Hjälp Wikitravel att blir en bättre reseguide! Läs här

Skillnad mellan versioner av "Grönland"

Från Wikitravel, den fria resehandboken.
Nordamerika : Grönland
Hoppa till: navigering, sök
(Respektera)
(lagt till fakta)
Rad 15: Rad 15:
 
|InternetDomän=gl
 
|InternetDomän=gl
 
|Tidszon=UTC - UTC-4}}
 
|Tidszon=UTC - UTC-4}}
'''Grönland''' är ett självstyrande område som hör till [[Danmark]], men brukar räknas till [[Nordamerika]].
+
'''Grönland''' (grönländska: ''Kalaallit Nunaat'', danska: ''Grønland'') är ett självstyrande område som hör till [[Danmark]], men brukar räknas till [[Nordamerika]]. Grönland är världens till ytan största icke-kontinentala ö. Dess närmsta grannländer är [[Island]] i sydöst, [[Kanada]] i väst och det [[Norge|norska]] [[Svalbard]] i nordost.
  
 
==Planering innan resan==
 
==Planering innan resan==
Rad 25: Rad 25:
  
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
 
==Fakta om {{PAGENAME}}==
{{bidrag saknas}}
+
Även om platta världskartor ger bilden av att Grönland skulle vara lika stort som [[Afrika]], är det egentligen "bara" lika stort som [[Mexiko]]. Grönland har världens lägsta befolkningstäthet.
 +
 
 +
Av det danska kungariket upptar Grönland 97% av ytan.
  
 
===Historik===
 
===Historik===
{{bidrag saknas}}
+
Orsaken till att Grönland tillhör Danmark är att under vikingarnas upptäcksresor under 900-talet, koloniserades Grönland av norrmännen. Vem som hade kontrollen över ön skiftade beroende på utvecklingen i Europa. Urinvånarna, inuiterna, (grönländska: ''Kalaallit'', men kalla dem inte eskimåer, det uppfattas som en förolämpning) har kulturellt starkare band med inuiterna i norra Kanada än med någon europeisk civilisation.
 +
 
 +
Enligt legenden valdes namnet för att locka folk till att hellre bosätta sig där än på Island. Grönland består dock av mer is (ungefär 84% av landytan), och Islands klimat är generellt sett mildare och en bättre förutsättning för ''grön'' växtlighet. Faktum är att det är mer sannolikt att Grönland döptes efter dess södra kust (det första vikingarna såg av ön) var grön och bördig under den varma period som rådde under medeltiden.
 +
 
 +
Var försiktig med kartor över Grönland, eftersom många grönländska namn enkelt refererar till ett speciellt geografiskt inslag. Som exempel, namnet "Kangerlussuaq" är enklare än vad man kanske väntat sig, det betyder "Stor Fjord".    Senare ingick Norge en union med Danmark, och när sedan Norge ockuperades av Sverige 1814 behöll Danmark Grönland.
  
 
===Lokalbefolkningen===
 
===Lokalbefolkningen===

Versionen från 2 december 2007 kl. 22.25

LAND: Grönland
Flagga
Lokalisering
Snabbfakta
HuvudstadNuuk
Regeringautonomt område (hör till Danmark)
ValutaDansk krona (DKK)
Ytatotal: 2 166 086 km2
vatten:
Befolkning56 344 inv.
Språkgrönländska, danska, engelska
Religionevangelisk-luthersk
Landsnummer+299
Internetdomängl
TidszonUTC - UTC-4

Grönland (grönländska: Kalaallit Nunaat, danska: Grønland) är ett självstyrande område som hör till Danmark, men brukar räknas till Nordamerika. Grönland är världens till ytan största icke-kontinentala ö. Dess närmsta grannländer är Island i sydöst, Kanada i väst och det norska Svalbard i nordost.

Innehåll

Planering innan resan

Att ta med sig till Grönland

Att ta med sig från Grönland

Fakta om Grönland

Även om platta världskartor ger bilden av att Grönland skulle vara lika stort som Afrika, är det egentligen "bara" lika stort som Mexiko. Grönland har världens lägsta befolkningstäthet.

Av det danska kungariket upptar Grönland 97% av ytan.

Historik

Orsaken till att Grönland tillhör Danmark är att under vikingarnas upptäcksresor under 900-talet, koloniserades Grönland av norrmännen. Vem som hade kontrollen över ön skiftade beroende på utvecklingen i Europa. Urinvånarna, inuiterna, (grönländska: Kalaallit, men kalla dem inte eskimåer, det uppfattas som en förolämpning) har kulturellt starkare band med inuiterna i norra Kanada än med någon europeisk civilisation.

Enligt legenden valdes namnet för att locka folk till att hellre bosätta sig där än på Island. Grönland består dock av mer is (ungefär 84% av landytan), och Islands klimat är generellt sett mildare och en bättre förutsättning för grön växtlighet. Faktum är att det är mer sannolikt att Grönland döptes efter dess södra kust (det första vikingarna såg av ön) var grön och bördig under den varma period som rådde under medeltiden.

Var försiktig med kartor över Grönland, eftersom många grönländska namn enkelt refererar till ett speciellt geografiskt inslag. Som exempel, namnet "Kangerlussuaq" är enklare än vad man kanske väntat sig, det betyder "Stor Fjord". Senare ingick Norge en union med Danmark, och när sedan Norge ockuperades av Sverige 1814 behöll Danmark Grönland.

Lokalbefolkningen

Klimat

Högtider

Regioner

Städer

Att ta sig till Grönland

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med båt
Med bil
Med cykel

Förflyttning i Grönland

Med flyg
Med buss
Med tåg
Med bil
Med taxi
Med cykel
Med liftning

Betalning

Gångbara valutor
Resecheckar
Betalkort
Bankomater

Boende

Mat och dryck

Att se

Att göra

Arbete

Kommunikation

Säkerhet

Respektera

Att kalla en grönlänning / inuit för "eskimå" rekommenderas inte, faktum är att många uppfattar det som en förolämpning, eftersom det lokalt har samma betydelse som "grottmänniska".

Problemlösare

I Sverige
På plats

Övrigt

Får absolut inte missas

Varianter

Åtgärder

Guider

På andra språk

Andra sidor