Mongòlia

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Mongòlia

Default Banner.jpg

Mongòlia és un país de l'Àsia Oriental.

Regions

El país es pot classificar en cinc districtes diferents segons la seva cultura i geografia. Posteriorment, aquestes regions es divideixen en vint-i-un aimags(o províncies) que a la vegada es divideixen en diferents soums (o districtes). Finalment aquest districtes es divideixen en bars o subdistrictes.En mongol, el terme aimag significa tribu.

Regions de Mongòlia

Mongòlia central: inclou Ulaanbaatar i la popular regió turística d’Arkhangai.

L’est de Mongòlia

Gobi: una regió pràcticament desèrtica al sud de Mongòlia

El nord de Mongòlia

L’oest de Mongòlia: on es troba el llac Uvs Nuur i les muntanyes Tavan Bogd.


Els aimags són: Arkhangai, Bayan-Ölgii, Bayankhongor, Bulgan, Darkhan-Uul, Dornod, Dornogovi, Dundgovi Govi-Alta Govisümber, Khentii, Khovd, Khövsgöl, Ömnögovi, Orkhon, Övörkhangai, Selenge, Sükhbaata, Töv, Uvs Zavkhan i Ulan Bator.

Ciutats

Tradicionalment, els mongols han estat una societat nòmada i fins fa relativament pocs anys només hi havia tres ciutats on es concentrava una part important de la població: Ulaanbaatar, Hovd i Uliastai. Avui dia la situació ha canviat notablement i existeixen vint-i-dues ciutats on es concentra el 51% de la població del país.

CIUTATS HISTÒRIQUES

AVARGA

Per a molts és considerada la primera capital de Mongòlia. Destaca un monument erigit per marcar els 750 aniversari de l’escriptura de “La història secreta dels Mongols” un gran compendi sobre la història del cristianisme a Mongòlia i – segons Hugh Kempt en el seu llibre Steppe by Step – molt probablement el seu autor sigui Qadang . Molt a prop d’aquesta ciutat s’han trobat nou temples i palaus atribuïts a Börte, dona principal de Genghis Khan.

KARAKORUM

És l’antiga capital de Mongòlia construïda cap el s. XIII durant el regnat de Genghis Khan i avui dia pràcticament en ruïnes. De manera oficial Karakorum va ser designada capital de l’Imperi mongol pel segon Khan, Ogedei (el 1235). Entre els seus principals atractius destacava Tumen Amgalant Ord (el Palau de la Tranquil·litat Eterna), a més de dotze temples, dues mesquites i una església cristiana. Quan la capital es va traslladar a Pekín, la ciutat va anar perdent importància i, finalment, l’any 1380 va ser destruïda per les tropes xineses de la dinastia Ming.

Molt a prop de les ruïnes de Karakorum es va construir el primer monestir budista de Mongòlia, Erdenezuu, en el s. XVI. Un parell de segles més tard albergava 62 temples i més de 10.000 lames. Com la majoria dels temples, va ser pràcticament destruït durant la purga soviètica dels anys 1930. Des dels anys 1990 va tornar a ser un monestir actiu. Unes enormes tortugues de pedra marquen els límits del complex i consta de tres temples que representen els tres estadis de la vida de Buda (nen, adolescent i adult) .

ULAANBAATAR

El Parlament à Ulaanbaatar

Aquesta ciutat – anteriorment coneguda com Urga i rebatejada pel Comunisme com Ulaanbaatar (“heroi veermell”) - és l’actual capital de Mongòlia i punt d’arribada per a qualsevol viatger que arribi al país ja que és l’única ciutat que disposa d’un aeroport i d’una estació de tren internacionals. Situada al costat del riu Tuul, es troba rodejada per quatre muntanyes sagrades.

Alguns dels seus principals atractius turístics són:

- El Monestir Gandan, construït el s. XIC, és un dels més gran i més important de tota Mongòlia i un dels punts per visitar més importants de la ciutat. Com a característica principal, caldria senyalar que, fins i tot en l’època comunista, va ser l’únic on es van continuar celebrant cerimònies religioses.

- El Temple Migjid Janraisig on es troba una figura colossal de 26 metres de Migjid Janraisig tota coberta de joies i que constitueix un símbol del renaixement budista de mitjans dels anys 1990.

- El Museu d’Història Natural, on hi ha esquelets de dinosaures.

- El Museu d’Història Nacional on es recull la història del país des de l’edat de pedra fins els nostres dies, amb una atenció especial a la vida tradicional nòmade dels mongols i artefactes de guerrers de Genghis Khan.

- El Palau d’Hivern de Bodgo Khan, construït entre 1893 i 1903 i residència del darrer rei de Mongòlia Javzan Damba Hutagt VIII.

- El Temple Choijin Lama, construït entre 1904 i 1908 és un clar exemple de l’arquitectura budista tradicional.

- La plaça Sukhbaatar,centre neuràlgic de la ciutat, on es troba el Parlament, la Borsa, el Palau Cultural etc.

