Nepal

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Nepal

Default Banner.jpg

Nepal és un país de l'Àsia Meridional.


Mapa
noframe
Bandera
Np-flag.png
Informacions
Capital Kathmandú
Govern Parlament dissolt pel rei Gyanandra el 2002, reinstaurat el 2006
Moneda Rupia nepalesa (NPR)
Superfície total: 140,800 km2
aigua: 4,000 km2
terra: 136,800 km2
Població 27,676,547 (juliol 2006 est.)
Idiomes Nepalès (oficial; parlat pel 90% de la població), al voltant de dotze llengües i uns 30 dialectes importants
Religió Hinduisme 86.2%, Budisme 7.8%, Islam 3.8%, altres 2.2%
Codi telefònic 4+977
Domini Internet .np
Zona horària UTC+5:45


Regions

Nepal es distribueix en 14 zones administratives: 1 Bagmati, 2 Bheri, 3 Dhawalagiri, 4 Gandaki, 5 Janakpur, 6 Karnali, 7 Kosi, 8 Lumbini, 9 Mahakali, 10 Mechi, 11 Narayani, 12 Rapti, 13 Sagarmatha, 14 Seti i 5 regions en desenvolupament, però els viatgers podrien trobar-se més còmodes amb la divisió conceptual a continuació (basada en l'altitud del país). De nord a sud:

  • Humla: Visitada l'estiu de 2007. És un districte de la zona Karnali amb Simikot com a capital del districte, a l'extrem nord-oest del país. SIMIKOT és lloc de pas per anar al KAILAS, muntanya sagrada de l'hinduisme, del budisme i d'altres religions d'aquesta part de món. S'ha de creuar la frontera tibetana.

Aquesta regió no té cap carretera d'accés. S'hi va amb avioneta o a peu. També hi ha un servei d'helicòpter per transport de càrrega que en les èpoques que l'avioneta no pot accedir-hi per pluja o boires, admet passatge. Origen dels vols, Nepaljang o Surket. La regió és molt pobra. Molt muntanyosa, amb poca terra cultivable. Té bestiar, iaks i cabres. La regió és creuada pel riu KARNALI.


  • A l'est hi ha la zona de Jumla, un altre districte de la zona Karnali, on hi ha el llac RARA, centre d'un parc natural.

Té dos pics, a l'oest, de 7.000 m., l'API i el SAIPAL. Al nord, Tibet.

  • TERAI: Es pot visitar NEPALGANJ, camí de SIMIKOT. És una ciutat fronterera amb la Índia. Transit de camions. Zona agrícola amb alguna manufactura d'alimentació. Clima càlid. Terreny pantanós, amb aigües estancades a l'època de pluges. Es nota l'existència de religió musulmana, per les mesquites i per les dones amb vestits negres i que les tapen la cara. Però cap problema de convivència. Aeroport a NEPALGANJ i a SURKET. Es pot recórrer la carretera que va a l'oest. Selva i Parcs Nacionals frondosos. Rius amb passallissos que en determinades èpoques poden ser perillosos de passar. El riu KARNALI té un fantàstic pont.

Terai Occidental El costat occidental de la serralada de Terai amb el Parc Nacional Royal Chitwan National Park Bardiya.

Terai Oriental Una zona molt poblada de Biratnagar, segon municipi més gran de Nepal.

  • Himàlaia

El sostre del món, incloent la muntanya de l’Everest, Annapurna, Parc Nacional de Langtang i la gran pista Himàlaia, amb nombroses excursions, trekking, i altres oportunitats d'esports d'aventura.

  • Vall de Katmandú

La llar de Kàtmandu, el Parc Nacional de Shivapuri Nagarjun, Boudhanath, Patan i Bhaktapur, això és al cor de Nepal i una cruïlla de cultures amb nombrosos temples sagrats i monuments.

