YOU CAN EDIT THIS PAGE! Just click any blue "Edit" link and start writing!

Bg:Wikitravel:За проекта

From Wikitravel Shared
Jump to: navigation, search
Bg:Wikitravel:За проекта

Default Banner.jpg

Уикипътешествие (англ. Wikitravel, http://wikitravel.org/) е проект, целта на който е да създаде безплатен, актуален и достоверен пътеводител в световен мащаб. Цялото съдържание на сайта е плодом на сътрудничеството на уикипътешествениците от цял свят.

Проектът е основан през юни 2003 г. от двамата съпрузи, Еван и Мадж. Те почерпват вдъхновение от свободната енциклопедия Уикипедия, както и от потребността на пътешествениците, неудовлетворени от традиционните печатни пътеводители. През април 2006 г. Уикипътешествие и World66 (друг сайт за пътешествията) придобива компанията Internet Brands, Inc.

Уикипътешествие е проект в духа на обмяната на информация, представляващ важнен и приятен момент от пътешествията. Когато пътешествениците се срещат едни с други, те обменят опит, разказват си за местата където са били, както и разпитват за местата където отиват. Ние бихме искали тази информация по-лесно да може да се обменя и разпространява. Нашият копилефт обезпечава възможността тази информация да може да се разпространява навсякъде.

Уикипътешествие използва софтуерната платформа Уики, която позволява на всеки читател да създава, обновява, редактира и илюстрира всяка статия на сайта. По този начин ние обменяме нашите знания, научаваме нещо ново и събираме разностранни знания в единно цяло. Колкото повече хора използват връзката «редактиране», толкова по-добро става Уикипътешествие.

Проектът на български език още е много млад, затова предстои много работа. Ако току що сте попаднали на сайта, моля, действайте! и помагайте!

Вижте още[edit]

Template:Шаблон:УАО