KHOVD

És una ciutat històrica molt antiga, situada a l’oest del país. Porta d’entrada per la Rússia dels Zars a través de la Ruta de la Seda, aviat va prendre importància per la Xina i es va convertir en un important centre militar. Aquesta ciutat seguia una estructura clarament xinesa, molt diferent a les ciutats mongoles. A 10 km al nord-oest hi havia el monestir imperial Tügeemel Amarjuulagch o Shar Sum, construït cap al 1770 i destruït completament durant la purga soviètica.

CIUTATS MONESTIRS

A Mongòlia, entre els segles XVI i XIX es van desenvolupar nombroses ciutats al voltant de monestirs budistes. En especial destacava el monestir de Amarbayasgalant Khiid, el segon en importància de tota Mongòlia i un dels més bonics construït el 1737. Malauradament avui dia, després de la purga soviètica, gairebé no en queda res.

TSETSERLEG

Capital de l’aimag Arkhangai va ser fundada l’any 1586 i l’any 1679 constava d’un monestir format per cinc temples on vivien prop de mil lames. Durant l’època comunista el monestir va ser completament destruït i avui dia s’ha tornat a erigir en forma de museu.

MÖRÖN

Capital de l’aimag de Khövsgol, aquesta ciutat es va desenvolupar al voltant del monestir Danzandarjaa Khiid. Com en altres ocasions, durant la purga soviètica dels anys 30 del segle passat, aquest temple va ser destruït. Avui dia hi ha un nou monestir Möröngiin Khüree. Com a característica especia d’aquesta ciutat és que , a causa del terreny muntanyós de la zona, les persones no viuen en les tradicionals tendes mongoles sinó en cases de fusta.

Mur del monestir Erdene Zuu

CIUTATS INDUSTRIALS

ERDENET

Tot i ser fundada l’any 1976, avui dia aquesta és la tercera ciutat més gran de Mongòlia i capital de l’aimag Orkhon des de 1994. La seva economia es basa en l’explotació d’una de mines de coure més grans del món que hi ha al voltant. A causa de la riquesa dels productes, en aquesta ciutat es troben els millors hotels de tot el país. A més a més en aquesta ciutat també es troba una famosa fàbrica de catifes.

Altres destins

• El Parc Nacional Gorkhi- Terelj és una de les destinacions per observar la natura més maques i més populars així com la tercera zona protegida més gran de tota Mongòlia. A més a més és possible practicar diversos esports d’aventura com ràfting, munta a cavall, esquí, travessa, bicicleta de muntanya etc.

• El Parc Nacional de la muntanya Bogd Khan, situat el sud de Ulaanbaatar, és el parc nacional més antic de tot el país des de fa 300 anys. A més a més d’observar la natura, el viatger podrà visitar el monestir del s. XVIII Manzushir Khid, que va arribar a albergar fins a vint temples. És un lloc ideal per fer trekking, explorar la zona o muntar a cavall

• El Parc Nacional Hustai, llar dels cavalls salvatges Takhi (també coneguts com cavalls de Przewalski). Aquests exemplars de cavalls salvatges mai han estat domesticats.

Zona Centre de Mongòlia

• Les cascades de Ulaan Tsutgalan en el riu Orkhon amb una caiguda de prop de 20 metres. Es tracta d’un lloc ideal pels amants de l’ornitologia i la pesca. A més a més és possible visitar una família autòctona de genets i experimentar la seva forma de vida, la seva cultura i les seves tradicions.

• El Monestir Tuvkhun, situat a 2312 metres d’alçada i construït el s. SXVII, va ser reconegut Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1996.

• El Parc Nacional Khorgo Terkhiin Tsagan Nuur, on es troba el volcà extingit Khorgo. El cràter del volcà és un dels punts més interessants del parc i molt a prop seu es poden observar centenars de cavernes amb estalactites penjant del sostre i de les parets . Així mateix la fauna i la flora de la zona és molt rica.

Zona Nord de Mongòlia

• A l’aimag Huvsgul es troba un llac que rep el mateix nom i és un dels més grans de tot el món, de manera que s’ha arribat a considerar un veritable mar d’aigua dolça. La zona és rica en flora i fauna però la duresa del seu clima fa que el seu desenvolupament sigui complicat. És un lloc ideal perquè el visitant descansi o practiqui diversos esports d’aventura. Així mateix la cria de rens s’ha convertit en una important atracció turística. Per als amants de l’ornitologia, també serà un punt important ja que el parc es troba en la ruta que molts ocells segueixen des de Sibèria.

• El volcà extint Uran Uul, considerat un “monument natural”. En el seu cràter s’ha format un llac i la seva fauna és veritablement rica.

• El Monestir Amarbayasgalant, un dels atractius turístics més importants de tota Mongòlia. Construït el s. SXVIII va ser el segon en importància després del Monestir Erdene Zuu a Karakorum. D’acord amb la història mongola, va ser un important centre de peregrinatge budista entre els segles XVII i XIX. El monestir seria saquejat durant la purga soviètica. La UNESCO el va nombrar lloc de Patrimoni Mundial.

