Diferència entre revisions de la pàgina «Nova York»

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Nova York

Default Banner.jpg

(Beure i sortir)
(Es desfà la revisió 5589 de Proba (Discussió))
 
(23 revisions intermèdies per 10 usuaris que no es mostren)
Línia 3: Línia 3:
 
'''Nova York''' és la ciutat més gran dels [[Estats Units]].
 
'''Nova York''' és la ciutat més gran dels [[Estats Units]].
  
[[Image:StatueofLiberty_flip666.jpg|thumb|Estàtua de la Llibertat|400px|right]] La '''Ciutat de Nova York''' (''NYC'', de l'anglès ''New York City''), familiarment coneguda com "la Gran Poma", es troba en la part inferior de la Badia d'Hudson al sud-est de l'[[Nova York (estat)|estat de Nova York]] en els [[Estats Units | Estats Units d'Amèrica]]. No obstant això, l'àrea metropolitana de Nova York s'estén al llarg d'altres dos estats -noreste de [[Nova Jersei]] i sud-oest de [[Connecticut]].  
+
[[Image:StatueofLiberty_flip666.jpg|thumb|Estàtua de la Llibertat|300px|right]] La '''Ciutat de Nova York''' (''NYC'', de l'anglès ''New York City''), familiarment coneguda com "la Gran Poma", es troba a la part inferior de la Badia d'Hudson al sud-est de l'[[Nova York (estat)|estat de Nova York]] als [[Estats Units | Estats Units d'Amèrica]]. No obstant això, l'àrea metropolitana de Nova York s'estén al llarg de dos estats més - nord-est de [[Nova Jersei]] i sud-oest de [[Connecticut]].  
  
Amb una població superior als 20 milions, es posiciona com la metrópoli més extensa d'Estats Units, per darrere tan només de ciutats com [[Tòquio]], [[São Paulo]], [[Ciutat de Mèxic]] i [[Seúl]] a nivell mundial quant a nombre d'habitants (2002).  
+
Amb una població superior als 20 milions, es posiciona com la metròpoli més extensa d'Estats Units, només per darrere de ciutats com [[Tòquio]], [[São Paulo]], [[Ciutat de Mèxic]] i [[Seúl]] a nivell mundial quant a nombre d'habitants (2002).  
  
A més, la ciutat en si mateixa posseeix un dels més famosos 'skylines' de la Terra, entre els quals sobresurt l'Empire State Building.
+
A més, la ciutat en si mateixa posseeix un dels 'skylines' més famosos de la Terra, entre els quals sobresurt l'Empire State Building.
  
 
==Districtes==
 
==Districtes==
  
La Ciutat de Nova York es divideix pròpiament en cinc districtes o municipis ('''boroughs'''), que corresponen a cinc condados independents. Cada municipi té la seva pròpia personalitat i suposen mini ciutats en si mateixes amb les seves distintes indentitats.  
+
La Ciutat de Nova York es divideix pròpiament en cinc districtes o municipis ('''boroughs'''), que corresponen a cinc comtats independents. Cada municipi té la seva pròpia personalitat i suposa una mini ciutat en si mateixa, amb la seva indentitat diferenciada.  
  
Els cinc municipis o ''boroughs'' i els condats als quals pertanyen són:  
+
Els cinc municipis o ''boroughs'' i els comtats als quals pertanyen són:  
  
* [[Nova York/Manhattan|Manhattan]] - Sense dubte el més conegut i visitat de tots, situat entre els rius Hudson i East.  
+
* [[Nova York/Manhattan|Manhattan]] - Sens dubte el més conegut i visitat de tots, situat entre els rius Hudson i East River.  
 
* [[Nova York/Brooklyn|Brooklyn]] - És el més poblat, localitzat al sud-est de Manhattan a l'altre costat de l'East River.  
 
* [[Nova York/Brooklyn|Brooklyn]] - És el més poblat, localitzat al sud-est de Manhattan a l'altre costat de l'East River.  
 
* [[Nova York/Queens|Queens]] - Situat també a l'altre costat de l'East River, es troba situat al nord de Brooklyn.  
 
* [[Nova York/Queens|Queens]] - Situat també a l'altre costat de l'East River, es troba situat al nord de Brooklyn.  
* [[Nova York/Bronx|Bronx]] - Situat al nord de la illa de Manhattan, és l'únic 'borough' que està connectat al continent.  
+
* [[Nova York/Bronx|Bronx]] - Situat al nord de l'illa de Manhattan, és l'únic 'borough' que està connectat al continent.  
* [[Nova York/Staten Island|Staten Island]] - Una illa situada en la badia de Nova York, al sud de Manhattan i molt a prop de Nova Jersei.
+
* [[Nova York/Staten Island|Staten Island]] - Una illa situada a la badia de Nova York, al sud de Manhattan i molt a prop de Nova Jersei.
  
  
 
==Comprendre==
 
==Comprendre==
  
La ciutat de Nova York és un dels centres internacionals de comerç, política, comunicacions, música, cinema, moda i cultura, i és per tot això pel que la ciutat és una de les més influents i importants del món. És la casa de molts museus d'abast mundial, galeries d'art i teatres. Moltes de les grans empreses mundials tenen aquí la seva seu, i per posar un exemple cap dir que la seu principal de les Nacions Unitats es troba situada en Manhattan. Immigrants (i els seus descendents) de més de 180 països viuen aquí, fent de la ciutat una de les més cosmopolites en el món. Els viatgers són atraidos a Nova York per la seva cultura i la seva energia, però sobretot per la diversitat cosmopolita.  
+
La ciutat de Nova York és un dels centres internacionals de comerç, política, comunicacions, música, cinema, moda i cultura, i és per tot això que la ciutat és una de les més influents i importants del món. És la casa de molts museus d'abast mundial, galeries d'art i teatres. Moltes de les grans empreses mundials tenen aquí la seva seu i, per posar un exemple, es pot dir que la seu principal de les Nacions Unides es troba situada a Manhattan. Immigrants (i els seus descendents) de més de 180 països viuen aquí, fent de la ciutat una de les més cosmopolites en el món. Els viatgers són atrets a Nova York per la seva cultura i la seva energia, però sobretot per la diversitat cosmopolita.  
  
