Algèria

De Wikitravel
La revisió el 19:16, 27 març 2007 per Episteme (discussió | contribucions) (+interwiki)
Salta a: navegació, cerca
Algèria

Default Banner.jpg

Algèria {الجزائر‎}, [1] és un país de l'Àfrica que limita pel sud amb Mauritània, Mali i Níger, a l'est amb Tunísia i Líbia, a l'oest amb el Marroc i el Sàhara Occidental i al nord amb el Mar Mediterrani.

Regions

 • Kabylia - La Kabylia és una regió que es troba només a una hora de cotxe des d'Alger i mereix un apartat per ella sola. Els seus habitants estan molt orgullosos de ser els abanderats de la cultura i tradicions berbers a la vegada que reclamen no sols ser els líders de la resistència contra la colonització francesa sinó també els defensors dels valors laics quan el país estava més enfonsant en la guerra contra el terrorisme islamista durant els anys 90.

Ciutats

 • Alger - Alger és la capital d'Algèria i ciutat que dóna nom al país sencer. Se la coneix com "Alger la blanca" per l'efecte que fa veure-la des de l'altre costat de la badia o des de dalt d'un dels seus turons amb totes les seves cases blanques i les balconades de color blau que li donen un contrast lluminós de ciutat mediterrània. Té alguns monuments interessants que visitar de resultes del seu passat otomà i francès però a l'igual que la resta del país no ofereix molta infraestructura turística. Alguns diran que això és part del seu encant.
 • Orà - Orà és una ciutat agermanada d'Alacant i quan un hi arriba entén el perquè, no només la ciutat viu sota una muntanya (Santa Cruz) de la mateixa manera que Alacant viu sota Santa Bàrbara. A més a més Orà va ser espanyola durant dos-cents anys i durant l'època colonial francesa hi havia a la ciutat més espanyols d'Alacant i la zona de Múrcia que francesos. Orà també presenta com Alger alguns monuments i petjades del seu passat amb mal estat de conservació.
 • Tlemcen - Tlemcen és la porta d'entrada a Algèria quan s'arriba des del Marroc, llàstima que aquesta frontera estigui tancada en l'actualitat. De resultes del veïnatge amb el Marroc i dels lligams històrics amb la ciutat de Fes els habitants de la ciutat anomenen Tlemcen com la Marrakeix d'Algèria. És possiblement la ciutat d'Algèria que més monuments arabomusulmans pot oferir al turista, en part per la influència marroquina, en part per la poca petjada que hi va deixar aquí la colonització francesa.
 • Bejaia - Bejaia és la ciutat més gran de la Kabylia, l'orgullosa regió berber del nord d'Algèria, i al mateix temps una espècia d'Alger en petit amb balconades blaves en cases blanques i una petita Casbah o ciutat antiga turca. Els voltants de Bejaia són dignes de veure amb les seves muntanyes que cauen fins al mar amb boscos de pi mediterrani poblats per micos de berberia.
 • Constantina - Constantina és una ciutat que es troba a mig camí entre Bejaia i la frontera de Tunísia, coneguda pels seus ponts penjants sobre els barrancs que envolten la ciutat.
 • Ghardaia - Ghardaia i la vall del M'Zab són la porta d'entrada al Sàhara quan es baixa des d'Alger i un dels escenaris d'integració de l'home amb la natura més idíl·lics de tot el nord d'Àfrica. Els mozabites, que així s'anomenen els berbers de la regió, han sabut crear jardins a partir de les sorres del desert mantenint a la vegada una de les societats més tradicionals de tot el país.
 • Tamanrasset - Tamanrasset, ciutat situada a l'extrem sud d'Algèria, és el destí turístic d'Algèria per excel·lència. La ciutat per ella mateixa té poc que oferir però a partir d'ella es poden fer excursions cap a contrades dignes de contes de fades on hi viu un dels pobles més apassionants del planeta, els tuareg.