  • Middle Hills (Pujols Mitjans)

La regió de Hill (Pahar en nepalès) es troba majoritàriament entre els 700 i 4.000 metres d'altitud. Aquesta regió es va separar de la Serralada de Terai pel Mahabharat Lekh (Menor Himàlaia) i forma una regió central geogràfica entre el Terai i l'Himàlaia. Inclou la pintoresca vall de Pokhara, una base popular per a les activitats a la zona.

Ciutats

  • Simikot deu tenir, a 2008, uns 4-5.000 habitants, no més. Està a 3.000 m. sobre una plataforma que mira a la vall del KARNALI, al districte de Humla, a l'extrem nord eoest del país. S'hi accedeix amb avioneta des de NEPALGANJ o des de SURKET.

Té un hotel tipus occidental a les afores de la ciutat i algun lodge, prou dignes. Es base de l'exèrcit i de la policia. Té hospital. Els carrers, de terra, tenen un sistema de clavegueram somer. Aigua repartida en varies fonts i captació d'energia fotovoltàica que possibilita il·luminació als carrers i a les cases i una comunicació telefònica amb mòbils, via satèl·lit.

• Kàtmandu - La capital i centre cultural de Nepal, amb els “stupes” a Boudhanath i Swayambhu. • Bhaktapur - Ciutat històrica ben conservada , centre de fabricació de la ceràmica de Nepal , no hi ha permesa la circulació de vehicles motoritzats. • Biratnagar - Aquesta ciutat es troba a l'est de Nepal, prop de Dharan i és famosa per raons polítiques. • Birgunj - Porta d'enllaç comercial entre l'Índia i Nepal. És a la meitat sud de Nepal. • Boudhanath - (Boudha ) Inici dels més grans stupes budistes a Nepal i un lloc molt important de peregrinació i meditació per als budistes, pels nepalesos locals i pels turistes. • Janakpur - Un centre religiós històric, i la llar del Temple Janaki amb 500 anys d’història. • Namche Bazaar - Un assentament Sherpa situat a la regió de Solu Khumbu (popular entre els trescaires). • Nepalgunj - El principal centre de la regió de desenvolupament del mitjà i llunyà-occident, el Parc Nacional de Bardiya hi és a prop. Patan - Molt bonic , té la històrica Plaza Durbar de Patan va ser designat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1979. • Pokhara - Pintoresca ciutat al costat del llac, s’està convertint ràpidament en la destinació preferida per als viatgers a causa dels paisatges, esports d'aventura, restaurants, hotels i música en viu.

Altres destins

Sortint de SIMIKOT, a l'est, hi ha una vall on hi ha THE HE i TAKLA, dos pobles, el primer amb uns 1.000 habitants i el segon amb uns 200. THE HE està a uns 10 km de SIMIKOT i TAKLA a uns 15. La vall molt maca. Al poble no hi ha cap infraestructura per a forasters, però la gent és molt receptiva. Suposo que cap problema per acollir a forasters. Es pot trobar a algú que xapurregi anglès.

Mapa de Nepal

En la visita a TAKLA, condicions sanitàries deficients. Comoditats quasi nules. Condicions de vida de subsistència en base a cultius a bestiar i a productes del bosc, mel, fruits,...Moltes pomeres i nous, a la tardor. A l'àrea, hi ha monestirs budistes visitats per occidentals. Son monestirs molt aïllats. A SIMIKOT hom es pot informar de com arribar-hi. TAKLA és porta d'una part important de muntanyes on hi ha pastures,.....