 
'''Orientació'''
 
'''Orientació'''
  
El focus d'interès de la majoria dels turistes és l'illa de Manhattan i l'àrea que l'envolta. Quan la gent pensa a Nova York, la majoria pensa en Manhattan, i de fet generalment se'l referencia com "la ciutat", mentre els altres quatre barris són anomenats normalment "els barris externs". L'illa de Manhattan is allargada i estreta, encuadrada dintre de la badia de Nova York i separada dels altres quatre barris i Nova Jersei pel riu Hudson (a l'oest), l'East River (a l'est) i el riu Harlem (un petit riu entre Manhattan i el Bronx).  
+
El focus d'interès de la majoria dels turistes és l'illa de Manhattan i l'àrea que l'envolta. Quan la gent pensa en Nova York, la majoria pensa en Manhattan, i de fet generalment se'l referencia com "la ciutat", mentre els altres quatre barris són anomenats normalment "els barris externs". L'illa de Manhattan és allargada i estreta, enquadrada dintre de la badia de Nova York i separada dels altres quatre barris i Nova Jersei pel riu Hudson (a l'oest), l'East River (a l'est) i el riu Harlem (un petit riu entre Manhattan i el Bronx).  
  
 
'''Clima'''
 
'''Clima'''
  
Nova York té un clima continental humit i experimenta el canvi de les quatre estacions, amb calor i humitat en estiu (Juny-Setembre), frescs i seques tardors (Setembre-Desembre), freds hiverns (Desembre-Març) i primaveres plujoses (Març-Juny). Les temperatures mitges al gener ronden els 3ºC i al juliol els 29ºC. No obstant això, les temperatures en hivern poden arribar a baixar fins als -12ºC i en estiu pujar fins als 38ºC. La temperatura en qualsevol estació varia ràpidament i no és gens inusual tenir un assolejat dia de Gener a 21ºC seguit d'una nevada a -3ºC. Nova York també és propensa a les nevades, les quals poden deixar fins a 60 cm de neu, i pot arribar a sofrir huracans en èpoques d'estius..  
+
Nova York té un clima continental humit i experimenta el canvi de les quatre estacions, amb calor i humitat a l'estiu (juny-setembre), tardors fresques i seques(setembre-desembre), freds hiverns (desembre-març) i primaveres plujoses (març-juny). Les temperatures mitjanes al gener ronden els 3ºC i al juliol els 29ºC. No obstant això, les temperatures a l'hivern poden arribar a baixar fins els -12ºC i a l'estiu poden pujar fins els 38ºC. La temperatura en qualsevol estació varia ràpidament i no és gens inusual tenir un dia de gener assolellat a 21ºC seguit d'una nevada a -3ºC. Nova York també és propensa a les nevades, les quals poden deixar fins a 60 cm de neu, i pot arribar a patir huracans en l'època estival.  
  
 
'''Gent'''
 
'''Gent'''
  
La diversa població inclou alguna de les celebritats més riques d'Amèrica, igual que centenars de milers d'immigrants. Aquesta diversitat existeix des de la fundació de la ciutat per part dels holandesos. Ones d'immigrants es van anar succeint, primer holandesos, després anglesos, africans, irlandesos, alemanys, italians, jueus, ciutadans de l'Europa de l'Est, jamaicans, xinesos, porto-ricencs, dominicans, mexicans, haitians, coreans, indis i àrabs, fan de Nova York un experiment social gegantesc per a poder viure en harmonia amb tant encreuament cultural. L'herència ètnica de la ciutat il·lumina diverses comunitats al llarg dels cinc 'borough'. A Manhattan, Little Italy segueix sent un enclavament italià a ple rendiment, encara que molts novaiorquesos consideren Arthur Av. in el Bronx com la "veritable" Little Italy. Chinatown segueix sent un centre vibrant de la comunitat xinesa dintre de Nova York, encara que en els últims anys s'ha creat una comunitat molt més gran en el Flushing de Queens, i altres dos Chinatowns s'han format a Brooklyn. Al Lower East Side queden rastres del que en el seu dia va ser la poderosa comunitat Jueva. A Harlem, malgrat la gran diversificació soferta últimament, encara roman el centre de la cultura Afro-Americana de Nova York. L'Est d'Harlem un barri totalment hispà, i les comunitats de dominicans s'expandeixen per l'oest d'Harlem i Washington Height. Brooklyn i Queens són coneguts per ser la casa dels molts grups d'immigrants recent arribats, entre els quals estan els russos, xinesos, àrabs, indis, pakistanesos, africans, mexicans, jamaicans, coreans i japonesos.  
+
La diversa població inclou algunes de les celebritats més riques d'Amèrica, igual que centenars de milers d'immigrants. Aquesta diversitat existeix des de la fundació de la ciutat per part dels holandesos. Onades d'immigrants es van anar succeint: primer holandesos, després anglesos, africans, irlandesos, alemanys, italians, jueus, ciutadans de l'Europa de l'Est, jamaicans, xinesos, porto-ricencs, dominicans, mexicans, haitians, coreans, indis i àrabs, fan de Nova York un experiment social gegantesc per a poder viure en harmonia amb tant d'encreuament cultural. L'herència ètnica de la ciutat il·lumina diverses comunitats al llarg dels cinc 'borough'. A Manhattan, Little Italy segueix sent un enclavament italià a ple rendiment, encara que molts novaiorquesos consideren Arthur Av. al Bronx com la "veritable" Little Italy. Chinatown segueix sent un centre vibrant de la comunitat xinesa dintre de Nova York, encara que en els últims anys s'ha creat una comunitat molt més gran al Flushing de Queens, i s'han format uns altres dos Chinatowns a Brooklyn. Al Lower East Side queden rastres del que en el seu dia va ser la poderosa comunitat jueva. A Harlem, malgrat la gran diversificació soferta últimament, encara roman el centre de la cultura Afro-Americana de Nova York. L'est d'Harlem és un barri totalment hispà, i les comunitats de dominicans s'expandeixen per l'oest d'Harlem i Washington Height. Brooklyn i Queens són coneguts per ser la casa dels molts grups d'immigrants acabats d'arribar, entre els quals estan els russos, xinesos, àrabs, indis, pakistanesos, africans, mexicans, jamaicans, coreans i japonesos.  
  