• La Vall de les Àguiles (Yol Am) a les muntanyes Gurvansaikhan, un espai protegit des de 1965. Tot i que la seva entrada és prou àmplia a poc a poc es va fent més i més fins a formar una impressionant gorja. És un dels llocs més bonics del país.

• La vall sagrada nòmada del riu Tuul – El riu Tuul és un dels més llargs del país i flueix des de la serralada de Khentii . Durant segle els nòmades han considerat que la vall d’aquest riu és sagrada i respecten la natura especialment de l’aigua i de la seva superfície. (http://www.chinggisgercamp.com). Un campament base per als turistes situat a la franja oriental del Parc Nacional Gorkhi-Terelj a les riba del riu “Tuul”.

Zona del desert del Gobi (Sud de Mongòlia)

Duna de sorra de Khongor

• El Parc Nacional del Gran Gobi, considerat per la UNESCO com la quarta reserva de la biosfera més gran del món l’any 1991. S’hi ha trobat nombrosos esquelets de dinosaures.

• A Bayanzag, situat al fons d’un antic mar extingit fa més de 60 milions d’anys, s’han trobat nombroses restes paleontològiques. Aquest indret també es coneix com els “Penya-segats Flamejants”.

• La duna de sorra de Khongor té una alçada de 800 metres, una amplada de 5 km i una longitud de 180 km i és probablement la més gran del seu tipus.

• El paisatge lunar de les muntanyes de granit de Baga Gazariin chuluu a l’aimag Dubdgobi.

• També destaquen, les muntanyes de Nemegt, amplies estepes i valls amb exòtics animals salvatges com el llop de l’estepa o l’ós del Gobi.

Est de Mongòlia

• El Parc Nacional de la Muntanya Khan Khentii, terra de Genghis Khan amb importants punts d’interès històric i cultural. Va ser declarat lloc de Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Deluun boldog, lloc de naixement de Genghis Khan on l’any 1962 es va erigir una estàtua en el seu honor.

• Les restes del Monestir Bereeven fet de granit en el s. XVIII.

• El llac Khukh (o Llac Blau) on es pot trobar al seu sud la pedra de Ger, una pedra de 15 metres de diàmetre, que suposadament formava part de les ruïnes del palau on Temuujin va ser proclamat cap dels mongols el 1189.

Oest de Mongòlia

• El llac Uvs Nuur, el més gran de tota Mongòlia i un veritable paradís pels amants de l’ornitologia.

• L’aimag Bayan Ulgii, establer el 1940 i considerat el “Sostre del Món” de Mongòlia. Aquí, a diferència de la majoria del territori, la major part de la població es Kazakh, de manera que la seva parla, religió i costum és radicalment diferent a la resta del país. En aquest aimag es troba la muntanya més alta de Mongòlia, Huiten Uul (4.374m). En aquest aimag té una importància molt especial el Festival de Caça amb Àguiles a la zona de les Munanyes d’Altai.

• El Parc Nacional Altai Tavan Bogd , on es troben les muntanyes més altes i les majors glaceres de Mongòlia, així com caçadors d’àligues kazakh.

Comprendre

MONGÒLIA

En aquest article és necessari indicar que el terme Mongòlia fa referència a la històrica Mongòlia Exterior. La històrica Mongòlia Interior s’inclou en territori de la Xina septentrional i, en conseqüència, es troba separada de Mongòlia Exterior tant geogràfica com políticament.

Situada entre la Xina i Rússia, Mongòlia és un país amb una extensió aproximada de 1.565.000 km2, caracteritzat per un paisatge primordialment estepari, obert i vast, llevat d’una zona desèrtic al sud (Desert del Gobi) i una zona muntanyenca al nord i a l’oest. L’orografia del terreny és bastant elevada, concentrant-se la zona més muntanyosa a la part occidental del país. La muntanya més elevada del país és Tavan Bogd (4.374m) situada a les muntanyes Altai. El punt més baix és troba en el llac Khykh Nuur a 560 metres sobre el nivell del mar. Així mateix, a Mongòlia hi ha centenars de llacs i nombrosos rius, entre els que destaca Orkhon de 1.124Km. Gràcies a una mitjana de 250 dies de sol a l’any el país també es coneix amb el sobrenom de “La Terra dels Cels Blaus”.

El seu clima és clarament continental amb temperatures extremes tant a l’hivern (-40ºC) com a l’estiu (+35ºC). Els millors mesos per anar-hi són Juliol i Agost..

HISTÒRIA

A causa de l’elevat grau d’analfabetisme i del nomadisme que durant segles va definir el mode de vida mongol, gairebé no existeix documentació escrita antiga referent a aquest poble. L’any 1921 el 99% de la població mongola no sabia escriure. Les primeres referències cal buscar-les en la història xinesa antiga quan, aquest poble, es va veure obligat a erigir unes muralles per a poder defensar-se dels bàrbars del nord (els Mongols). Aquesta muralla, construïda entre el segle III a. C i el segle IX d. C. posteriorment seria coneguda com La Gran Muralla Xina i arribaria a tenir una extensió longitudinal superior als 2.600km.