Tancat entre els cim nevats de la serralada de l'Himàlaia i la plana del Ganges, nepal ha estat durant molt temps la llar de “ascetas“ “errants” i “yoguis tàntrics”. En conseqüència, el país té una gran quantitat de llocs sagrats i meravelles naturals:

• Annapurna - Regió de senderisme popular de Nepal amb l’Annapurna, és un circuit de renom mundial. • Parc Nacional Chitwan – Podem veure-hi tigres, rinoceronts i altres animals selvàtics. • Daman - Petit llogaret a les muntanyes, que ofereix vistes panoràmiques de la serralada de l'Himàlaia, especialment impressionant durant l'alba i al capvespre. • Haleshi ( tibetà : Maratika ) – Es tracta d'una cova a la muntanya , on Padmasambhava aconsegueix un estat més enllà de la vida i la mort. • Lumbini – És el lloc sagrat del naixement del Buda Shakyamuni. • Muntanya Everest – El cim més alt del món (8.844,43 m), a la regió de Khumbu. Està situat a la frontera entre el Nepal i el Tibet (Xina). • Nagarkot - Una estació de muntanya a una hora des de Kàtmandu que ofereix excel•lents vistes de la serralada de l'Himàlaia. • Parping - El lloc que conté diverses coves sagrades associades a Padmasambhava, el fundador del budisme tibetà. • Tangting – El llogaret de Gurung, és tradicional, bell i desconegut amb una impressionant vista de la zona d’Annapurna.

Comprendre

A l'àrea de SIMIKOT el diner circula normalment. Hi ha estructura política, exèrcit, policia, col·legi, hospital,..... Als pobles del voltant, funciona molt el troc. La gent s'ajuda com un grup. Tothom opina sobre temes comuns. No hi ha càrrecs electes, però si consell de vells i funcionament tribal. La religió és pre-hinduista, tipus xamanisme himalaii. A TAKLA hi ha una escola amb 4 aules, però sense pupitres, els nens seuen a terra, pissarres velles. Els nens aprenen a llegir, a comptar, en nepalès i amb anglès. Cada dia hi van 2 mestres, des de pobles propers. La gent és molt generosa, tipus rural, no demanen res pel que t'ofereixen. Donen el que els és escàs per agraciar al visitant i s'ha d'acceptar amb agraïment, que no té per què ser econòmic. La relació és lliçó de respecte i de dignitat.


- Geografia

Nepal té una geografia molt diversa, passant de menys de 100 metres (328 peus) d’alçada a Terai, al costat nord tropical de la plana del Ganges, més enllà del límit de les neus perpètues, té uns 90 cims de més de 7.000 metres (22.966 peus), incloent-hi l’ Everest, dit Sagarmatha (en nepalès). Les conques hidrogràfiques són també importants divisions geogràfiques. La regió de Mahabharata és una important barrera hidrològica del Nepal i a d’altres parts de l'Himàlaia. Rius i al sona del sud, convergeixen en formes trencadisses a través de rangs estrets esdevenint congosts. El recorregut és generalment més fàcil dins d'aquests sistemes de drenatge dels que entre ells, per la part superior, es van dividir en sistemes fluvials convertits posteriorment en importants fronteres polítiques, lingüístiques i culturals.


- Historia:

L'expansió de la dinastia Shah va continuar cap a l'est a través de Sikkim i cap a l'oest a través de Kumaon, i més enllà de Dehra Dun al riu Sutlej. Llavors, fins que els britànics van declarar la guerra el 1814 i, finalment, derrotaren a les forces de Nepal el 1816. Els britànics, volien un estat tap entre l'Índia britànica i l'imperi xinès que en última instància controlava el Tibet. Per la qual cosa retallà Nepal, tornant aproximadament a la seva grandària actual, i es deixà romandre independent.

La colonització cap a l'est nepalès , (Kosi) va continuar de manera informal, essent impulsada per les altes taxes de natalitat. El centenni de 1800 els nepalesos famolencs de terra, s'assentaven a la conca Tista, que va passar a ser un país diferent, Sikkim. Cap el 1900 va ser assentant més enllà de Sikkim, al regne del Bhutan. Aquest, - on la fi de matrimoni i la baixa densitat poblacional van predominar entre la població indígena. La cultura tibetana , va veure l'escriptura demogràfica en la paret i va expulsar a uns 100.000 nepalesos el 1990.