 
'''Economia'''
 
'''Economia'''
  
Casa de la fortuna de més de 500 companyies, la Gran Poma és el motor de l'economia d'Estats Units. El seu centre metropolità va produir gairebé 500 bilions de dòlars el 2003, el major aconseguit entre qualsevol de les ciutats d'Estats units i el sisè comparat amb els estats. Si Nova York fos una nació, la ciutat tindria el 16º PIB a nivell mundial, per sobre de Rússia. Nova York és el centre nacional de nombroses indústries. És la casa dels tres mercats de valors més importants d'Amèrica (NYSE, NASDAQ i AMEX) i una àmplia gamma de les signatures d'activitats bancàries i d'inversió. Encara que aquestes companyies s'han establert tradicionalment a l'àrea que envolta Wall St. en el Baix Manhattan, moltes d'elles també poden trobar-se en el Midtown i altres parts de la ciutat. A més dels sectors financers, Nova York és també un centre neuràlgic de les publicacions, la moda, la comptabilitat, la publicitat i les indústries legals.
+
Casa de la fortuna de més de 500 companyies, la Gran Poma és el motor de l'economia d'Estats Units. El seu centre metropolità va produir gairebé 500 bilions de dòlars el 2003, el més gran aconseguit entre qualsevol de les ciutats d'Estats units i el sisè comparat amb els estats. Si Nova York fos una nació, la ciutat tindria el 16è PIB a nivell mundial, per sobre de Rússia. Nova York és el centre nacional de nombroses indústries. És la casa dels tres mercats de valors més importants d'Amèrica (NYSE, NASDAQ i AMEX) i una àmplia gamma de les signatures d'activitats bancàries i d'inversió. Encara que aquestes companyies s'han establert tradicionalment a l'àrea que envolta Wall St. al Lower Manhattan, moltes d'elles també poden trobar-se al Midtown i altres parts de la ciutat. A més dels sectors financers, Nova York és també un centre neuràlgic de les publicacions, la moda, la comptabilitat, la publicitat i les indústries legals.
  
 
==Arribar-hi==
 
==Arribar-hi==
Línia 46: Línia 46:
 
===Amb avió===
 
===Amb avió===
  
La Ciutat de Nova York se serveix de tres aeroports principals, a més d'altres secundaris, que cobreixen tots els racons del món. John F. Kennedy i Newark Liberty són grans aeroport internacionals mentre LaGuardia és un aeroport nacional. Tot ells estan a càrrec de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersei (The Port Authority).  
+
La Ciutat de Nova York tres aeroports principals, a més d'altres de secundaris, que cobreixen tots els racons del món. John F. Kennedy i Newark Liberty són grans aeroports internacionals, mentre que LaGuardia és un aeroport nacional. Tot ells estan a càrrec de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersei (The Port Authority).  
  
 
====John F. Kennedy International Airport (JFK)====  
 
====John F. Kennedy International Airport (JFK)====  
  
John F. Kennedy International Airport [http://www.jfk-airport.net/] és l'aeroport més gran de la ciutat i està situat en Queens, a uns 25 KM a l'est de Manhattan. Es tracta del major centre internacional per a Delta Airlines (Terminals 2 i 3) i American Airlines (Termianles 8 i 9). Air France (T1), Lufthansa (T1), British Airways (T7) proveeixen diversos vols diaris al JFK. Les distintes aerolínies estan repartides per les seves 9 termimals, però cada aerolínia està exclusivament en una terminal, la qual cosa és una forma molt intel·ligent d'organitzar l'aeroport. Existeix un tren, AirTrain, que connecta de forma gratuïta totes les terminals. Els terminals de facturació es troben disponibles en les terminals 1 i 4 i expliquen amb un gran nombre de caixers automàtics (carreguen comissions). Els carros per a l'equipatge estan disponibles per 3 dòlars en T1, 2, 3, 7, 7, 8 i totes les sortides, o de forma gratuïta en les terminals 1 i 4. Hi ha molts hotels de totes les categories a prop de l'aeroport i la majoria disposen de línies especials d'autobusos a\/des de l'aeroport.  
+
John F. Kennedy International Airport [http://www.jfk-airport.net/] és l'aeroport més gran de la ciutat i està situat a Queens, a uns 25 quilòmetres a l'est de Manhattan. Es tracta del centre internacional més gran per a Delta Airlines (Terminals 2 i 3) i American Airlines (Terminals 8 i 9). Air France (T1), Lufthansa (T1), British Airways (T7) efectuen diversos vols diaris al JFK. Les diverses aerolínies estan repartides per les seves 9 terminals, però cada aerolínia està exclusivament en una terminal, la qual cosa és una forma molt intel·ligent d'organitzar l'aeroport. Existeix un tren, AirTrain, que connecta de forma gratuïta totes les terminals. Les terminals de facturació es troben disponibles a les terminals 1 i 4 i compten amb un gran nombre de caixers automàtics (carreguen comissions). Els carros per a l'equipatge estan disponibles per 3 dòlars a les terminals 2, 3, 7, 8, 9 i totes les sortides, o de forma gratuïta a les terminals 1 i 4. Hi ha molts hotels de totes les categories a prop de l'aeroport i la majoria disposen de línies especials d'autobusos a/des de l'aeroport.  
  