En el S. XII els mongols s’organitzaven en diverses Ulus (grans tribus) independents que competien entre sí per l’obtenció de poder i les lluites eren freqüents. No obstant això, a finals del s. XII (1162?) va néixer en el clan Omuk (dels Qiyat) Temujin qui, amb el temps, unificaria totes les tribus guerreres sota un Gran Imperi Mongol i seria proclamat Genghis Khan per un consell de caps mongols, títol que significa “Cap de totes les tribus mongoles”. Durant el regnat de Genghis Khan i dels seus successors immediats, l’Imperi Mongol va viure el seu màxim esplendor i els seus dominis van arribar a la frontera oriental d’Europa. L’any 1227 Genghis Khan va morir per causes desconegudes durant la caiguda de Yinchuan. Segons narra una llegenda, Genghis Khan va demanar ser enterrat sense cap identificació en un lloc secret. Una vegada enterrat el cos, la comitiva fúnebre va ser assassinada i encara avui dia no se sap amb exactitud on es troba la seva tomba.

Kublai Khan, net de Genghis Khan va conquerir una considerable part de la Xina i va establir la Dinastia Yuan (1279-1368). Posteriorment, l’emperador xinès Hongwu de la dinastia Ming va forçar als mongols a retornar a les estepes. En el s. XV els emperadors xino-manxurians Kang Xi i QianLong de la dinastia Qing van conquerir Mongòlia. El país no tornaria a ressorgir com una nova nació mongola independent fins el 1921 (i no hi hauria un govern independent fins el 1924). La Xina, per la seva banda no reconeixeria el país fins el 1945 quan es va veure forçada a fer-ho a canvi de l’ajuda militar soviètica durant la invasió japonesa. A partir d’aquell moment, la històrica regió de Mongòlia es va dividir en dues. D’una banda Mongòlia Exterior es va convertir en la nació independent de Mongòlia i va establir unes fortes relacions amb l’antiga Unió Soviètica arribant, fins i tot, a adoptar l’alfabet ciríl·lic. D’altra banda, Mongòlia Interior es va mantenir com a província xinesa. Com a dada curiosa cal senyalar que la zona de Mongòlia Interior estava més densament poblada i en conseqüència, avui dia el nombre de mongols que viu a la Xina és considerablement superior als que viuen a Mongòlia.

A Mongòlia, abans que tingués lloc la purga comunista entre el 1929 i el 1937 hi havia més de set-cents monestirs on vivien més de 100.000 monjos. Després d’aquesta, tots els monjos van ser assassinats, empresonats, exiliats o forçat a unir-se a l’exèrcit i només van quedar sis temples sense destruir.

L’any 1961 Mongòlia va passar a formar part de les Nacions Unides.

Després de la caiguda del Comunisme, l’any 1992 Mongòlia va proclamar un sistema governamental basat en una república parlamentària. A dia d’avui, el Govern de Mongòlia està format per un govern de coalició amb el Partit Democràtic com el partit més votat en les eleccions legislatives de juny de 2012, amb el segon més votat: el Partir Popular de Mongòlia.

Tot i que el risc d’inestabilitat social és molt baix a Mongòlia, el nou govern ha hagut de fer front a la inflació i afavorir que el desenvolupament del sector miner, beneficiï a tota la població.

El fet que el 2012 el Partit Revolucionari del Poble de Mongòlia amenacés amb abandonar el govern de coalició degut a l’empresonament de l’anterior president de Mongòlia Nambaryn Enkhbayar del partit democràtic per corrupció, va provocar una gran desconfiança en els inversors estrangers.


ECONOMIA

La vida a Mongòlia és difícil i la pobresa és freqüent de manera que molts nòmades es veuen obligats a traslladar-se a la capital del país, Ulaanbaatar, en busca de noves i millors oportunitats. Com a conseqüència, avui dia les zones perifèriques de la ciutat es troben rodejades de Iurtes (tendes de campanya típiques dels nòmades de les estepes de l’Àsia Central). Els alts índex de pol·lució i atur són una realitat molt present.

En contraposició, avui dia Mongòlia travessa un fulgurant creixement econòmic des del 2010 quan , es van descobrir unes importants mines d’or i coure en el país i els inversors es van començar a disputar la seva explotació. Com a conseqüència els salaris van augmentar i algunes grans empreses de nivell internacional es van instal·lar a Ulaanbaatar.

Pel que fa la divisa, la moneda oficial és el tôgrôg o tugrik (símbol MNT). El desembre de 2013, un dòlar són 1.671,93 tugriks i un euro són 2.301.24 tugriks.


LA GENT

Mongòlia és una país amb una de les densitats de població més baixes de tot el món amb uns 2,03 habitants / km2 i un cens estimat de 3.179.997 l’any 2012. Avui dia conviuen a Mongòlia una vintena d’ètnies tant d’origen mongol com turc. Aproximadament un 80% de la població pertany a l’ètnia Khalkha i en menor mesura a l’ètnia Kazakhs (un 5%). La resta es divideix en altres ètnies minoritàries. Per últim senyalar que a la Xina hi ha uns 3,5 milions de mongols i uns 500.000 a Rússia. Actualment, aproximadament un 40% de la població viu a Ulaanbaatar i la resta es troba disseminada per tota Mongòlia, sent el desert del Gobi la zona més despoblada.