Castes hindús van emigrar des de l'Índia a Nepal després del segle 11 a causa de la invasió musulmana del nord de l'Índia. El sistema hindú tradicional es basa en els quatre “Varna “vyawastha " un sistema de classes de Brahman (Bahun): sacerdots, acadèmics i assessors; Kshatriya (Chhetri) governants i guerrers, Vaishya (comerciants); Shudra (agricultors i ocupacions servils). No obstant això, els Vaishya mitjana i Shudra estan insuficientment representades en els pujols, pel que sembla, perquè no tenien raó de pes per deixar les planes, mentre que els invasors musulmans van tractar d'eliminar les elits anteriors. Els Dalits semblen haver acompanyat a les castes superiors en els terrenys elevats, perquè van ser obligats pels acords de patrocini de llarga data. Les regles de castes tradicionals dicten qui pot menjar amb qui, sobretot quan se serveix l'arròs bullit, i qui pot acceptar l'aigua de qui. Fins a la dècada de 1950 aquestes regles van ser imposades per llei.

Els Dalit, són objecte de discriminació basada en la casta i els anomenats intocables, a les àrees socials, econòmiques, educatives, polítiques i religioses. La Comissió Nacional dels Dalits (2002) va classificar 28 grups culturals com a tals. Alguns sostenen que l'ús del terme Dalit (es tradueix com a suprimit en nepalès), mai de la vida ajuda a abolir la intocabilitat basada en la casta. S'ha suggerit que el terme no s'ha d'utilitzar, ja que no només engendra inferioritat, sinó també és insultant.

Newars, els pobles indígenes de la vall de Kàtmandu-segueixen tant l'hinduisme i el budisme. Segons el cens de 2001, que es poden classificar en 40 grups culturals diferents, però tots parlen un llenguatge comú anomenat Nepal Bhasa (Newa bhaaya). Els Newars utilitzen la llengua franca que preval per comunicar-se fora de la seva comunitat.

Els grups ètnics dels pujols, Terai i les zones de muntanya s'agrupen com Janajati . D'acord amb la Fundació Nacional per al Desenvolupament de les Nacionalitats Indígenes ( NFDIN ), els grups ètnics són aquells "que tenen la seva pròpia llengua materna i els costums tradicionals , una identitat cultural diferent , una estructura social diferent i per escrit o per història oral, totes les seves pròpies institucions " (NFDIN , 2003). Un total de 61 Adibasi janajatis han estat reconeguts pel Govern de Nepal, 5 són de les regions de muntanya, 20 dels pujols , 7 de Terai interior i 11 a la regió de Terai. La janajati, és una comunitat que té la seva pròpia llengua materna i la cultura tradicional i, no obstant això, no cau sota el Varna quàdruple convencional del sistema hindú o l'estructura jeràrquic de castes hindú . Molts d'aquests grups ètnics són hindús , fins a cert punt , encara que les pràctiques hindús complementen, no substitueixen a les creences més antigues i pràctiques. A diferència dels hindús , moltes nacionalitats indígenes de Nepal , com el poble Sherpa, així com el poble dels musulmans i els credos cristians, tenen una cultura de no menjar carn de cap de bestiar.

Altres grups de castes i ètnics inclosos en la categoria "uns altres" són, sijs, cristians, bengalís i Marawadis.

Diverses nacionalitats indígenes es troben en diferents etapes de desenvolupament. Algunes són nòmades, per exemple, Raute, i alguns són habitants dels boscos, per exemple, Chepang. La majoria de les nacionalitats indígenes depenen de l'agricultura i el pasturatge i molt pocs són cosmopolites, per exemple, Newar.

El cens de 2001 ha enumerat 8 religions Hindú (practicada pel 80,6%), i (el 19,4% restant), Budista, Islam, Kiranti, Cristiana, Jainistaa, Sijs i Bahai. A més, l'animisme encara es practica.


