Doe mee en deel je reiskennis!

Tallinn: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
(Begrijpen)
(Per boot)
Regel 21: Regel 21:
  
 
===Per boot===
 
===Per boot===
Er zijn bootverbindingen met [[Helsinki]].
+
Er zijn frequente en snelle veerverbindingen met [[Helsinki]].
  
 
==Rondreizen==
 
==Rondreizen==

Versie van 27 jan 2012 om 08:26

Sfeerbeeld in de oude stad.

Tallinn (verouderd: Reval) [1] is de hoofdstad van Estland. De stad telt ongeveer 400.000 inwoners, 1/3 van alle Esten woont dus in de hoofdstad. In 2011 was Tallinn de culturele hoofdstad van Europa. De oude stad uit de 11de tot de 15de eeuw behoort tot het Unesco-Werelderfgoed sinds 1997. Het plein voor het gotische raadhuis doet al honderden jaren dienst als marktplaats.

Begrijpen

Tallinn werd voor het eerst in 1154 door een Arabische bron genoemd. De nederzetting heette toen Rävala, later Reval. In 1219 raakte de stad in het bezit van de Deense koning Waldemar II (aan de Deense periode heeft de stad ook haar naam te danken: Tallinn is een samentrekking van Taani linn, wat "Denenburg" betekent), die een burcht liet bouwen op de Domberg (Toompea). Tallinn kreeg in 1248 stadsrechten en werd in 1285 een Hanzestad. In 1346 verkocht de Deense koning Waldemar IV de stad aan de Duitse Orde. Tussen 1561 en 1710 behoorde Tallinn tot Zweden, dat aan het einde van de Grote Noordse Oorlog (1700-1721) zijn Baltische bezittingen kwijtraakte aan het tsaristische Rusland. Onder Peter de Grote werd Tallinn verrijkt met het Slot Kadriorg (Catharinadal, tegenwoordig de presidentiële residentie). Op 24 februari 1918 werd de republiek Estland uitgeroepen met Tallinn als hoofdstad. In 1940 was het afgelopen met de jonge republiek: Estland werd door de Sovjet-Unie bezet en Tallinn werd de hoofdstad van de Estische SSR. De republiek Estland herwon zijn onafhankelijkheid in 1991 na de Zingende Revolutie waarna Tallinn opnieuw de hoofdstad werd van Estland.

Arriveren

Per vliegtuig

De internationale luchthaven Lennart Meri Tallinn, soms ook wel Ülemiste Airport [2] genoemd (IATA: TLL), (ICAO: EETN) ligt ongeveer 5 kilometer van het stadscentrum, aan de oostelijke oever van het meer Ülemiste.

Per trein

Per auto

Per bus

Per boot

Er zijn frequente en snelle veerverbindingen met Helsinki.

Rondreizen

Zien

Als je echt het Tallinn van vroeger wil leren kennen moet je zeker de oude binnenstad bezoeken. Enkele tips:

  • Het Raadhuisplein
  • Het Pikk Jalg-straatje (Nederl: lang been)
  • De Alexander Nevski-kathedraal
  • Toompea-kasteel Toompea loss
  • Kiek in de kök - dit is een toren met een verhaal.

Musea

  • Kumu Art Museum - Het gebouw werd ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori. Een topmuseum voor hedendaagse kunst.
  • Kadriorg Art Museum - Het museum vertoont oude kunst in een paleis dat in 1718 werd gebouwd door de Russische tsaar Peter de Grote. Er is o.a. werk te bewonderen van Vlaamse meesters zoals Pieter Breughel de Jongere.

Doe

Meistrite Hoov is een doodlopend niet toeristisch straatje in de oude binnenstad waar verschillende ambachtslui hun kunnen tonen. Sowieso is het rondlopen door de Middeleeuwse stad Tallinn een lust voor het oog. Ondanks het feit dat een groot gedeelte van de stad in de Tweede Wereldoorlog is verwoest, werd veel in de oude stijl hersteld.

Bezoek de stadsomwalling met haar 26 bewaard gebleven torens. Al deze torens hebben ook een (vreemde) eigen naam en de meeste torens zijn te bezichtigen. Zo is de Kiek in de Kök-toren, wat letterlijk kijk in de keuken betekent, omgebouwd tot een museum waar je de oude wapens en martelwerktuigen kunt zien.

Leren

Winkelen

Sinds 1 januari 2011 is de nationale munt, de Estse Kroon, vervangen door de Euro (€), geld wisselen is dus niet langer nodig voor wie naar Estland wil reizen.

Werken

Kopen

  • Viru Centre - Dit winkelcentrum aan de Ringlaan is een overdekt winkelparadijs.

Eten

Budget

Medium

Olde Hanse, een zeer toeristisch restaurant waar het eten wordt opgediend door obers in middeleeuwse kledij. Kandelaars en stevige houten tafels horen erbij, net zoals het handen wassen, dat door twee lokale schoonheden wordt uitgevoerd.

Duur

Drinken

Slapen

Budget

Medium

Duur

  • The Tree Sisters - Hotel in de oude binnenstad. Charmant gerestaureerde koopmanshuizen uit de 14de eeuw die door middel van gangen met elkaar verbonden zijn. De kamers hebben alle mogelijke comfort.

Communicatie

De taal van de Esten is het Ests maar in het Engels en het Duits kan je eveneens terecht met je vragen.

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Hoofdsteden in Europa

Amsterdam · Andorra La Vella · Athene · Belgrado · Berlijn · Bern · Boedapest · Boekarest · Bratislava · Brussel · Chisinau · Dublin · Helsinki · Kiev · Kopenhagen · Ljubljana · Londen · Lissabon · Luxemburg · Madrid · Minsk · Monaco · Moskou · Nicosia · Oslo · Parijs · Podgorica · Praag · Reykjavik · Riga · Rome · San Marino · Sarajevo · Skopje · Sofia · Stockholm · Tallinn · Tirana · Valletta · Vaticaanstad · Vaduz · Vilnius · Warschau · Wenen · Zagreb

wts:Category:Tallinn

WikiPedia:Tallinn World66:europe/estonia/tallinn