Diferència entre revisions de la pàgina «Marroc»

De Wikitravel
Salta a: navegació, cerca
Marroc

Default Banner.jpg

(Parlar)
m (+es)
Línia 77: Línia 77:
 
[[en:Morocco]]
 
[[en:Morocco]]
 
[[eo:Maroko]]
 
[[eo:Maroko]]
 +
[[es:Marruecos]]
 
[[fr:Maroc]]
 
[[fr:Maroc]]
 
[[hu:Marokkó]]
 
[[hu:Marokkó]]

Revisió del 17:58, 28 feb 2007

El Marroc (المغرب al-Maghreb) [1] és un país de l'Àfrica que limita pel sud amb el territori ocupat pel mateix Marroc del Sàhara Occidental, a l'est amb Algèria, a l'oest amb l'oceà Atlàntic i al nord amb l'Estret de Gibraltar, el Mar Mediterrani i algunes places de sobirania espanyola entre les quals les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

Regions

Ciutats

 • Agadir - Agadir és el gran projecte marroquí per construir un destí turístic de sol i platja a imatge i semblança de les ciutats similars que es poden trobar a la costa catalana, valenciana o andalusa. No obstant, la ciutat té poc que oferir a la que un s'allunya de la platja, en el sentit cultural o artístic, sobretot degut al fet que bona part de la ciutat va ser refeta desprès d'un fort terratrèmol als anys 60 del segle XX.
 • Casablanca - Es tracta de la ciutat més gran del país i el principal punt d'entrada per a molta gent que arriba per primer cop al Marroc. Malgrat la seva mala reputació que té a nivell turístic com a ciutat superpoblada i amb molta contaminació manté certs atractius que fan que mereixi una petita visita, com la segona mesquita més gran del món desprès de la de la Meca, la seva medina o el barri dels Habbous. Això si, de traces de Humprhey Bogart i Eva Gardner se'n troben ben poques.
 • Chefchaouen - Una petita ciutat assentada a la falda d'una muntanya no gaire lluny de Tanger, Ceuta i Tetuan. El seu principal atractiu són els seus carrers estrets pintats de blau i les seves cases de color blanc, el seu aire pur, les aiguües fresques dels seus manantials i les oliveres que rodejen la ciutat, lo que li dóna tot plegat un aire tant de poble andalús com d'illa grega.
 • Essaouira - Es tracta de l'antic port tant de Marrakech com de la llunyana Tumbuctú a l'actual Mali. Essaouira és també una ciutat enmurallada al costat del mar a l'estil de Peníscola al País Valencià on el vent hi bufa fort i mai fa calor a l'estiu. També és coneguda pel seu festival anual de música gnawa a finals de juny.
 • Fes - Fes va ser la capital del Marroc a l'antiguitat i actualment té l'honor de conservar encara gairebé sencera la ciutat medieval que és a la vegada la ciutat tancada al tràfic motoritzat més gran del món.
 • Marrakeix - Marrakeix és el principal destí turístic del Marroc, amb els seus colors, olors i calor del sud, els seus mercats artesanals i les ruïnes dels seus antics palaus. La gran plaça de Djemaa el Fnaa al moment que es posa el sol és un dels grans espectacles més vistosos del món. No obstant a molts no els hi agradarà l'estress provinent dels falsos guies i els venedors així com l'artificialitat que es respira al passejar-se pels hotels i riads de luxe en un país tan pobre com el Marroc.
 • Meknes - Meknes va ser la ciutat on es va crear la dinastia que governa actualment al Marroc, en conseqüència s'hi poden veure palaus i monuments islàmics força interessants. La seva medina és un lloc tranquil per on passejar-s'hi més tranquilament que a la veïna Fes. A més, està just al costat de les principals ruïnes romanes del Marroc Volubilis.
 • Ouarzazate - Es considera la porta del desert, Ouarzazate té poc que oferir per ella mateixa però els seus voltants són dignes de veure. Tal és la bellesa de l'entorn que Hollywood ha filmat un bon grapat de pel·lícules als oasis i fortificacions properes.
 • Rabat - La capital de Marroc, ciutat molt tranquila i on ningú os marejarà. Els principals momuments a veure inclouen la torre de Hassan II i el barri dels Oudaia creat per refugiats musulmans de l'Espanya de la inquisició.
 • Tanger - Si Casablanca és el punt d'arribada per als que arriben amb avió al Marroc Tanger és el mateix per als que arriben amb vaixell des del sud d'Espanya. Un encant enigmàtic així com el seu passat estatut de ciutat internacional ha atret a la ciutat nombrosos artistes (Matisse), músics (Rolling Stones), polítics (Churchill) i escriptors (Borroughs).
 • Tetouan - Es tracta de l'antiga capital del protectorat espanyol al Marroc i la primera ciutat que es visitarà si s'entra al Marroc des de Ceuta. La seva medina gaudeix de l'autenticitat que no es troba a llocs com Marrakeix o Tanger. A la vegada la ciutat és un punt de sortida per explorar les montanyes del Rif i les platjes properes.

