de dos influències: una de caràcter oriental i una de caràcter occidental , ja que han arribat les dos opcions al país.

En el moment d´aseure'ns en un restaurant les opcions més típiques son:

a) si volem carn, el pollastre o el porc.

b) si volem peix la opció més típica es fer una bona mariscada i,

c) si sóm vegetarians l'arròs o una amanida a partir de fruita tropical i fruits secs típics de la zona en la que ens trobem.

Per tant com podem observar es disposa de una varietat d´opcions a l´hora de gaudir de la gastronomia del pais que no deixarà a ningú indiferent.

Begui i surti

La vida nocturna és molt límitada per estar segurs la millor opció per aquest tema és la de disfrutar de les festes que es fan als hotels del litoral i de les grans ciutats i així evitar les excursions noctures per les diferents ciutats.

La seguretat de nit es molt baixa, i un turista pot ser un blanc facil per algú amb ganes de provocar problemes, per tant s´aconsella disfrutar de les festes que s´organitzen des de les instalacions contractes en el moment del viatge.

Dormi

En general les infraestructures hoteleres del país no esta encara molt ben desenvolupades, no obstant això el rang d'establiments hotelers abasta els propis hotels des d'una fins al cinc estrelles, els anomenats "self catering" (espècie de campaments en zones rurals i apartades), cases d'hostes, els anomenats "backpackers and budget" sort d'hostals per motxilers i finalment els allotjaments informals, que poden ser cases de particulars.

A Port Moresby tenim el Crowne Plaza, el Holiday Inn, el Airways Hotel. A Lae tenim el Lae International Resort, el Lae Traveler's Inn i el Melanesian Hotel. A Alotau trobeml l' Alotau International Hotel. I, a Madang trobem el Coastwatchers Hotel.

Aprengui

Trekking: Papua Nova Guinea posseeix un vast repertori de trekking i activitats d'aventura que oferir. Selves verges, ràpids i salts d'aigua, muntanyes i impressionants costes fan d'aquest país una opció popular tant per als aprenents de trekking, caminades, surfistes, kite-surfistes, escaladors i exploradors de coves com també per als experts. L'opció mes popular i coneguda de trekking és el famós Kokoda Track. En 1942 durant la segona guerra mundial, molts soldats japonesos i australians van morir en aquest lloc pel que avui en dia s'aixeca un monument en la seva memòria. Molts turoperadors ofereixen excursions guiades a Kokoda des de Port Moresby.

Surfing i Kite Surfing:Com a destinació de surf Papua Nova Guinea és relativament nova per als surfistes. El país gaudeix d'un potencial per al surf destacable des d'Octubre fins a Abril durant l'estació seca. Les aigües són càlides i les ones constants unit a la rica i diversa cultura de la gent en cada destinació de surf: Sundaun, Sepik, Madang, Nova Irlanda, Capital Nacional i les províncies centrals. Existeix una associació de surf (The Surf Association)i els seus interessos són la sostenibilitat d'aquesta disciplina turística i esportiva. Aquesta associació al costat de la indústria del surf, els organismes turístics i els guardians de la barrera de coral han desenvolupat un únic Pla Rector del Surf (Surf Management Pla) que promou acords per limitar l'accés a aquesta activitat per determinades quotes de surfistes en un mateix lloc a canvi d'un impost o tarifa que es destina al suport de la preservació del medi ambient i el suport als clubs de surf i esports aquàtics en general. Kite Surf és popular des de Maig fins a Novembre i els indrets preferits són Port Moresby i Milne Bay. La barrera de coral exerceix una acció expansiva sobre les ones del mar mentre que les llacunes naturals que es formen prop de les platges promouen aigües calmes i vents, tan sol a 15 minuts de Port Moresby, la llacuna de la platja de Sero i l'illa de Fisherman's a 20 minutos en pot són els llocs preferits per la practica de Kate Surf.

Busseig i Snorkeling:Les aigües cristal·lines de Papua Nova Guinea són riques en espècies marines exòtiques de singular bellesa com a peixos, algues, corals i tortugues. Centenars d'elevacions marines, pinacles i increïbles restes submergides de la segona guerra mundial expliquen per que Papua Nova Guinea s'ha convertit en una destinació exclusiva i de fama mundial para la practica del busseig i del snorkeling. L'enorme concentració de peixos i corals vius en les aigües de Papua Nova Guinea es deu a la ubicació del país en el Triangle de Coral.
avio de la segona guerra mondial submergit
El Triangle de Coral és la unió de tres cossos d'aigua: El Mar de Coral en el Sud, el Mar Bismark en el Nord i el Mar de Solomon en l'Est. Durant molt temps, fotògrafs marins professionals i amateurs de tot arreu del món han donat a Papua Nova Guinea la reputació de "paradís de la fotografia submarina" Un avantatge de bussejar a Papua Nova Guinea és que les seves costes estan descongestionades, rarament s'observen mes de dues o tres embarcacions de busseig en el mateix punt de busseig al mateix temps, això vol dir que el mig submarí no es troba afectat per aquesta activitat. A Port Moresby, la practica del busseig és fàcilment accessible , on el turista pot triar entre practicar snorkeling o busseig, incloent immersions en mar obert, observació de vaixells i avions de la segona guerra mondial submergits. Existeix cert numero de resorts en Port Molresby dedicats a satisfer la demanda d'aquestes activitats, també a Port Moresby es troba l'única càmera hiperbarica del país que es troba en perfectes condicions d'acord a estàndards internacionals i es troba en funcionament les 24h del dia.

Treballi

Cert numero d'estrangers s'han radicat a Papua Nova Guinea durant els últims anys, la principal activitat econòmica que atreu mà d'obra estrangera així com també personal qualificat és l'extracció minera en ple apogeu. Residents de Xina, Filipines, Malàisia, Austràlia, Regne Unit, Nova Zelanda i nacions del Pacifico comparteixen el dia a dia amb la població local del país. Per a l'obtenció de visats de negocis o de treball, com a qualsevol país del món, ha de fer-se una sol·licitud en el consolat de Papua Nova Guinea al país d'origen.

Seguritat

Els organismes de turisme de Papua Nova Guinea tant públics com a privats, treballen en conjunt en relació amb la seguretat tant ciutadana com a sanitària. És recomanable l'ús de guies locals mentre s'explora el país, que coneguin la llengua local i els llocs segurs que recórrer. Es recomana sempre avisar a l'hotel sobre cadascuna de les sortides que es realitzin així com tampoc es recomana caminar sol a la nit a les ciutats com Port Moresby i Lae. Les pertinences de valor és millor deixar-les a l'hotel. Per a tots els viatgers que visiten aquest país, és requerida la vacuna del còlera i de la febre groga. La Malària és l'únic risc sanitari veritablement seriós a Papua Nova Guinea pel que és recomanable l'ús de repel·lent de mosquits així com també visitar al medico o algun centre especialitzat en medicina tropical abans del viatge per iniciar el tractament anti-malària previ al mateix.