Nova York

De Wikitravel
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nova York

Default Banner.jpg

Aquest article és una traducció automàtica de l'article en la versió castellà de Wikitravel, l'original és York Nueva York. Llança't a revisar-lo i corregir-lo.

Nova York és la ciutat més gran dels Estats Units.

La Ciutat de Nova York (NYC, de l'anglès New York City), familiarment coneguda com "la Gran Poma", es troba en la part inferior de la Badia d'Hudson al sud-est de l'estat de Nova York en els Estats Units d'Amèrica. No obstant això, l'àrea metropolitana de Nova York s'estén al llarg d'altres dos estats -noreste de Nova Jersei i sud-oest de Connecticut.

Amb una població superior als 20 milions, es posiciona com la metrópoli més extensa d'Estats Units, per darrere tan només de ciutats com Tòquio, San Pablo, Ciutat de Mèxic i Seúl a nivell mundial quant a nombre d'habitants (2002).

A més, la ciutat en si mateixa posseeix un dels més famosos 'skylines' de la Terra, entre els quals sobresurt l'Empire State Building.

Districtes

La Ciutat de Nova York es divideix pròpiament en cinc districtes o municipis (boroughs), que corresponen a cinc condados independents. Cada municipi té la seva pròpia personalitat i suposen mini ciutats en si mateixes amb les seves distintes indentitats.

Els cinc municipis o boroughs i els condats als quals pertanyen són:

  • Manhattan - Sense dubte el més conegut i visitat de tots, situat entre els rius Hudson i East.
  • Brooklyn - És el més poblat, localitzat al sud-est de Manhattan a l'altre costat de l'East River.
  • Queens - Situat també a l'altre costat de l'East River, es troba situat al nord de Brooklyn.
  • Bronx - Situat al nord de la illa de Manhattan, és l'únic 'borough' que està connectat al continent.
  • Staten Island - Una illa situada en la badia de Nova York, al sud de Manhattan i molt a prop de Nova Jersei.


Comprendre

La ciutat de Nova York és un dels centres internacionals de comerç, política, comunicacions, música, cinema, moda i cultura, i és per tot això pel que la ciutat és una de les més influents i importants del món. És la casa de molts museus d'abast mundial, galeries d'art i teatres. Moltes de les grans empreses mundials tenen aquí la seva seu, i per posar un exemple cap dir que la seu principal de les Nacions Unitats es troba situada en Manhattan. Immigrants (i els seus descendents) de més de 180 països viuen aquí, fent de la ciutat una de les més cosmopolites en el món. Els viatgers són atraidos a Nova York per la seva cultura i la seva energia, però sobretot per la diversitat cosmopolita.

Orientació

El focus d'interès de la majoria dels turistes és l'illa de Manhattan i l'àrea que l'envolta. Quan la gent pensa a Nova York, la majoria pensa en Manhattan, i de fet generalment se'l referencia com "la ciutat", mentre els altres quatre barris són anomenats normalment "els barris externs". L'illa de Manhattan is allargada i estreta, encuadrada dintre de la badia de Nova York i separada dels altres quatre barris i Nova Jersei pel riu Hudson (a l'oest), l'East River (a l'est) i el riu Harlem (un petit riu entre Manhattan i el Bronx).

Clima

Nova York té un clima continental humit i experimenta el canvi de les quatre estacions, amb calor i humitat en estiu (Juny-Setembre), frescs i seques tardors (Setembre-Desembre), freds hiverns (Desembre-Març) i primaveres plujoses (Març-Juny). Les temperatures mitges al gener ronden els 3ºC i al juliol els 29ºC. No obstant això, les temperatures en hivern poden arribar a baixar fins als -12ºC i en estiu pujar fins als 38ºC. La temperatura en qualsevol estació varia ràpidament i no és gens inusual tenir un assolejat dia de Gener a 21ºC seguit d'una nevada a -3ºC. Nova York també és propensa a les nevades, les quals poden deixar fins a 60 cm de neu, i pot arribar a sofrir huracans en èpoques d'estius..

Gent

La diversa població inclou alguna de les celebritats més riques d'Amèrica, igual que centenars de milers d'immigrants. Aquesta diversitat existeix des de la fundació de la ciutat per part dels holandesos. Ones d'immigrants es van anar succeint, primer holandesos, després anglesos, africans, irlandesos, alemanys, italians, jueus, ciutadans de l'Europa de l'Est, jamaicans, xinesos, porto-ricencs, dominicans, mexicans, haitians, coreans, indis i àrabs, fan de Nova York un experiment social gegantesc per a poder viure en harmonia amb tant encreuament cultural. L'herència ètnica de la ciutat il·lumina diverses comunitats al llarg dels cinc 'borough'. A Manhattan, Little Italy segueix sent un enclavament italià a ple rendiment, encara que molts novaiorquesos consideren Arthur Av. in el Bronx com la "veritable" Little Italy. Chinatown segueix sent un centre vibrant de la comunitat xinesa dintre de Nova York, encara que en els últims anys s'ha creat una comunitat molt més gran en el Flushing de Queens, i altres dos Chinatowns s'han format a Brooklyn. Al Lower East Side queden rastres del que en el seu dia va ser la poderosa comunitat Jueva. A Harlem, malgrat la gran diversificació soferta últimament, encara roman el centre de la cultura Afro-Americana de Nova York. L'Est d'Harlem un barri totalment hispà, i les comunitats de dominicans s'expandeixen per l'oest d'Harlem i Washington Height. Brooklyn i Queens són coneguts per ser la casa dels molts grups d'immigrants recent arribats, entre els quals estan els russos, xinesos, àrabs, indis, pakistanesos, africans, mexicans, jamaicans, coreans i japonesos.

Economia

Casa de la fortuna de més de 500 companyies, la Gran Poma és el motor de l'economia d'Estats Units. El seu centre metropolità va produir gairebé 500 bilions de dòlars el 2003, el major aconseguit entre qualsevol de les ciutats d'Estats units i el sisè comparat amb els estats. Si Nova York fos una nació, la ciutat tindria el 16º PIB a nivell mundial, per sobre de Rússia. Nova York és el centre nacional de nombroses indústries. És la casa dels tres mercats de valors més importants d'Amèrica (NYSE, NASDAQ i AMEX) i una àmplia gamma de les signatures d'activitats bancàries i d'inversió. Encara que aquestes companyies s'han establert tradicionalment a l'àrea que envolta Wall St. en el Baix Manhattan, moltes d'elles també poden trobar-se en el Midtown i altres parts de la ciutat. A més dels sectors financers, Nova York és també un centre neuràlgic de les publicacions, la moda, la comptabilitat, la publicitat i les indústries legals.

Arribar-hi

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Circular

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Veure

Fer

Esdeveniments

Activitats

Aprendre

Treballar

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Dormir

Mantenir contacte

Seguretat

Salut

Anar-se'n