Climatologia:

Nepal té un clima monsònic amb quatre estacions principals - encara que tradicionalment un any es classifiquen en sis períodes climàtics diferents: Basanta (primavera), Grishma (principis d'estiu), Barkha (monsó d'estiu), Sharad (principis de tardor), Hemanta (finals de tardor) i Shishir (hivern). A continuació es mostra una guia general per a les condicions en les diferents estacions de l'any:

• Les pluges monsòniques de juny a setembre, són generalment més lleugers a l’alta Himàlaia que a Kàtmandu , encara que els becs de les muntanyes sovint no són visibles a causa dels núvols . A la vall de Kàtmandu i Pokhara - les pluges del monsó solen consistir en una o dues hores de pluja cada dos o tres dies. Les pluges netegen l'aire, carrers, i refresquen l'aire . Si véns, portar un paraigua , li espera més baixes tarifes d'allotjament i un menor nombre de turistes.

• Temps enboirat i fred d'octubre a desembre - després del monsó, hi ha poca pols a l'aire pel que aquesta, és la millor època per visitar les regions muntanyenques.

• El fred de gener a març, la temperatura a Kàtmandu té una mínima de 0°C (32 ° F) a la nit, a cotes altes. És possible fer un trekking en llocs com la regió de l’Everest durant l'hivern, però és extremadament fred i la caiguda de neu pot impedir passar per sobre de 4.000 - 4.500 metres ( 13.000 - 15.000 peus). El tresc de Jomosom és una alternativa raonable, mantenint-se per sota de 3.000 metres (10.000 peus), amb temperatures mínimes al voltant de -10 ° C (14 ° F) (i millors possibilitats d'evitar les fortes nevades.)

• Assequi i el clima càlid d'abril a juny - hi ha una abundància de la floració de les flors a l'Himàlaia en aquest moment, en particular, afegint un toc de color al paisatge. Temperatures a Terai pot sobrepassar els 40 ° C (104 ° F), mentre que les temperatures a Kathmandu són al voltant de 30 ° C (86 ° F). Aquest, és el millor moment per dur-hi a terme expedicions de muntanya.

Arribar-hi

Amb avió

A SIMIKOT en avioneta, des de NEPALGANJ o des de SURKET. També, quan l'avioneta no pot per núvols o boires, hi ha un helicòpter per a càrrega que admet passatge. A l'agost 07 varem pagar, per 4 persones, 1.000 US$ per la pujada. El vol, d'una hora. L'avioneta molt moderna.

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Circular

Amb avió

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Parlar

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Dormir

A SIMIKOT, un lodge regentat per tibetans, molt bé. Llit amb bones flassades. Dutxa amb aigua calenta solar. Menjar típic, arrós, verdures, ous,algo de carn,...beure, te. Hi ha un hotel tipus occidental a les afores del poble. Modern.

Aprendre

Treballar

Seguretat

Assegurança de viatge:

Kàtmandu disposa de les millors instal•lacions sanitàries del país, però quan se surt de la capital, els nivells de qualitat de clíniques i hospitals disminueixen. A les zones muntanyenques, pot ser que ni tan sols n’hi hagi, així que els alpinistes que emmalalteixen a les muntanyes solen ser evacuats a la capital, o a l'estranger, si el problema és molt greu. Cal tenir sempre una assegurança de viatge que cobreixi les despeses hospitalàries i les evacuacions d'emergència.

En cas de lesions o malalties greus, pot ser necessària una evacuació amb avió, la qual cosa resulta molt car. Moltes de les zones més populars entre els viatgers són remotes i inaccessibles, per la qual cosa convé informar-se dels possibles riscos per a la salut. En les rutes de senderisme, es recomana portar una farmaciola per poder tractar qualsevol símptoma, fins a arribar a un punt d'assistència mèdica.

Abans d’emprendre el viatge, es recomana llegir la lletra petita de la pòlissa. Determinades activitats catalogades d’“aventura” o esports “extrems”, poden requerir una cobertura addicional. Moltes pòlisses no cobreixen activitats per sobre dels 4.000 m o si es tracta d’esports perillosos, com el parapent o el rafting en aigües braves; pot ser que tampoc cobreixin el lloguer de motos.

