Doe mee en deel je reiskennis!

Sligo: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ierland : Sligo
Ga naar: navigatie, zoeken
(Doen)
(Inleiding)
Regel 1: Regel 1:
'''Sligo''' ([[Iers-Gaelisch|Iers]]: ''Sligeach'') is een graafschap in [[Ierland (land)|Ierland]] in de provincie [[Connacht]] in het westen van het [[Ierland (eiland)|eiland]]. Het heeft een oppervlakte van 1836 km² en een inwoneraantal van 58.200 (2002).
+
'''Sligo''' ([[Iers-Gaelisch|Iers]]: ''Sligeach'') is de hoofdstad van het gelijknamige [[County Sligo|graafschap]], in het noordwesten van [[Ierland (land)|Ierland]]. ''Sligeach'' betekent ''plaats der schelpen'', naar de grote hoeveelheid schelpen die worden afgezet door de rivier [[Garavogue]]. Het dorp is te bereiken met de [[trein]] vanuit [[Dublin]]. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere [[Strandhill]], [[Rosses Point]], de berg [[Benbulbin]] en de [[Abdij van Sligo]].
 
+
De naam ''Sligeach'' betekent "een gebied met veel schelpen".
+
 
+
De dichter en [[Nobelprijs]]winnaar [[W.B. Yeats]] ([[1865]]-[[1939]]) bracht een groot gedeelte van zijn jeugd door in noord-Sligo. Het landschap van het graafschap, en dan met name het eiland Innisfree in [[Lough Gill]], was een inspiratie voor veel van zijn gedichten.
+
 
+
Sligo is de hoofdstad van de county.
+
 
+
Op Ierse nummerborden wordt het graafschap afgekort tot ''SO''.
+
  
 
Sligo is een kleine Universiteitsstad.
 
Sligo is een kleine Universiteitsstad.
Regel 18: Regel 10:
 
*[[Sligo (stad)|Sligo]]
 
*[[Sligo (stad)|Sligo]]
  
 +
[[Categorie:Ierse graafschaphoofdstad]]
 +
[[Categorie:Plaats in Ierland]]
 
[[Categorie:County Sligo| ]]
 
[[Categorie:County Sligo| ]]
'''Sligo''' is in [[County Sligo]] .
 
  
 
==Arriveren==
 
==Arriveren==

Versie van 2 jun 2010 om 08:37

Sligo (Iers: Sligeach) is de hoofdstad van het gelijknamige graafschap, in het noordwesten van Ierland. Sligeach betekent plaats der schelpen, naar de grote hoeveelheid schelpen die worden afgezet door de rivier Garavogue. Het dorp is te bereiken met de trein vanuit Dublin. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn onder andere Strandhill, Rosses Point, de berg Benbulbin en de Abdij van Sligo.

Sligo is een kleine Universiteitsstad.

Plaatsen

Arriveren

Trein

  • Dagelijkse verbinding van en naar de hoofdstad van Ierland, Dublin.

Per vliegtuig

Rondreizen

Bekijken

Sligo Abbey

  • Sligo Abbey (1253), en werd gebouwd in opdracht van Maurice Fitzgerald, de baron van Offaly. In 1414 verwoest door brand. In 1595 (tijdens de Tyrone war) en in 1641 in de Ulster Uprising werd ze weer vernietigd, maar telkens herbouwd. Tijdens de 18e eeuw trokken de monniken weg, maar Lord Palmerston herstelde de abdij in ere in 1850. Tegenwoordig is het gebouw een toeristische attractie.

Yeats

  • Yeats International Summer School in augustus. Het is een week met lezingen en voordrachten rondom het thema Yeats.

Doen

Surfen

  • Strandhill ligt westelijk van de berg Knocknarea op het schiereiland Coolrea en kijkt uit over de Atlantische Oceaan. De omgeving is een bekende bestemming voor surfers en wordt tot de beste van Ierland gerekend.

Kopen

Eten

Uitgaan

Overnachten

Bestemmingen in de buurt

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!

Dit artikel is een leeg artikel en is aangemaakt om structurele redenen en mag niet verwijderd worden, het heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!