Durant les dècades de 1980 i 1990 el govern mongol va adoptar polítiques que encoratjaven a les famílies a tenir molts fills arribant a entregar medalles a les dones que tenien molts fills i a qui es permetia retirar abans de la seva professió. Com a conseqüència d’aquesta política, la població mongola menor de 35 anys avui dia representa el 70% de l a població i això ha originat importants pressions tant en el sistema educatiu com en el mercat laboral.

Després de la caiguda del Comunisme, els mongols van haver de fer front i adaptar-se a una nova ideologia passant d’un sentiment comunista basat en la importància del col·lectiu a un sistema de pensament democràtic i liberal, basat en l’economia de mercat. Així, es va passar d’una forma de vida essencialment nòmade a un important procés d’urbanització i un considerable creixement econòmic. D’aquesta manera, en aquest darrers anys, la població ha tingut accés a una sanitat més moderna, l’esperança de vida ha augmentat i la mortalitat infantil ha disminuït.


LA RELIGIÓ

Aproximadament un 90% de la població segueix una barreja de budisme tibetà i xamanisme. Dins d’aquesta segona creença destaca especialment l’animisme – o creença que tots els elements tenen una ànima i per tant, cal respectar-los. En concret el xamanisme implica entrar en contacte i interactuar amb aquests ànimes.

Des del s XVI el budisme va formar part de la vida dels mongols i amb els anys els lames arribarien a tenir una importància destacada. Aquesta situació va canviar dràsticament amb l’arribada del Comunisme i les institucions religioses van quedar abolides i es van realitzar nombroses purgues amb l’objectiu que crear una nova massa social més moderna. En conseqüència, molts pocs monestirs van sobreviure en qualitat de simples museus o centres turístics.

Avui dia la religió forma part de la rutina diària de la població i està molt protegida de manera que el turista difícilment podrà assistir a alguna cerimònia.

Els anomenats Ovoos són un element molt important en la cultura nòmade. Aquest són monticles de pedra guarnits amb teixits vermells i altres elements. Idealment, quan una persona hi passa a prop seu ha d’afegir un nou element al monument i donar tres voltes en el sentit de les agulles del rellotge si es va caminant o tocar el clàxon si es va en cotxe quan se’n veu un com a demostració d’un pensament dels esperits. Segons la creença mongola en els ovoos resideixen els esperits responsables de les pluges, les malalties, la fertilitat i tots aquells elements importants per a la supervivència de la població i, per tant, és important venerar-los.

LA CULTURA

La cultura mongola és molt rica i la música juga un paper molt important en la vida quotidiana dels mongols. En particular cal destacar el fascinant cant Köömi en què el cantant produeix simultàniament dos sons diferents inspirats en la natura fent servir la ressonància nassal i les cordes vocals. Així mateix, un dels instruments musicals mongols més importants és el Moriin- Khuur, fet amb dues cordes de crin i una caixa de ressonància de fusta que toca la simfonia del cavall, anomenada així perquè imita el so d’aquest animal al caminar.

El mode de vida dels mongols és nòmada i està estretament relacionat amb el món dels animals. Tot i el procés d’urbanització, les tradicions de les estepes perduren. Fins i tot a les ciutats,els mongols segueixen vivint en ghers (una gran tenda de color blanc fàcilment transportable). Les portes sempre miren cap el sud; al fons i a l’esquerra està l’espai reservat per als convidats; al fons està el Khoimor, l’habitació per als més vells i pels tresors. Al final,es troba l’altar familiar, amb imatges budistes i fotografies de la família.

Els mongols han venerat sempre el budisme tibetà i les relacions entre Mongòlia i el Tibet són profundes i antigues.

La pintura,la literatura i la música,estan fortament influenciades pel budisme tibetà i el nomadisme. Els nadius ballen el tsam per a exorcitzar els mals esperits mitjançant rituals xamans.

LES TRADICIONS I ELS ESPORTS

Festival de Naadam

Naadam

El Naadam és la Festa Nacional de Mongòlia i se celebra entre els dies 11 i 13 de Juliol. Es creu que l’origen de les celebracions coincideix amb l’ascens del Gran Imperi Mongol com una estratègia de Ghengis Khan per a mantenir els seus guerrers en perfecte estat.

Durant aquests tres dies es representen i retransmeten -tant per radio com per televisió - des de Ulaanbaatar els tres esports principals de Mongòlia: la lluita lliure, les carreres de cavalls i el tir amb arc. Així mateix, també tenen lloc altres festivals Naadam de menor envergadura en diferents aimags (províncies).

