Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Prag

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Version från den 5 april 2008 kl. 17.04 av Riggwelter (Diskussion | bidrag) (Stadsdelar)
Hoppa till: navigering, sök
STAD: Prag
Lokalisering
Snabbfakta
Befolkning inv.
Riktnummer
Densitet/km2
Språktjeckiska
Transport
Flygplats(er)Praha Ruzyně
Järnvägsstation(er)Praha - Hlavní nádraží

Prag [1] är huvudstad i Tjeckien.

Att ta med sig till Prag

Att ta med sig från Prag

Tjeckien producerar mycket vackert (och billigt) glas i form av vinglas och prydnadsföremål med mera.

Fakta om Prag

Prag är en gammal historisk centraleuropeisk stad som är välbesökt av turister året om, men mest under sommaren. En gammal tät stadskärna med en stor omgivande storstad.

Historia

Prag grundades i slutet av 800 - talet. På 900-talet beskrevs Prag som ett livligt handelscentrum och 973 fick staden ett biskopsäte.

Prag var Europas tredje största stad på 1300-talet samt ett av de viktigare handels- och kulturcentra i Europa. På den tiden byggdes St.Vituskatedralen, som är den äldsta gotiska katedralen i Centraleuropa, samt Centraleuropas äldsta universitet norr om Alperna - Karlsuniversitetet.

År 1748 blev de fyra kommuner som utgjorde Prag sammanslagna. Namnet på dessa fyra kommuner var Hradčany, som var det så kallade slottsdistriktet, Malá Strana, som var den mindre staden, Staré Město, som var den gamla staden samt Nové Město, som var den nya staden.1992 hade Prag en ytterligare tillväxt som resulterade i att 27 nya kommuner tillkom.

Efter första världskriget upplöstes Böhmen, ett förbund av hertigar och kungar, vilket var en orsak till att Prag fick en stor tyskspråkig befolkning, speciellt judisk, samt ett kulturliv inspirerat av Tyskland. Under andra världskriget minskade den tyska prägeln i Prag eftersom största delen av stadens 50 000 judar blev dödade i förintelsen.

År 1968 blev det ett tragiskt återfall till sovjetkommunismen när man försökte reformera det kommunistiska/socialistiska systemet som socialism med mänskligt ansikte. Reformationen ledde till kraftigt motstånd via demonstrationer samt en invasion av Warszawapakten. I samband med kommunismens fall i Östeuropa, 1989, blev det ytterligare en demonstrationsvåg. Denna händelse kallas för Sammetsrevolutionen.

Lokalbefolkningen

Stadsdelar

Historiska stadsdelar:

  • Staré město (Gamla stan)
  • Nové město (Nyastaden)
  • Malá strana (Lillsidan)
  • Hradčany
  • Josefov

Josefov

Josefov ligger norr om Gamla stadens torg är en stadsdel som en gång var en av de mest betydelsefulla judiska samhällena i östra Europa. Det var under den senare delen av 1000-talet som den judiska församlingen grundades. Judarna blev under århundradena av olika orsaker både accepterade och utstötta, men en sak återstod; de var förbjudna att bo någon annanstans än i Josefov. I Josefov finns flera synagogor bl.a. Europas äldsta bevarade, Gammalnya synagogan. Dess ursprungliga namn är Nya synagogan, men efter att en ny synagoga byggdes fick den namnet Gammalnya synagogan. Den nyare synagogan finns inte längre. Gammalnya synagogans rival Pinkassynagogan har i sina väggar inristade namnen på alla tjeckiska offer för Förintelsen. I Klausensynagogan finns många föremål som har med judarnas historia att göra. Maiselsynagogan har skatter som visas upp, till exempel ovanliga religiösa föremål. Den ursprungliga byggnaden förstördes i en brand 1689. Spanska synagogan är renoverad och ska likna ett palats i Spanien med generös utsmyckning, vilket är en stor skillnad till den Gammalnya synagogan. Bredvid den Gammalnya synagogan finns det Judiska rådhuset där överrabbin bor. Gamla judiska begravningsplatsen har uppskattningsvis 12 000 gravstenar som satts upp mellan åren 1429 till 1787. Samma plats användes av en familj i flera generationer.

Att ta sig till Prag

Med flyg

Man kommer med flyg till Praha Ruzyně (PRG). Det finns SAS och České aerolinie (CSA) som flyger från Sverige direkt. Prags flygplats Ruzyně ligger på 17 km-avstånd från stadscentrum, på nordvästra utkanten av Prag. Resan från flygplatsen till centrum tar ungefär 20-25 minuter, eller cirka 55 minuter med kollektivtrafik.

Med buss
Med tåg


Med bil
Med cykel

Förflyttning i Prag

Varje plats i Prag kan nås med tunnelbana, spårvagn eller buss. Framförallt tunnelbanan - Metro - med sina 3 linjer [A, B och C] är ett mycket bra transportmedel. Biljetter kan köpas vid ingången till tunnelbanan eller i tobaksaffärer som på tjeckiska kallas Trafika. Blir man tagen av en kontrollant utan giltig biljett, får man betala böter på plats. Prag har två internationella järnvägsstationer, Hlavní nádraž och Praha-Holešovice. InterCitytågen stannar även vid huvudstationen Praha-Smíchov och Masarykovo nádraží. Det finns det även ett antal mindre förortsstationer i Prag.

En biljett för en timme kostar 20 CZK - man kan byta transportsmedel. Tunnelbanesystemet är väldigt välutvecklat och inte alls komplicerat att förstå sig på. Rekommenderas som transportsätt inom Prag. Det finns 3 linjer: A (gröna), B (gula) och C (röda).

Spårvagn rekommenderas för kortare sträckor. Utanför centrum finns ett nätverk av bussar. Det finns också en bergbana på Petřín-berget.

Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel

Betalning

Gångbara valutor

I Tjeckien används valutan tjeckisk krona eller tjeckisk koruna, Kč. 1 koruna = 100 haleru. 1 svensk krona är 2,70 koruna och 1 euro är 25,35 koruna.

Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Lyx
Medel
Budget

Mat och dryck

Lyx
Medel
Budget

Att se

Att göra

Rundtur

Det är populärt att hitta en privat guide som ska visa Prag. De har många guider inkl. svensktalande. Kolla deras sidan Guide Prag. Sidan finns även på svenska.

Kryssning

Kryssning Prag organiserar båtkryssningar i Prag, båda privata och regelmässiga. Det finns en möjlighet att organisera en privat kryssning även för en familj eller en liten grupp. Med musik, lunch, middag mm.


Shopping
Aktiviteter

För den som är idrottsintresserad, går Europas största innebandycup av stapeln kring den 16 augusti varje år. Bra arrangemang och mycket folk från många länder i Prag just under den helgen.

Nöjesliv

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Problemlösare

Övrigt

Andra resmål runt Prag
Får absolut inte missas


WikiPedia:Prag