Nova York

De Wikitravel
La revisió el 16:45, 13 abr 2008 per 217.126.43.111 (discussió) (Activitats)
Salta a: navegació, cerca
Nova York

Default Banner.jpg

Aquest article és una traducció automàtica de l'article en la versió castellà de Wikitravel, l'original és York Nueva York. Llança't a revisar-lo i corregir-lo.

Nova York és la ciutat més gran dels Estats Units.

Estàtua de la Llibertat
La Ciutat de Nova York (NYC, de l'anglès New York City), familiarment coneguda com "la Gran Poma", es troba en la part inferior de la Badia d'Hudson al sud-est de l'estat de Nova York en els Estats Units d'Amèrica. No obstant això, l'àrea metropolitana de Nova York s'estén al llarg d'altres dos estats -noreste de Nova Jersei i sud-oest de Connecticut.

Amb una població superior als 20 milions, es posiciona com la metrópoli més extensa d'Estats Units, per darrere tan només de ciutats com Tòquio, São Paulo, Ciutat de Mèxic i Seúl a nivell mundial quant a nombre d'habitants (2002).

A més, la ciutat en si mateixa posseeix un dels més famosos 'skylines' de la Terra, entre els quals sobresurt l'Empire State Building.

Districtes

La Ciutat de Nova York es divideix pròpiament en cinc districtes o municipis (boroughs), que corresponen a cinc condados independents. Cada municipi té la seva pròpia personalitat i suposen mini ciutats en si mateixes amb les seves distintes indentitats.

Els cinc municipis o boroughs i els condats als quals pertanyen són:

 • Manhattan - Sense dubte el més conegut i visitat de tots, situat entre els rius Hudson i East.
 • Brooklyn - És el més poblat, localitzat al sud-est de Manhattan a l'altre costat de l'East River.
 • Queens - Situat també a l'altre costat de l'East River, es troba situat al nord de Brooklyn.
 • Bronx - Situat al nord de la illa de Manhattan, és l'únic 'borough' que està connectat al continent.
 • Staten Island - Una illa situada en la badia de Nova York, al sud de Manhattan i molt a prop de Nova Jersei.


Comprendre

La ciutat de Nova York és un dels centres internacionals de comerç, política, comunicacions, música, cinema, moda i cultura, i és per tot això pel que la ciutat és una de les més influents i importants del món. És la casa de molts museus d'abast mundial, galeries d'art i teatres. Moltes de les grans empreses mundials tenen aquí la seva seu, i per posar un exemple cap dir que la seu principal de les Nacions Unitats es troba situada en Manhattan. Immigrants (i els seus descendents) de més de 180 països viuen aquí, fent de la ciutat una de les més cosmopolites en el món. Els viatgers són atrets a Nova York per la seva cultura i la seva energia, però sobretot per la diversitat cosmopolita.

Orientació

El focus d'interès de la majoria dels turistes és l'illa de Manhattan i l'àrea que l'envolta. Quan la gent pensa a Nova York, la majoria pensa en Manhattan, i de fet generalment se'l referencia com "la ciutat", mentre els altres quatre barris són anomenats normalment "els barris externs". L'illa de Manhattan is allargada i estreta, encuadrada dintre de la badia de Nova York i separada dels altres quatre barris i Nova Jersei pel riu Hudson (a l'oest), l'East River (a l'est) i el riu Harlem (un petit riu entre Manhattan i el Bronx).

Clima

Nova York té un clima continental humit i experimenta el canvi de les quatre estacions, amb calor i humitat en estiu (Juny-Setembre), frescs i seques tardors (Setembre-Desembre), freds hiverns (Desembre-Març) i primaveres plujoses (Març-Juny). Les temperatures mitges al gener ronden els 3ºC i al juliol els 29ºC. No obstant això, les temperatures en hivern poden arribar a baixar fins als -12ºC i en estiu pujar fins als 38ºC. La temperatura en qualsevol estació varia ràpidament i no és gens inusual tenir un assolejat dia de Gener a 21ºC seguit d'una nevada a -3ºC. Nova York també és propensa a les nevades, les quals poden deixar fins a 60 cm de neu, i pot arribar a sofrir huracans en èpoques d'estius..