Naadam és la única celebració que atorga títols oficials als lluitadors. Els tornejos de lluita lliure a Mongòlia no tenen categoria de pesos però sí un temps límit de 30 minuts i es fan entre 9 i 10 rondes eliminatòries, depenent si el nombre de lluitadors registrats a la competició durant aquell any són 512 ó 1024. L’objectiu dels lluitadors és aconseguir que el seu contrincant toqui el terra amb el genoll, l’esquena o els malucs mitjançant uns moviments tradicionals. Si el competidor guanya cinc rondes se li concedirà el títol de “Nachin” (ocell); si en guanya sis “Hartsaga” (falcó); si en guanya set “Zaan” (elefant); si en guanya vuit “Garuda” (àguila); si en guanya nou “Arslan” (lleó); i, finalment, si en guanya 10 “Avara” (Tità). Els títols són vitalicis. Si l’”Avarga” (Tità) continua guanyant el Naadam se li afegeixen més i més atributs al seu títol.

Segons una llegenda, fa molts i molts anys, una vegada una dona disfressada d’home va guanyar la competició de lluita lliure. Per aquest motiu tots els lluitadors portin un “zodog” una peça de roba amb el pit obert i sense mànigues per tal de demostrar que tots els participants són realment homes. Els lluitadors porten pantalons curts “Shuudag” i botes mongoles “gutul”. Les línies grogues a darrera dels barrets dels lluitadors indica el nombre de vegades que aquests han esdevingut campions en el Naadam.

Per la seva banda, les carreres de cavalls també són molt importants perquè els cavalls són conduits per nens petits que galopen sense cadira a gran velocitat. La carrera és molt important per a la família ja que els nens representan l’honor familiar i aquest honor encara augmentarà més per aquella família que guanyi la cursa.

Altres festes importants à Mongòlia son :

- Tsagaan Sar, el Any Nou mongol tradicional , que es celebra als voltants del mes de Febrer, depenent del calendari lunar.

- El dia internacional de la dona (8 Març) és festa nacional à Mongòlia.

- El primer de Juny , el día de la mare y els nens, és també festa nacional.

- El 26 de Novembre és el día de la Independència de Mongòlia.

Arribar-hi

Abans de viatjar a Mongòlia si la persona és de la Unió Europea haurà de disposar d’un passaport vàlid com mínim sis mesos i d’un visat oficial que el viatger pot aplicar al Consolat del seu país de residència. Així, mateix, aquells estranger que viatgin per més de trenta dies necessitaran una carta d’invitació (gestió que poden realitzar els tour operadors si es contracta amb ells el viatge) i s’hauran de registrar a l’Oficina d’Immigració, Naturalització i Registre de Ciutadans Estrangers, durant els set primers dies de la seva estada al país:

Agència de Immigració, de Naturalització i el Servei de Immigració

Ministeri de Justícia i Interior

Edifici 5A

Baga Toiru Districte Chingueltei

Ulanbaatar, Mongolia

Tèl: (976 11) 313 616

Una vegada hagi creuat la frontera del país, el viatger haurà de vigilar amb persones uniformades que intentaran vendre-li “assegurances de viatge obligatòries”. Aquestes no existeixen pas i es pot ignorar aquestes persones sense majors problemes.

Si es viatja des d’Espanya a Mongòlia és obligatori sol·licitar un visat al Consolat de Mongòlia a Espanya que es troba al C/ Rocafort, 29 planta baixa B a Barcelona. . La validesa del visat es de tres mesos des de la data de la seva emissió i permet l’accés a Mongòlia durant trenta dies. Cal tenir en compte que totes les gestions es realitzen únicament a través del correu electrònic [[email protected]]. Per tramitar un visat normal es necessiten uns set dies hàbils i el seu cost és d’uns 70€ per persona. En cas que es necessiti un visat d’urgència en 48h, a aquesta quantitat caldrà afegir-li un suplement de 40€ per persona.

La documentació per a obtenir el visat s’haurà de presentar com a mínim quinze dies abans del inici del viatge, encara que es recomana fer-ho abans i especialment si es desitja viatjar-hi a l’estiu. L’entrega de la documentació ha de ser en persona o a través d’un servei de missatgeria privada. El Consolat no accepta cap tipus de documentació enviada per mitjà de Correus de Espanya. Per a obtenir informació detallada sobre la documentació necessària es pot visitar la web oficial de Consolat de Mongòlia a Barcelona


Amb avió

L’aeroport internacional de Mongòlia es troba a Ulaanbaatar: Chinggis Khan Airport.

MIAT és l’aerolinia oficial de Mongòlia i connecta directament amb Europa a través de Berlín un parell de cops a la setmana. La companyia també vola diàriament a Pekín i a Seul i un parell de cops a la setmana a Moscou, Hong Kong i Tokyo. Aquesta companyia només ofereix vols internacionals.

Altres companyies que ofereixen vols a Ulaanbaatar són:

United Airlines

Air China

Korean Air

Aeroflot

Per anar a Mongòlia des de Barcelona es pot anar a Berlín primer, com s'ha dit abans, si els horaris son convenients i volar directament o bé fer dues escales : S’ha d’agafar un vol des de la terminal 1 a Barcelona, que arriba fins a Amsterdam o a l’aeroport de Heathrow a Londres. El vol tarda unes dues hores i mitja. Un cop aquí,s’agafa un altre vol que arriba fins a Pekín a la Xina en unes setze hores i mitja. Des de Pekín per la terminal 3, surten els vols que van a Ulaanbaatar, capital de Mongòlia en un temps de dues hores i mitja. Els temps d’espera de les escales són de 5 hores a Amsterdam i de 5.45 a Pekín.