* El '''taxi''' (''Yellow Cab'') és el mig més popular i còmode per a arribar a la ciutat. Té un cost fix de $45 a qualsevol punt de Manhattan, peatges (fins a 4 dòlars) i propines (15-20% depenent del nivell del servei) aparti. Cal tenir en compte que existeixen conductors que actuen de taxistes il·legals en la mateixa sortida de les terminals. En moltes ocasions intentaran estafar al turista novençà, encara que també es pot regatejar i fins i tot obtenir millors tarifes que amb el taxi oficial groc ($35-40). És convenient utilitzar els taxis amb llicència de nit o si es viatja sol.  
+
* El '''taxi''' (''Yellow Cab'') és el mitjà més popular i còmode per a arribar a la ciutat. Té un cost fix de $45 a qualsevol punt de Manhattan, peatges (fins a 5,50 dòlars) i propines (15-20% depenent del nivell del servei) a part. Cal tenir en compte que existeixen conductors que actuen de taxistes il·legals a la mateixa sortida de les terminals. En moltes ocasions intentaran estafar el turista novell, encara que també es pot regatejar i, fins i tot, obtenir millors tarifes que amb el taxi oficial groc ($35-40). És convenient utilitzar els taxis amb llicència de nit o si es viatja sol.  
  
* El recentment inaugurat '''JFK AirTrain''' [http://www.panynj.gov/airtrain/] connecta amb les estacions de metre Howard Beach en la línia A i amb Jamaica Station en les línies I i J/Z. Per a acudir al districte financer en la zona sud de Manhattan (''downtown'') és més convenient dirigir-se cap a Howard Beach; per a anar a Estafis Square en la zona mitja (''midtown'') millor Jamaica Station. El JFK AirTrain té un cost de $5 el viatge senzill, i de $2 el metre de Nova York.  
+
* El recentment inaugurat '''JFK AirTrain''' [http://www.panynj.gov/airtrain/] connecta amb les estacions de metro Howard Beach a la línia A i amb Jamaica Station a les línies I i J/Z. Per a anar al districte financer a la zona sud de Manhattan (''downtown'') és més convenient dirigir-se cap a Howard Beach; per a anar a Times Square a la zona mitja (''midtown'') millor Jamaica Station. El JFK AirTrain té un cost de $5 el viatge senzill, i de $2,25 el metro de Nova York.  
  
* També està el '''autobús''' com mig alternatiu. Una solució és el bus urbà (NYCT busos) des de la Terminal 4 fins a Lefferts Boulevard (línia A de metre) per només $2 el trajecte. Igualment existeixen autobusos de línia fins a Grand Central Station i Penn Station per $15 o $27 anada i volta des de distintes terminals. * A més existeix el servei "Shuttle". Hi ha diverses compañias que Et porten porta a porta per uns $17 per persona (Per exemple Supershuttle [http://www.supershuttle.com]). El preu es redueix per a diverses persones. Es pot reservar en l'aeroport, però el millor és fer-ho amb antelació per a no haver d'esperar. L'inconvenient d'aquest servei és que en el mateix trajecte porten mes passatgers i ens pot tocar donar unes quantes tornades abans d'arribar al nostre destí.  
+
* També hi ha l' '''autobús''' com a mitjà alternatiu. Una solució és el bus urbà (NYCT Buses) des de la Terminal 4 fins a Lefferts Boulevard (línia A de metro) per només $2 el trajecte. Igualment existeixen autobusos de línia fins a Grand Central Station i Penn Station per $15 o $27 anada i tornada des de diferents terminals. * A més existeix el servei "Shuttle". Hi ha diverses companyies que et porten porta a porta per uns $23 per persona (Per exemple Supershuttle [http://www.supershuttle.com]). El preu es redueix per a diverses persones. Es pot reservar a l'aeroport, però el millor és fer-ho amb antelació per a no haver d'esperar. L'inconvenient d'aquest servei és que en el mateix trajecte porten més passatgers i ens pot tocar donar unes quantes voltes abans d'arribar al nostre destí.  
  
 
====Newark Liberty International Airport (EWR)====  
 
====Newark Liberty International Airport (EWR)====  
  
Newark Liberty International Airport se situa a l'oest de la ciutat creuant en riu Hudson en l'estat en Nova Jersei, i a 27 km de Manhattan. És el segon aeroport en nombre de passatgers de la zona després de JFK.  
+
Newark Liberty International Airport se situa a l'oest de la ciutat creuant el riu Hudson a l'estat de Nova Jersei, i a 27 km de Manhattan. És el segon aeroport en nombre de passatgers de la zona després del JFK.  
  