Gent

La diversa població inclou alguna de les celebritats més riques d'Amèrica, igual que centenars de milers d'immigrants. Aquesta diversitat existeix des de la fundació de la ciutat per part dels holandesos. Ones d'immigrants es van anar succeint, primer holandesos, després anglesos, africans, irlandesos, alemanys, italians, jueus, ciutadans de l'Europa de l'Est, jamaicans, xinesos, porto-ricencs, dominicans, mexicans, haitians, coreans, indis i àrabs, fan de Nova York un experiment social gegantesc per a poder viure en harmonia amb tant encreuament cultural. L'herència ètnica de la ciutat il·lumina diverses comunitats al llarg dels cinc 'borough'. A Manhattan, Little Italy segueix sent un enclavament italià a ple rendiment, encara que molts novaiorquesos consideren Arthur Av. in el Bronx com la "veritable" Little Italy. Chinatown segueix sent un centre vibrant de la comunitat xinesa dintre de Nova York, encara que en els últims anys s'ha creat una comunitat molt més gran en el Flushing de Queens, i altres dos Chinatowns s'han format a Brooklyn. Al Lower East Side queden rastres del que en el seu dia va ser la poderosa comunitat Jueva. A Harlem, malgrat la gran diversificació soferta últimament, encara roman el centre de la cultura Afro-Americana de Nova York. L'Est d'Harlem un barri totalment hispà, i les comunitats de dominicans s'expandeixen per l'oest d'Harlem i Washington Height. Brooklyn i Queens són coneguts per ser la casa dels molts grups d'immigrants recent arribats, entre els quals estan els russos, xinesos, àrabs, indis, pakistanesos, africans, mexicans, jamaicans, coreans i japonesos.

Economia

Casa de la fortuna de més de 500 companyies, la Gran Poma és el motor de l'economia d'Estats Units. El seu centre metropolità va produir gairebé 500 bilions de dòlars el 2003, el major aconseguit entre qualsevol de les ciutats d'Estats units i el sisè comparat amb els estats. Si Nova York fos una nació, la ciutat tindria el 16º PIB a nivell mundial, per sobre de Rússia. Nova York és el centre nacional de nombroses indústries. És la casa dels tres mercats de valors més importants d'Amèrica (NYSE, NASDAQ i AMEX) i una àmplia gamma de les signatures d'activitats bancàries i d'inversió. Encara que aquestes companyies s'han establert tradicionalment a l'àrea que envolta Wall St. en el Baix Manhattan, moltes d'elles també poden trobar-se en el Midtown i altres parts de la ciutat. A més dels sectors financers, Nova York és també un centre neuràlgic de les publicacions, la moda, la comptabilitat, la publicitat i les indústries legals.

Arribar-hi

Amb avió

La Ciutat de Nova York se serveix de tres aeroports principals, a més d'altres secundaris, que cobreixen tots els racons del món. John F. Kennedy i Newark Liberty són grans aeroport internacionals mentre LaGuardia és un aeroport nacional. Tot ells estan a càrrec de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersei (The Port Authority).

John F. Kennedy International Airport (JFK)

John F. Kennedy International Airport [1] és l'aeroport més gran de la ciutat i està situat en Queens, a uns 25 KM a l'est de Manhattan. Es tracta del major centre internacional per a Delta Airlines (Terminals 2 i 3) i American Airlines (Termianles 8 i 9). Air France (T1), Lufthansa (T1), British Airways (T7) proveeixen diversos vols diaris al JFK. Les distintes aerolínies estan repartides per les seves 9 termimals, però cada aerolínia està exclusivament en una terminal, la qual cosa és una forma molt intel·ligent d'organitzar l'aeroport. Existeix un tren, AirTrain, que connecta de forma gratuïta totes les terminals. Els terminals de facturació es troben disponibles en les terminals 1 i 4 i expliquen amb un gran nombre de caixers automàtics (carreguen comissions). Els carros per a l'equipatge estan disponibles per 3 dòlars en T1, 2, 3, 7, 7, 8 i totes les sortides, o de forma gratuïta en les terminals 1 i 4. Hi ha molts hotels de totes les categories a prop de l'aeroport i la majoria disposen de línies especials d'autobusos a\/des de l'aeroport.

 • El taxi (Yellow Cab) és el mig més popular i còmode per a arribar a la ciutat. Té un cost fix de $45 a qualsevol punt de Manhattan, peatges (fins a 4 dòlars) i propines (15-20% depenent del nivell del servei) aparti. Cal tenir en compte que existeixen conductors que actuen de taxistes il·legals en la mateixa sortida de les terminals. En moltes ocasions intentaran estafar al turista novençà, encara que també es pot regatejar i fins i tot obtenir millors tarifes que amb el taxi oficial groc ($35-40). És convenient utilitzar els taxis amb llicència de nit o si es viatja sol.
 • El recentment inaugurat JFK AirTrain [2] connecta amb les estacions de metre Howard Beach en la línia A i amb Jamaica Station en les línies I i J/Z. Per a acudir al districte financer en la zona sud de Manhattan (downtown) és més convenient dirigir-se cap a Howard Beach; per a anar a Estafis Square en la zona mitja (midtown) millor Jamaica Station. El JFK AirTrain té un cost de $5 el viatge senzill, i de $2 el metre de Nova York.
 • També està el autobús com mig alternatiu. Una solució és el bus urbà (NYCT busos) des de la Terminal 4 fins a Lefferts Boulevard (línia A de metre) per només $2 el trajecte. Igualment existeixen autobusos de línia fins a Grand Central Station i Penn Station per $15 o $27 anada i volta des de distintes terminals. * A més existeix el servei "Shuttle". Hi ha diverses compañias que Et porten porta a porta per uns $17 per persona (Per exemple Supershuttle [3]). El preu es redueix per a diverses persones. Es pot reservar en l'aeroport, però el millor és fer-ho amb antelació per a no haver d'esperar. L'inconvenient d'aquest servei és que en el mateix trajecte porten mes passatgers i ens pot tocar donar unes quantes tornades abans d'arribar al nostre destí.