Amb tren

Si el viatger busca una experiència diferent, pot agafar el transmongolià que parteix de Moscou, i en un llarg trajecte que dura una setmana, arriba a Pekín , passant per boscos, indrets deshabitats, deserts gelats i caloroses planícies. Quan el tren arriba a la frontera xinesa, se li han de canviar els eixos i les rodes,ja que les vies xineses són diferents de la resta.

Així mateix el viatger pot optar per anar des de Pekín fins Ulaanbaatar. En aquest cas ell trajecte dura unes trenta hores i surt de la capital xinesa un parell de cops a la setmana.

Durant el viatge el tren fa petites parades d’uns 5 o 10 minuts,algunes de mitja hora i d’altres d’una llarga durada a les fronteres.

Circular

Amb avió

Una vegada dins del país, és possible viatjar a les capitals de les províncies en avió. No obstant això, trobar un vol domèstic pot ser realment difícil sense l’ajuda d’agents de viatge del país.

Algunes companyies que ofereixen servei de vols privats són Blue Sky Aviation que disposa d’un avió de nou places per vols xàrters

Amb taxi

Els taxis són útils en vies pavimentades. Cal tenir en compte però que la majoria de carreteres sense pavimentar. D’aquesta manera el vehicle ideal per circular pel territori són els tot terreny,que és públic i es comparteix amb d’altres viatgers.

Una opció molt recomanada per als turistes que no parlen mongol ni rus, és la possibilitat de reservar un taxi i pagar per avançat un preu fix per anar d’una destinació a l’altra. En fer la reserva i el pagament es rep un comprovant que indica el lloc de destinació i només cal donar-li al conductor del taxi. D’altra banda la companyia de taxis Noyon Zuuch té personal empleat que parla anglès.

Amb bus

Els autobusos comencen a ser cada vegada més populars per a viatjar pel país. Malauradament els serveis són encara limitats i és un mode de transport molt lent i poc còmode.

Els mini busos, són més cars que els autobusos, però es pot viatjar més ràpid i més còmode per les zones més turístiques.

Parlar

L’única llengua oficial de la República de Mongòlia és el mongol o jalja, una llengua pertanyent a la família lingüística Ural-Altaica i que inclou el kazakh, el turc, el coreà i el finès. Des de 1964 s'escriu amb alfabet rus. La Constitució del país no menciona les altres llengües del país i declara el mongol l’única llengua de l’Estat, la justícia i l’Administració. A l’educació primària es preveu l’ús del kamilco, el kazjo, el buriato, el xinès i el rus, però a la pràctica, el seu ús és gairebé inexistent. A la província més occidental del país també es parla Kazakh ja que és on resideix la majoria d’aquesta ètnia.

Si el viatger parla rus, no tindrà gaires problemes de comunicació en zones urbanes ja que aquest idioma és obligatori en totes les escoles de Mongòlia. Per contra l’anglès no està gaire estès.

Comprar

Les botigues generalment obren de 10:00 a 20:00 hores de dilluns a divendres i el cap de setmana només als matins.

• El caixmir de Mongòlia és un dels més famosos del món i una bona compra pot ser una manta d’aquest teixit.

• Mongòlia alberga una de les mines de coure més famoses del món. Un bon record de l’estada al país podria ser un punt de llibre d’aquest material (es troben fàcilment a les botigues de records de Ulaanbaatar per menys d’un dòlar).

Menjar i beure

Tot i que a Ulaanbaatar existeix una considerable oferta de restaurants de menjar occidental, a la resta del territori el viatger haurà d’acostumar-se a la dieta mongola. L’esmorzar i el dinar són els menjars principals. La dieta bàsica dels mongols es basa en productes lactis i carn de xai, ovella, camell, cabra etc. Els plats acostumen a tenir uns alts nivells de grassa per tal de poder adquirir calories i suportar les gèlides temperatures. Una de les tècniques més sorprenents, que només es realitza en ocasions especials, és cuinar els aliments directament sobre la pedra calenta.

Durant el hivern, la llet escasseja i la dieta bàsica es basa pràcticament en sopes de carn i pasta.

A la primavera reapareix la llet de euga o de camell, que es servei x sempre bullida i mai sola. Alguns productes derivats d’aquesta són el koumis, l’urum o l’aruum i una beguda alcohòlica anomenada arkhi (12º)

Un dels plats més tradicionals és el khuushuur, una mena de crestes fregides farcides amb trossos de xai i ceba estofada.

Com a beguda nacional destaca l’airag, feta amb llet de cavall fermentada, amb un gust certament particular.

Dormir

Els diferents tipus d’allotjaments a Mongòlia són hotels,campaments turístics nòmades a les tendes típiques mongoles: les ger per dormir,albergs,allotjaments especialitzats per motxilers, hostels.

Hostel Gobi Hostel and Tours: Situat a la capital Ulan Bator,el seus amos són una família que ofereixen tours amb guia per Mongòlia,menjar i lloguen els jeeps. Els preus són econòmics. Campament turístic nòmada Chinggis situat a la capital Ulaanbaator.