* '''Air Train''' proveeix servei des de les tres terminals de l'aeroport fins a la Newark Airport Train Station per a des d'allí prendre el tren NJ Transit o l'Amtrak cap a Newark Penn Station que connecta amb el sistema de metre/trens PATH cap a Manhattan [http://www.panynj.gov/CommutingTravel/path/html/map.html].  
+
* '''Air Train''' dóna servei des de les tres terminals de l'aeroport fins a la Newark Airport Train Station per a, des d'allà, agafar el tren NJ Transit o l'Amtrak cap a Newark Penn Station que connecta amb el sistema de metro/trens PATH cap a Manhattan [http://www.panynj.gov/CommutingTravel/path/html/map.html].  
  
====La Guàrdia Airport (LGA)====  
+
====LaGuardia Airport (LGA)====  
  
La Guàrdia Airport, a menys de 15 km principalment dirigit a vols nacionals.
+
LaGuardia Airport, a menys de 15 km principalment dirigit a vols nacionals.
  
 
===Amb vaixell===
 
===Amb vaixell===
Línia 84: Línia 84:
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
  
* '''Solomon R. Guggenheim Museum''', 1071 Fifth Avenue (amb carrer 89). Arquitecte: Frank Lloyd Wright. La col·lecció permanent és petita i no us portarà molt. La temporal depèn del que us toqui. No has de perdre't aquest museu ja sol per l'aparença de l'edifici mereix la pena detenir-se a veure-ho. Diumenge a dimecres i dissabte: 10:00-17:45, dijous: tancat, divendres: 10:00-20:00.  
+
* '''Solomon R. Guggenheim Museum''', 1071 Fifth Avenue (amb carrer 89). Arquitecte: Frank Lloyd Wright. La col·lecció permanent és petita i no trigareu molt a veure-la. La temporal depèn del que us toqui. No us heu de perdre aquest museu, ja sols per l'aparença de l'edifici val la pena parar-se a veure'l. De diumenge a dimecres i dissabtes: 10:00-17:45, dijous: tancat, divendres: 10:00-20:00.  
  
* '''MET''' (Metropolitan), 1000 Fifth Avenue (amb carrer 82). És el museu més conegut de NYC, i també el mes gran, és bastant difícil d'abastar, però si tens temps mereix la pena. Ho reconeixeràs fàcilment, surt en moltes pel·lícules, en ''Quan Harry va trobar a Sally'' o en ''El secret de Thomas Crown''. Dilluns: tancat; dimarts a dijous i diumenge: 9:30-17:30; divendres i dissabte: 9:30-21:00.  
+
* '''MET''' (Metropolitan), 1000 Fifth Avenue (amb carrer 82). És el museu més conegut de NYC, i també el mes gran, és bastant difícil d'abastar, però si teniu temps val la pena. El reconeixereu fàcilment, surt en moltes pel·lícules, a ''Quan Harry va trobar a Sally'' o en ''El secret de Thomas Crown''. Dilluns: tancat; de dimarts a dijous i diumenges: 9:30-17:30; divendres i dissabtes: 9:30-21:00.  
  
* '''MoMA''' (Museu Metropolità d'Art Modern). El MoMA va estar tancat per remodelació durant un parell d'anys però ja ha tornat de Queens i des de després també mereix la pena sempre que us agradi l'art modern. Diumenge, dilluns, dijous i dissabte: 10:00-17:00; dimarts i dimecres: tancat; divendres: 10:00-19:45
+
* '''MoMA''' (Museu Metropolità d'Art Modern). El MoMA va estar tancat per remodelació durant un parell d'anys però ja ha tornat de Queens, i també val la pena sempre que us agradi l'art modern. Diumenges, dilluns, dijous i dissabtes: 10:00-17:00; dimarts i dimecres: tancat; divendres: 10:00-19:45
  
 
==Fer==
 
==Fer==
Línia 97: Línia 97:
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 +
 +
'''Broadway'''
 +
 +
Si voleu anar a veure un espectacle a qualsevol teatre de Broadway, aneu directament a comprar les entrades a taquilla. El preu és molt més econòmic que si les compreu a qualsevol altre lloc. Normalment el mateix 'transfer' (persona que us recull a l'aeroport i us fa les excursions amb cotxe) us intentarà vendre les entrades però a un preu molt més car.
  
 
===Activitats===
 
===Activitats===
Línia 121: Línia 125:
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 +
'''Jazz'''
 +
 +
*Iridium és una sala de jazz situada a Manhattan. Disposa d'una sala petita però acollidora. S'ha de reservar amb antelació perquè sempre està ple. Hi van molts turistes. Té servei de restaurant. Abans de l'actuació es pot menjar. Cada espectacle té dues parts. Per quedar-se a veure la segona part de l'espectacle s'ha de pagar un altre cop. [http://www.iridiumjazzclub.com/ Iridium]
  
 
==Dormir==
 
==Dormir==
Línia 128: Línia 135:
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Escriu la llista completa en els articles dels districtes, no aquí.--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 
<!---Aquesta secció és tot just per a una descripció general i unes atraccions destacades--->
 +
 +
'''Manhattan'''
 +
 +
*'''Park Central New York''', [http://www.parkcentralny.com/ Park Central]. Gran hotel al cor de Manhattan. Ben situat i molt a prop de Central Park. Les habitacions són espaioses amb calefacció i aire condicionat, televisió per cable i servei de bar. L'esmorzar no està inclòs en el preu. Esmorzar a l'hotel surt bastant car. La millor opció és buscar un lloc fora de l'hotel. Si us allotgeu a aquest hotel només cal caminar uns 5 minuts per esmorzar com a casa. En sortir de l'hotel gireu a l'esquerra i busqueu el carrer W 57th St, llavors gireu a la dreta. Si continueu per la vorera dreta a 100 metres trobareu un bar. La gent que viu a Nova York va a comprar-s'hi l'esmorzar i el cafè. Allí podreu seure tranquil·lament i gaudir del menjar. Podreu trobar llet, cereals, fruita, bolleria, entrepans, etc. Tot el necessari per començar el dia i a un preu econòmic.
  