Newark Liberty International Airport (EWR)

Newark Liberty International Airport se situa a l'oest de la ciutat creuant en riu Hudson en l'estat en Nova Jersei, i a 27 km de Manhattan. És el segon aeroport en nombre de passatgers de la zona després de JFK.

 • Air Train proveeix servei des de les tres terminals de l'aeroport fins a la Newark Airport Train Station per a des d'allí prendre el tren NJ Transit o l'Amtrak cap a Newark Penn Station que connecta amb el sistema de metre/trens PATH cap a Manhattan [4].

La Guàrdia Airport (LGA)

La Guàrdia Airport, a menys de 15 km principalment dirigit a vols nacionals.

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Circular

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Veure

 • Solomon R. Guggenheim Museum, 1071 Fifth Avenue (amb carrer 89). Arquitecte: Frank Lloyd Wright. La col·lecció permanent és petita i no us portarà molt. La temporal depèn del que us toqui. No has de perdre't aquest museu ja sol per l'aparença de l'edifici mereix la pena detenir-se a veure-ho. Diumenge a dimecres i dissabte: 10:00-17:45, dijous: tancat, divendres: 10:00-20:00.
 • MET (Metropolitan), 1000 Fifth Avenue (amb carrer 82). És el museu més conegut de NYC, i també el mes gran, és bastant difícil d'abastar, però si tens temps mereix la pena. Ho reconeixeràs fàcilment, surt en moltes pel·lícules, en Quan Harry va trobar a Sally o en El secret de Thomas Crown. Dilluns: tancat; dimarts a dijous i diumenge: 9:30-17:30; divendres i dissabte: 9:30-21:00.
 • MoMA (Museu Metropolità d'Art Modern). El MoMA va estar tancat per remodelació durant un parell d'anys però ja ha tornat de Queens i des de després també mereix la pena sempre que us agradi l'art modern. Diumenge, dilluns, dijous i dissabte: 10:00-17:00; dimarts i dimecres: tancat; divendres: 10:00-19:45

Fer

Esdeveniments

Broadway

Si voleu anar a veure un espectacle a qualsevol teatre de Broadway, aneu directament a comprar el tiquet a taquilla. El preu es molt més econòmic que si el compreu a qualsevol altre lloc. Normalment el mateix 'transfer' (persona que us recull a l'aeroport i us fa les excursions amb cotxe) us intenta vendre les entrades però a un preu molt més car.

Un cop arribes a Nova York el primer que has de fer es anar a visitar la estatua de la llibertat, i des pres anar de botigues ja que alla hi ha una moda super fashion

Aprendre

Treballar

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Jazz

 • Iridium es una sala de jazz situada a Manhattan. Disposa d'una sala petita però acullidora. S'ha de reservar amb antelació perquè sempre està plé. Hi van molts turistes. Té servei de restaurant. Abans de l'actuació pots menjar. Cada espectacle té dues parts. Per quedar-se a veure la segona part de l'espectacle s'ha de pagar un altre cop. Iridium

Dormir

Manhattan

 • Park Central New York, Park Central. Gran hotel al cor de Manhattan. Ben situat i molt a prop de Central Park. Les habitacions son espaioses amb calefacció i aire condicionat, televisió per cable i servei de bar. L'esmorzar no està inclòs amb el preu. Esmorzar al hotel surt bastant car. La millor opció es buscar un lloc fora del hotel. Si us allotgeu a aquest hotel només cal caminar uns 5 minuts per esmorzar com a casa. Al sortir de l'hotel gireu a l'esquerra i busqueu el carrer W 57th St, llavors gireu a la dreta. Si continueu per la vorera dreta a 100 metres trobareu un bar. La gent que hi viu Nova York va a comprar-se l'esmorzar i el cafè. Allí podreu seure tranquil·lament i gaudir del menjar. Podreu trobar llet, cereals, fruita, bolleria, entrepans, etc. Tot el necessari per començar el dia i a un preu econòmic.

Mantenir contacte

Seguretat

Nova York és una de les ciutats més segures del món. Quan es diu això, s'està obviant tots els barris perifèrics de Nova York. El que sí es cert, es que a Manhattan hi ha molta seguretat i en cap moment, fins i tot per la nit, tens la sensació d'inseguretat. Es pot sortir per la nit sense cap problema.

Salut

Anar-se'n