Altres destins

 • El Oued - La zona del Oued, coneguda també amb el nom de Souss és una de les portes d'entrada a Algèria des de Tunísia i per tant un dels llocs on més cotxes 4x4 conduïts per estrangers en direcció al centre de l'Àfrica es poden veure. El seu mercat setmanal del divendres que ocupa tota la ciutat és un dels espectacles més exòtics de tota la regió, només pel fet de veure la zona de compra i venda de camells, així com les dunes que envolten la ciutat i les seves palmeres que donen quantitats enormes de dàtils.
 • Tipaza - Tipaza, a una hora d'Alger, són unes ruïnes romanes que semblen plantades expressament al costat del Mar Mediterrani, lloc predilecte de reflexió i inspiració de l'escriptor Albert Camus, el bon estat de conservació junt amb les poques visites que rep li donen tot plegat un aire de Mediterrani tal com era abans que difícilment es troba a la riba nord del mateix mar.
 • Cherchell - Una mica més enllà de Tipaza es troba Cherchell, coneguda com a Cesarea en temps romans i un dels principals ports del nord d'Àfrica a l'època de l'imperi després d'Alexandria i Cartago. Ara no hi queda més que un petit port de pesca mediterrani.
 • Tikjda - A la vessant sud del massís del Djurdjura, que separa el territori kabyl del nord amb el principi de les planes presaharianes del sud, es troba l'estació hivernal de Tikjda, la única de tot el país i amb vocació de ser de nou estació d'esquí un cop es decideixin a invertir-hi en ella i els algerians amb mitjans deixin de tenir por d'endinsar-se en aquesta regió de gran bellesa natural.
 • Djanet - Junt amb Tamanrasset és l'altre gran destí de l'extrem sud d'Algèria, terra de tuaregs, si Tamanrasset és coneguda per les seves muntanyes de conte de fades Djanet ofereix pel contrari les pintures rupestres més grans del desert del Sàhara.

Comprendre

Algèria és un país el nom del qual sembla que vagi lligat a la sang, la guerra i el patiment de la seva població.

El territori de l'actual Algèria era un territori sense cap tipus de presència d'un poder polític centralitzat, excepte alguns ports amb presència otomana al Mediterrani fins que van arribar els francesos al 1830. Colonitzats per França durant 130 anys separant-se de la metròpoli amb una guerra desgarradora que va durar 8 anys el país es va veure immers en una guerra civil entre els militars que controlaven l'Estat i les milícies islamistes del GIA de resultes de l'anul·lació del resultat de les eleccions de 1991 que donaven la victòria als islamistes del FIS. La guerra s'ha acabat oficialment tot i que els actes terroristes continuen de forma puntual en certs punts del país.

Aquest escenari de violència impedeix de descobrir un dels països més espectaculars de tota la conca mediterrània amb paisatge mediterrani completament verge, muntanyes nevades on hi viuen tribus berbers amb el mateix tipus de vida ara que fa mil anys i, el més impactant, un desert immens i variat que s'estén sobre el segon país més gran de l'Àfrica on hi viu un dels pobles més fascinants de la terra, els Tuaregs.

Algèria no ofereix al visitant les medines i els carrerons plens de botigues artesanals que es troben als altres països del nord d'Àfrica, tampoc les comoditats dels països que atrauen grans masses de turistes, però si es sap mirar per damunt de la història de violència, prendre certes precaucions i gaudir amb calma del país el viatger occidental es trobarà amb les coses essencials i sorprenents que mouen als intrèpids a viatjar a terres llunyanes i desconegudes. Tot i que en el cas d'Algèria hauríem de dir...tan a prop i tan desconeguda.

Arribar-hi

Amb avió

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Circular

Amb avió

Amb vaixell

Amb cotxe

Amb bus

Amb tren

Parlar

Comprar

Menjar

Beure i sortir

Dormir

Aprendre

Treballar

Seguretat

Salut

Respectar

Mantenir contacte

Anar-se'n