 
==Mantenir contacte==
 
==Mantenir contacte==
  
 
==Seguretat==
 
==Seguretat==
 +
 +
Nova York és una de les ciutats més segures del món. Quan es diu això, s'està obviant tots els barris perifèrics de Nova York. El que sí és cert és que a Manhattan hi ha molta seguretat i en cap moment, fins i tot a la nit, tens la sensació d'inseguretat. Es pot sortir a la nit sense cap problema.
  
 
==Salut==
 
==Salut==
Línia 137: Línia 150:
 
==Anar-se'n==
 
==Anar-se'n==
 
{{IsIn|Nova_York_(estat)}}
 
{{IsIn|Nova_York_(estat)}}
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
 +
  
 
[[de:New York City]]
 
[[de:New York City]]
[[en:New York (city)]]
+
[[en:New York City]]
 
[[es:Nueva York]]
 
[[es:Nueva York]]
 +
[[fi:New York]]
 
[[fr:New York (ville)]]
 
[[fr:New York (ville)]]
 +
[[hi:न्यू यॉर्क]]
 +
[[it:New York]]
 
[[ja:ニューヨーク市]]
 
[[ja:ニューヨーク市]]
 
[[nl:New York City]]
 
[[nl:New York City]]
 +
[[pl:Nowy Jork]]
 
[[pt:Nova York]]
 
[[pt:Nova York]]
 
[[ro:New York (oraş)]]
 
[[ro:New York (oraş)]]
 +
[[ru:Нью-Йорк]]
 
[[sv:New York]]
 
[[sv:New York]]
 +
[[wts:Category:New York]]
 +
  
 
[[WikiPedia:Nova York]]
 
[[WikiPedia:Nova York]]

Revisió de 21:01, 30 oct 2012

Aquest article és una traducció automàtica de l'article en la versió castellà de Wikitravel, l'original és York Nueva York. Llança't a revisar-lo i corregir-lo.

Nova York és la ciutat més gran dels Estats Units.

Estàtua de la Llibertat
La Ciutat de Nova York (NYC, de l'anglès New York City), familiarment coneguda com "la Gran Poma", es troba a la part inferior de la Badia d'Hudson al sud-est de l'estat de Nova York als Estats Units d'Amèrica. No obstant això, l'àrea metropolitana de Nova York s'estén al llarg de dos estats més - nord-est de Nova Jersei i sud-oest de Connecticut.

Amb una població superior als 20 milions, es posiciona com la metròpoli més extensa d'Estats Units, només per darrere de ciutats com Tòquio, São Paulo, Ciutat de Mèxic i Seúl a nivell mundial quant a nombre d'habitants (2002).

A més, la ciutat en si mateixa posseeix un dels 'skylines' més famosos de la Terra, entre els quals sobresurt l'Empire State Building.

Districtes

La Ciutat de Nova York es divideix pròpiament en cinc districtes o municipis (boroughs), que corresponen a cinc comtats independents. Cada municipi té la seva pròpia personalitat i suposa una mini ciutat en si mateixa, amb la seva indentitat diferenciada.

Els cinc municipis o boroughs i els comtats als quals pertanyen són:

 • Manhattan - Sens dubte el més conegut i visitat de tots, situat entre els rius Hudson i East River.
 • Brooklyn - És el més poblat, localitzat al sud-est de Manhattan a l'altre costat de l'East River.
 • Queens - Situat també a l'altre costat de l'East River, es troba situat al nord de Brooklyn.
 • Bronx - Situat al nord de l'illa de Manhattan, és l'únic 'borough' que està connectat al continent.
 • Staten Island - Una illa situada a la badia de Nova York, al sud de Manhattan i molt a prop de Nova Jersei.


Comprendre

La ciutat de Nova York és un dels centres internacionals de comerç, política, comunicacions, música, cinema, moda i cultura, i és per tot això que la ciutat és una de les més influents i importants del món. És la casa de molts museus d'abast mundial, galeries d'art i teatres. Moltes de les grans empreses mundials tenen aquí la seva seu i, per posar un exemple, es pot dir que la seu principal de les Nacions Unides es troba situada a Manhattan. Immigrants (i els seus descendents) de més de 180 països viuen aquí, fent de la ciutat una de les més cosmopolites en el món. Els viatgers són atrets a Nova York per la seva cultura i la seva energia, però sobretot per la diversitat cosmopolita.

Orientació

El focus d'interès de la majoria dels turistes és l'illa de Manhattan i l'àrea que l'envolta. Quan la gent pensa en Nova York, la majoria pensa en Manhattan, i de fet generalment se'l referencia com "la ciutat", mentre els altres quatre barris són anomenats normalment "els barris externs". L'illa de Manhattan és allargada i estreta, enquadrada dintre de la badia de Nova York i separada dels altres quatre barris i Nova Jersei pel riu Hudson (a l'oest), l'East River (a l'est) i el riu Harlem (un petit riu entre Manhattan i el Bronx).