Salut

Vacunes:

Encara que hi ha moltes malalties tropicals a Nepal, no s'exigeix oficialment cap immunització per entrar al país, tret que el viatger procedeixi d'una zona amb febre groga, en aquest cas haurà de demostrar que està immunitzat. No obstant això, si es té previst viatjar a zones aïllades, és millor prendre precaucions addicionals i consultar-ho amb el metge. Resulta convenient registrar les vacunes en el Certificat Internacional de Vacunacions.

És aconsellable acudir al metge almenys sis setmanes abans de viatjar, perquè alguns tractaments requereixen més d'una dosi en diferents intervals de temps. Algunes vacunes no són recomanables en dones embarassades o persones amb al·lèrgies.

Altres preparatius:

Viatjar a Nepal pot significar visitar zones molt remotes, per tant és aconsellable fer-se una revisió mèdica abans de sortir. Si es pateix alguna malaltia, cal portar-se la medicació i demanar al metge una descripció escrita de la malaltia i el tractament amb els noms genèrics, per si calgués anar al metge a Nepal.

També es recomana efectuar un examen dental complet, perquè no és fàcil trobar assistència dental fiable si no es va a Kàtmandu. Si s'usen lents de contacte, convé portar molta solució i augmentar la higiene per evitar infeccions oculars. També és aconsellable portar-se ulleres graduades i de sol, per si no es poguessin usar les lents de contacte en algun moment.

Respectar

Mantenir contacte

De viatges

Si necessiteu el consell d’una agència local, una opció és Responsible Treks amb oficina a l’estupa de Boudha.

Anar-se'n

Visat de turista, requisits per a l’obtenció:

Passaport original - El passaport ha de tenir una vigència mínima de 6 mesos des de la data d'entrada. Tenir almenys una pàgina en blanc per al visat.

Fotografies - Una fotografies grandària passaport. Les fotografies han de: Ser originals i estar impreses en paper fotogràfic. Tenir fons blanc. Haver estat preses en els últims 6 mesos.

Confirmació de la reserva del viatge - Ha de proporcionar còpia de la reserva de vols.

Formulari de sol•licitud de Visat - Un formulari de sol•licitud de visat degudament.


Diner:

El Govern nepalès, obliga a molts hotels i negocis de categoria a exigir el pagament en divisa forta (euros o dòlars nord-americans); també accepten rupies, però sols si es pot mostrar un rebut de canvi de moneda estrangera que cobreixi la quantitat que es deu. A la pràctica, aquesta normativa no sembla complir-se. Les línies aèries també estan obligades a cobrar als turistes en divisa forta, ja siguin dòlars nord-americans, xecs de viatge o targetes de crèdit, i aquesta regla sí sol complir-se.


Trekking:

Tots els viatgers necessiten un permís de tresc i pagar unes quotes per les regions de l'interior de Nepal, que no estan connectades per carreteres.


Diversos:

La presa de corrent estàndard de Nepal és un triangle de tres puntes, però alguns llocs han estat adaptats per acceptar els endolls d'EUA i Europa. Es poden comprar adaptadors simples barats, canviant la forma de la clavilla (no el voltatge de l'electricitat!) per uns 80*NRs. a Kàtmandu. Els pot adquirir a Kumari Arcade, Mahaboudha, al costat de l'hospital *Bir de Kàtmandu: cal assegurar-se de fer-se rebaixar el preu un 25-30% abans de comprar.

L’electricitat en el recorregut pels afores de les grans ciutats pot arribar a ser escassa. Una alternativa, és comprar una llum de baioneta pel convertidor de l'endoll d'energia elèctrica, no obstant això, aquests només funcionen mentre el voltatge roman alta (sovint no funcionen en sistemes d'energia solar de baixa potència que trobarà prop d’algunes muntanyes).