Altres destins

 • Ouzoud Les cascades d'Ouzoud, amb 100 metres d'altura, és el salt d'aigua més gran del Marroc. Es troben enmig d'un paratge d'oliveres i garriga a dues hores de viatge en cotxe de Marrakeix
 • Asilah La petita ciutat d'Asilah, només a 30 km del sud de Tanger conté una de les medines més ben preservades de tot el Marroc. Dins d'ella es troben pocs restaurants, hotels i botigues d'artesania, però molt d'encant marroquí amb les seves cases pintades de blanc i els seus carrerons estret dins d'un conjunt urbanístic enganxat a l'Oceà Atlàntic.
 • Azrou Es una petita ciutat situada a la falda de l'Atlas Mitjà, a només una hora de Meknes o Fes. Té l'atractiu de ser el mercat bereber més important de la regió i per lo tant es poden trobar articles artesanals a preus molt més interessants que a les grans ciutats del Marroc. A més a més molta gent s'aproxima fins Azrou per veure els simpàtics micos de Berberia que viuen als boscos de cedres de les afores de la ciutat.
 • Vall del Drâa El Drâa és un riu que neix prop d'Ouarzazate i des d'allí s'endinsa cap adins del Sahara per acabar difuminant-se sota les sorres del desert. Abans de desaparèixer el riu, amb les seues aiguües clares i netes, dibuixa al seu voltant un paisatge bíblic de palmeres, kasbes d'antics monarques i ciutats de fang i palla on la forma de vida dels habitants que viuen al seu voltant poc ha canviat en els darrers 1000 anys.
 • Vall de l'Ourika L'Ourika és un petit riu que neix a la falda de les montanyes de l'Alt Atlas prop de Marrakeix. Prop del seu neixement el riu forma una vall on hi van molts d'habitants de Marrakeix per refrescar-s'hi durant els mesos més calorosos de l'estiu.
 • Volubilis La ciutat romana de Volubilis era un dels destacamanets romans situats més al sud de l'imperi i és en l'actualitat les ruïnes romanes més ben conservades del Marroc on hi destaquen els seus mosaïcs.
 • El Jadida L'antiga ciutat portuguesa de Mazagan, actualment coneguda com El Jadida, és un destí turístic de sol i platja orientat cap a la clientela marroquí, situat a només una hora al sud de Casablanca. Conserva encara l'antiga ciutat portuguesa, actualment patrimoni mondial de la humanitat.

Comprendre

Arribar

Amb avió

El Marroc disposa de 7 aeroports amb vols internacionals, els de Casablanca, Rabat, Marrakeix, Fes, Tanger, Agadir i Oujda. No obstant, són els de Casablanca, Marrakeix i Agadir els que concentren la major part dels vols. L'aeroport Mohammed V de Casablanca concentra ell sol el 60% del tràfic aeroportuari del país.

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Circular

Amb avió

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Parlar

 • L'Àrab marroquí o "darija" és un dialecte de l'àrab magrebí. Aquest idioma és molt diferent de l'àrab que es parla a l'Orient Mitjà i està fortament influenciat pel francès o el castellà segons la zona del país així com pel bereber en tot el conjunt del país. Es dóna la discordància de què, tot i que l'idioma oficial és l'àrab clàssic, el marroquí del carrer parla, i de vegades només parla, el "darija".
 • Bereber, o idioma Amazigh, és l'idioma que parla la població bereber del Marroc a les zones montanyoses del nord, on el dialecte s'anomena Tarifit, centre, on el dialecte és el Tamazight, i sud del país, on el dialecte és el Tachelheet. El bereber gaudeix per lo general de poc prestigi social i moltes families bereberofones que marxen a treballar i viure a les grans ciutats com Casablanca o Rabat acaben perdent el costum de mantenir la llengua viva al llarg de les generacions.
 • Tot i que no és un idioma oficial, degut a la forta petjada del seu passat colonial, el francès és la llengua estrangera més parlada al Marroc, arribant a tenir fins i tot, degut al seu ampli grau de coneixement per la població local, estatus de llengua quasi semioficial.
 • Es possible que es pugui trobar gent que parla anglès, sobretot en els grans destins turístics com Marrakeix o Agadir, però no sol ser la norma habitual.
 • El castellà per la seva part gaudeix d'un bon estat de salut al nord del país, pel voltant de les ciutats de Tanger i Tetuan, tot i així, el grau de fluidesa amb què els marroquins d'aquesta zona del país poden comunicar en castellà no és comparable amb el grau de coneixement del francès ja que aquest darrer idioma és d'ensenyament obligatori a totes les escoles del país.

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Dormir

Aprendre

Treballar

Seguretat

Salut

Respectar

Mantenir contacte

Anar-se'n