Diferència entre revisions de la pàgina «Països Catalans»

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Països Catalans

Default Banner.jpg

(Region template does not quite apply here, methinks)
(El contingut de Wikipedia no es pot copiar directament a Wikitravel - Wikitravel:Copyleft)
Línia 1: Línia 1:
==Límits==
 
  
*Al nord: [[Occitània]]
 
*Al sud: [[Múrcia]]
 
*A l'est: la mar [[Mediterrània]]
 
*A l'oest: l'[[Aragó]] i [[Castella]]
 
 
==Divisió política i administrativa==
 
La dita popular defineix els Països Catalans com «de [[Salses]] a [[Guardamar]] i de [[Fraga]] a [[Maó]]».
 
 
Tradicionalment, els Països Catalans inclouen els següents territoris administratius:
 
* [[Catalunya]], anomenada habitualment el Principat. Està dividida per una frontera interestatal, establerta pel [[Tractat dels Pirineus]], que separa la [[Catalunya del Nord]] (actualment forma el departament dels [[Pirineus Orientals]]) de la resta de l'antic Principat.
 
* El [[País Valencià]], anomenat oficialment [[Comunitat Valenciana]] i que és l'Antic [[Regne de València]].
 
* Les [[illes Balears]] i les [[Pitiüses]]
 
* el Principat d'[[Andorra]]
 
* la [[Franja de Ponent]] o d'[[Aragó]] (en aragonés ''a Francha de Lebán'')
 
 
Cadascun dels principals territoris té la seva capital: [[Barcelona]] ([[Catalunya]]), [[València]] ([[País Valencià]]), [[Ciutat de Mallorca]] ([[illes Balears]]), [[Andorra la Vella]] ([[Andorra]]) i [[Perpinyà]] (la [[Catalunya del Nord]]). La ciutat més important de la [[Franja de Ponent]], o Franja d'Aragó, és [[Fraga]].
 
 
En un sentit més restringit al domini lingüístic també s'hi inclou:
 
 
* el poble de [[l'Alguer]] a [[Sardenya]], on s'hi ha preservat una varietat del català, l'[[alguerès]], d'ençà de la conquesta de la ciutat.
 
* la regió [[Múrcia|murciana]] d'[[El Carxe]], on s'hi ha parlat català des d'una gran emigració de llauradors valencians entre els segles [[segle XVIII|XVIII]] i [[segle XIX|XIX]].
 
 
==Llengua==
 
La [[llengua pròpia]] dels Països Catalans és el [[català]] que, informalment, a molts llocs rep el nom popular del gentilici (com rossellonès, tortosí, etc.; només al [[País Valencià]] el gentilici té reconeixement oficial: [[valencià]]). S'exceptuen les [[Comarca|comarques]] occidentals i meridionals del [[País Valencià]], on es parla el [[castellà]], i la [[Vall d'Aran]] i la [[Fenolleda]], on es parla l'[[occità]]. La [[català|llengua catalana]] és l'única [[llengua oficial]] a [[Andorra]], és oficial (novament, i després d'un llarg parèntesi, des de 1978) a [[Catalunya]], al costat del [[espanyol|castellà]]; i també és oficial conjuntament amb el [[espanyol|castellà]] al [[País Valencià]] i a les illes [[Balears]]. No ho és, en canvi, als altres territoris.
 
 
Per a definir els Països Catalans no es tenen en compte els procesos de castellanització que s'han dut des del segle XIX fins l'actualitat. Per contra s'accepten com a castellanes altres zones que abans eren de llengua catalana com [[Oriola]].
 

Revisió del 03:33, 1 març 2007