Hostal Gómez a Ulaanbaator: Tracte familiar.

Alberg UB GuestHouse,situat a la capital,ofereix tours per tot el país.

Campament Ger Camp,situat a Nalajh situat en un punt estratègic per accdeir al Parc Nacional Hustai per gaudir dels paisatges i animals que l’habiten .Les tendes són amplies i estan decorades amb mobiliari tradicional.

Hotels a la capital: Ulaanbaatar

Kempinski Hotel Khan Palace

Hotel de 4 estrelles,disposa d’habitacions ben equipades,un servei atent i taxis propis de l’hotel una mica més cars que els normals però més higiènics.

Disposa d’un servei gastronòmic variat. La connexió wifi funciona ràpida.

Ramada Ulaanbaatar City Center

Hotel de 4 estrelles, amb un bon manteniment i bona localització, ja que està situat a prop del Temple Gandan sobre l’avinguda principal .A 15 minuts caminant del Grans Magatzems i a 25 minuts de la plaça principal. Servei gratuït de connexió wifi.

The Continental Hotel

Olympic St, Ulán Bator 210648, Mongolia

Hotel de 3 estrelles, situat al centre de la ciutat. Habitacions molt àmplies i confortables. Servei d’Internet només per cable.

Golden Gate Hotel:

Dorj B. Street | Bayanzurkh District, Ulán Bator, Mongolia

Varietat de cuina tradicional mongola I bones instal•lacions. El personal és amable i atent.

Alberg:

Oasis Cafe&Guesthouse: P.O.Box 528, Ulán Bator 210349 , Mongolia

Servei atent i localització tranqui-la per descansar. Accés a Internet tot i que és lent. Ubicat a 30 minuts del centre en cotxe.

Hostals:

Lotus Guesthouse: Baga Toiruu Street, Ulán Bator, Mongolia

Reformat i amb una dinàmica rotació de turistes,tot i que les zones comunes són una mica petites.

Hotels a Gorkhi Terelj National Park

Terelj International Resort and spa Hotel

Gorkhi-Terelj National Park, Gorkhi Terelj National Park 211213, Mongolia

Bon servei I ambient molt familiar amb jocs,piscina,sala de cinema,col•lecció d’art,entre d’altres. Gastronomia de qualitat i variada.

Tiara Resort

Terelj National Park, Gorkhi Terelj National Park, Mongolia

Possibilitat de dormir en gers (tendes típiques nòmades dels mongols). Mobiliari senzill i poca comoditat.

Hotel a Darhan:

MBM Hotel: Hotel sorollós però amb instal•lacions còmodes i servei atent. Llum natural i una bona gastronomia. Situat a prop del casc antic i de la part nova de Darhan.

Hotel a Sainshand:

3rd Bag Sum, Sainshand, Mongolia Habitacions ben equipades i llits còmodes. Les zones comuns de l’hotel estan abandonades en quant a renovacions.

Aprendre

Treballar

Seguretat

Mongòlia és un país bastant segur en general i només hi ha casos de petita violència i carterisme a la capital. Així mateix cal vigilar amb els taxistes il·legals, especialment de nit. Particularment a Ulaanbaatar són freqüents els casos d'alcoholisme.

Salut

Mongòlia té una important herència pel que fa la medicina tradicional, molt relacionada amb el mode de vida nòmada del seu poble.

Per viatjar a Mongòlia no hi ha cap vacuna obligatòria,però si es recomanable vacunar-se de l’ hepatitis A i B i del tètanus.

Les condicions sanitàries són les pròpies d’un país en vies de desenvolupament i per tant,l’assistència mèdica és molt limitada. Tot i que el servei sanitari esta millorant a Ulaanbaatar, a les capitals de les províncies, el nivell encara és baix segons els estàndards occidentals. En cas de necessitar algun servei mèdic, és molt probable que es requereixi un pagament instantani i en efectiu. D’aquesta manera és molt recomanable que el turista disposi d’una assegurança sanitària.

D’altra banda,cal tenir molta cura amb l’aigua que fàcilment pot estar contaminada. En aquest sentit, s’aconsella consumir només aigua embotellada i vigilar amb els aliments poc cuinats o no pasteuritzats.

Respectar

Els mongols viuen tradicionalment a les estepes, criant cavalls, com feia el seu avantpassat Genghis Khan. No és pas sorprenent doncs, que els nostres complits no tenen l'efecte volgut a Mongòlia. Però, ells també tenen les seves pròpies regles.

Sempre s'han de agafar les coses amb la mà dreta, amb la palma cap amunt inclòs el got per beure. És molt i molt insultant rebutjar un regal. Si t'ofereixen quelcom per menjar o beure, tens que fer com a poc un petit tast. Senyalar amb el dit no és només lleig, ès percebut com una falta de respecte i no s'ha de fer mai. Si per accident, trepitges el peu d'algú, dona l'hi la ma immediatament, és un insult greu no fer-ho.

Mantenir contacte

Anar-se'n