Clima

Nova York té un clima continental humit i experimenta el canvi de les quatre estacions, amb calor i humitat a l'estiu (juny-setembre), tardors fresques i seques(setembre-desembre), freds hiverns (desembre-març) i primaveres plujoses (març-juny). Les temperatures mitjanes al gener ronden els 3ºC i al juliol els 29ºC. No obstant això, les temperatures a l'hivern poden arribar a baixar fins els -12ºC i a l'estiu poden pujar fins els 38ºC. La temperatura en qualsevol estació varia ràpidament i no és gens inusual tenir un dia de gener assolellat a 21ºC seguit d'una nevada a -3ºC. Nova York també és propensa a les nevades, les quals poden deixar fins a 60 cm de neu, i pot arribar a patir huracans en l'època estival.

Gent

La diversa població inclou algunes de les celebritats més riques d'Amèrica, igual que centenars de milers d'immigrants. Aquesta diversitat existeix des de la fundació de la ciutat per part dels holandesos. Onades d'immigrants es van anar succeint: primer holandesos, després anglesos, africans, irlandesos, alemanys, italians, jueus, ciutadans de l'Europa de l'Est, jamaicans, xinesos, porto-ricencs, dominicans, mexicans, haitians, coreans, indis i àrabs, fan de Nova York un experiment social gegantesc per a poder viure en harmonia amb tant d'encreuament cultural. L'herència ètnica de la ciutat il·lumina diverses comunitats al llarg dels cinc 'borough'. A Manhattan, Little Italy segueix sent un enclavament italià a ple rendiment, encara que molts novaiorquesos consideren Arthur Av. al Bronx com la "veritable" Little Italy. Chinatown segueix sent un centre vibrant de la comunitat xinesa dintre de Nova York, encara que en els últims anys s'ha creat una comunitat molt més gran al Flushing de Queens, i s'han format uns altres dos Chinatowns a Brooklyn. Al Lower East Side queden rastres del que en el seu dia va ser la poderosa comunitat jueva. A Harlem, malgrat la gran diversificació soferta últimament, encara roman el centre de la cultura Afro-Americana de Nova York. L'est d'Harlem és un barri totalment hispà, i les comunitats de dominicans s'expandeixen per l'oest d'Harlem i Washington Height. Brooklyn i Queens són coneguts per ser la casa dels molts grups d'immigrants acabats d'arribar, entre els quals estan els russos, xinesos, àrabs, indis, pakistanesos, africans, mexicans, jamaicans, coreans i japonesos.

Economia

Casa de la fortuna de més de 500 companyies, la Gran Poma és el motor de l'economia d'Estats Units. El seu centre metropolità va produir gairebé 500 bilions de dòlars el 2003, el més gran aconseguit entre qualsevol de les ciutats d'Estats units i el sisè comparat amb els estats. Si Nova York fos una nació, la ciutat tindria el 16è PIB a nivell mundial, per sobre de Rússia. Nova York és el centre nacional de nombroses indústries. És la casa dels tres mercats de valors més importants d'Amèrica (NYSE, NASDAQ i AMEX) i una àmplia gamma de les signatures d'activitats bancàries i d'inversió. Encara que aquestes companyies s'han establert tradicionalment a l'àrea que envolta Wall St. al Lower Manhattan, moltes d'elles també poden trobar-se al Midtown i altres parts de la ciutat. A més dels sectors financers, Nova York és també un centre neuràlgic de les publicacions, la moda, la comptabilitat, la publicitat i les indústries legals.

Arribar-hi

Amb avió

La Ciutat de Nova York té tres aeroports principals, a més d'altres de secundaris, que cobreixen tots els racons del món. John F. Kennedy i Newark Liberty són grans aeroports internacionals, mentre que LaGuardia és un aeroport nacional. Tot ells estan a càrrec de l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersei (The Port Authority).

John F. Kennedy International Airport (JFK)

John F. Kennedy International Airport [1] és l'aeroport més gran de la ciutat i està situat a Queens, a uns 25 quilòmetres a l'est de Manhattan. Es tracta del centre internacional més gran per a Delta Airlines (Terminals 2 i 3) i American Airlines (Terminals 8 i 9). Air France (T1), Lufthansa (T1), British Airways (T7) efectuen diversos vols diaris al JFK. Les diverses aerolínies estan repartides per les seves 9 terminals, però cada aerolínia està exclusivament en una terminal, la qual cosa és una forma molt intel·ligent d'organitzar l'aeroport. Existeix un tren, AirTrain, que connecta de forma gratuïta totes les terminals. Les terminals de facturació es troben disponibles a les terminals 1 i 4 i compten amb un gran nombre de caixers automàtics (carreguen comissions). Els carros per a l'equipatge estan disponibles per 3 dòlars a les terminals 2, 3, 7, 8, 9 i totes les sortides, o de forma gratuïta a les terminals 1 i 4. Hi ha molts hotels de totes les categories a prop de l'aeroport i la majoria disposen de línies especials d'autobusos a/des de l'aeroport.

 • El taxi (Yellow Cab) és el mitjà més popular i còmode per a arribar a la ciutat. Té un cost fix de $45 a qualsevol punt de Manhattan, peatges (fins a 5,50 dòlars) i propines (15-20% depenent del nivell del servei) a part. Cal tenir en compte que existeixen conductors que actuen de taxistes il·legals a la mateixa sortida de les terminals. En moltes ocasions intentaran estafar el turista novell, encara que també es pot regatejar i, fins i tot, obtenir millors tarifes que amb el taxi oficial groc ($35-40). És convenient utilitzar els taxis amb llicència de nit o si es viatja sol.
 • El recentment inaugurat JFK AirTrain [2] connecta amb les estacions de metro Howard Beach a la línia A i amb Jamaica Station a les línies I i J/Z. Per a anar al districte financer a la zona sud de Manhattan (downtown) és més convenient dirigir-se cap a Howard Beach; per a anar a Times Square a la zona mitja (midtown) millor Jamaica Station. El JFK AirTrain té un cost de $5 el viatge senzill, i de $2,25 el metro de Nova York.
 • També hi ha l' autobús com a mitjà alternatiu. Una solució és el bus urbà (NYCT Buses) des de la Terminal 4 fins a Lefferts Boulevard (línia A de metro) per només $2 el trajecte. Igualment existeixen autobusos de línia fins a Grand Central Station i Penn Station per $15 o $27 anada i tornada des de diferents terminals. * A més existeix el servei "Shuttle". Hi ha diverses companyies que et porten porta a porta per uns $23 per persona (Per exemple Supershuttle [3]). El preu es redueix per a diverses persones. Es pot reservar a l'aeroport, però el millor és fer-ho amb antelació per a no haver d'esperar. L'inconvenient d'aquest servei és que en el mateix trajecte porten més passatgers i ens pot tocar donar unes quantes voltes abans d'arribar al nostre destí.

Newark Liberty International Airport (EWR)

Newark Liberty International Airport se situa a l'oest de la ciutat creuant el riu Hudson a l'estat de Nova Jersei, i a 27 km de Manhattan. És el segon aeroport en nombre de passatgers de la zona després del JFK.

 • Air Train dóna servei des de les tres terminals de l'aeroport fins a la Newark Airport Train Station per a, des d'allà, agafar el tren NJ Transit o l'Amtrak cap a Newark Penn Station que connecta amb el sistema de metro/trens PATH cap a Manhattan [4].

LaGuardia Airport (LGA)

LaGuardia Airport, a menys de 15 km principalment dirigit a vols nacionals.

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Circular

Amb vaixell

Amb tren

Amb bus

Amb cotxe

Veure

 • Solomon R. Guggenheim Museum, 1071 Fifth Avenue (amb carrer 89). Arquitecte: Frank Lloyd Wright. La col·lecció permanent és petita i no trigareu molt a veure-la. La temporal depèn del que us toqui. No us heu de perdre aquest museu, ja sols per l'aparença de l'edifici val la pena parar-se a veure'l. De diumenge a dimecres i dissabtes: 10:00-17:45, dijous: tancat, divendres: 10:00-20:00.
 • MET (Metropolitan), 1000 Fifth Avenue (amb carrer 82). És el museu més conegut de NYC, i també el mes gran, és bastant difícil d'abastar, però si teniu temps val la pena. El reconeixereu fàcilment, surt en moltes pel·lícules, a Quan Harry va trobar a Sally o en El secret de Thomas Crown. Dilluns: tancat; de dimarts a dijous i diumenges: 9:30-17:30; divendres i dissabtes: 9:30-21:00.
 • MoMA (Museu Metropolità d'Art Modern). El MoMA va estar tancat per remodelació durant un parell d'anys però ja ha tornat de Queens, i també val la pena sempre que us agradi l'art modern. Diumenges, dilluns, dijous i dissabtes: 10:00-17:00; dimarts i dimecres: tancat; divendres: 10:00-19:45

Fer

Esdeveniments

Broadway

Si voleu anar a veure un espectacle a qualsevol teatre de Broadway, aneu directament a comprar les entrades a taquilla. El preu és molt més econòmic que si les compreu a qualsevol altre lloc. Normalment el mateix 'transfer' (persona que us recull a l'aeroport i us fa les excursions amb cotxe) us intentarà vendre les entrades però a un preu molt més car.

Activitats

Aprendre

Treballar

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Jazz

 • Iridium és una sala de jazz situada a Manhattan. Disposa d'una sala petita però acollidora. S'ha de reservar amb antelació perquè sempre està ple. Hi van molts turistes. Té servei de restaurant. Abans de l'actuació es pot menjar. Cada espectacle té dues parts. Per quedar-se a veure la segona part de l'espectacle s'ha de pagar un altre cop. Iridium

Dormir

Manhattan

 • Park Central New York, Park Central. Gran hotel al cor de Manhattan. Ben situat i molt a prop de Central Park. Les habitacions són espaioses amb calefacció i aire condicionat, televisió per cable i servei de bar. L'esmorzar no està inclòs en el preu. Esmorzar a l'hotel surt bastant car. La millor opció és buscar un lloc fora de l'hotel. Si us allotgeu a aquest hotel només cal caminar uns 5 minuts per esmorzar com a casa. En sortir de l'hotel gireu a l'esquerra i busqueu el carrer W 57th St, llavors gireu a la dreta. Si continueu per la vorera dreta a 100 metres trobareu un bar. La gent que viu a Nova York va a comprar-s'hi l'esmorzar i el cafè. Allí podreu seure tranquil·lament i gaudir del menjar. Podreu trobar llet, cereals, fruita, bolleria, entrepans, etc. Tot el necessari per començar el dia i a un preu econòmic.

Mantenir contacte

Seguretat

Nova York és una de les ciutats més segures del món. Quan es diu això, s'està obviant tots els barris perifèrics de Nova York. El que sí és cert és que a Manhattan hi ha molta seguretat i en cap moment, fins i tot a la nit, tens la sensació d'inseguretat. Es pot sortir a la nit sense cap problema.

Salut

Anar-se'n