Doe mee en deel je reiskennis!

Riyad

Uit Wikitravel
Saoedi-Arabië : Riyad
Versie door Gentenaar (Overleg | bijdragen) op 13 mrt 2012 om 18:55 (Medium)

Ga naar: navigatie, zoeken
Riyad

Riyad [1] (Arabisch: رياض, Ar-Riyad; ook gespeld als Riaad, Riyadh of Riad) is de hoofdstad van Saoedi-Arabië. De stad heeft 4.878.723 inwoners (2009).

Begrijpen

In pre-islamtijd was er al een kleine nederzetting op de plaats van het huidige Riyad, genaamd Hajar. De plek ligt op de samenkomst van enkele wadi's, zodat er altijd voldoende grondwater aanwezig is. In vroegere tijden was de plek beroemd om zijn dadels en bomen. Hajar is afgeleid van het Arabische meervoud van rowdhah (plek van tuinen).

Tegen het eind van de 18e eeuw was Riyad deel van het Eerste Saoedische Rijk. De hoofdstad van dat rijk was de niet ver van Riyad gelegen stad Al-Diriyah. Na de inval van de Ottomanen in 1818 werd Riyad de belangrijkste stad. In 1902 werd de stad heroverd door de wahabieten onder leiding van Abdoel Aziz al Saoed. Hij ging door met het veroveren en vestigde het moderne Koninkrijk van Saoedi-Arabië in 1932, met Riyad als hoofdstad van het land. Tot 1982 bleef Djedda echter de diplomatieke hoofdstad.

Arriveren

Per Vliegtuig

De internationale luchthaven van Riyad [2] (King Khalid International Airport, Arabisch: مطار الملك خالد الدولي) (IATA: RUH, ICAO: OERK) bevindt zich 35 kilometer ten noorden van de stad.

Per Trein

Het station van Riyad bevindt zich in het centrum van de stad. Dagelijks vertrekken er vier treinen naar Dammam via Al-Hofuf en Al-Hasa. Let op: probeer altijd een halfuurtje op voorhand te komen aangezien men nog door de veiligheidscontroles moet.

Per Auto

Riyad heeft een goed onderhouden ringweg. De afstanden zijn echter groot, dus is het niet echt aan te raden om per auto door Saoedi-Arabië te reizen.

Per Bus

Er is een busstation op 17 kilometer ten zuiden van het stadscentrum, in de wijk Al-'Aziziyyah. Een rit naar Mekka of Jeddah neemt ongeveer 10 tot 12 uur in beslag (met verschillende stopplaatsen onderweg).

Rondreizen

De mogelijkheden om de stad te verkennen met het openbaar vervoer zijn heel beperkt. Straatnamen zoals wij die kennen zijn onbekend in Riyad, het is dus noodzakelijk om een bepaald monument of gebouw te gebruiken als een herkenningspunt om de weg te vinden in de stad. Op veel richtingaanwijzers staat de informatie zowel in het Arabisch als Engels aangegeven.

Er zijn veel controleposten in Riyad, het is dus heel goed mogelijk dat je wordt tegengehouden voor een identiteitscontrole.

Zien

  • Qaṣr al-Maṣmak - Masmak is een oud fort opgebouwd uit klei.
  • Al Faisaliah Centre - De eerste wolkenkrabber van Saoedi-Arabië.
  • Kingdom Centre [3] - Het hoogste en waarschijnlijk bekendste gebouw van Riyad.

Doe

Ten noordoosten van de luchthaven, in de richting van de Thumamaduinen, kan men deelnemen aan "Dune Bashing" (een wilde rit door de woestijn) in 4x4-aangedreven wagens.

Leren

Werken

Kopen

Er zijn veel winkelcentra in Riyad, de bekendste zijn die in het Kingdom Centre (Al Mamlaka) en in Al Faisaliah.

Eten

Budget

  • Mama Noura Juice Centre [4] - Bekend om zijn fruitcocktails en shoarma.

Medium

  • Taste of India (TOI) [5] - Indisch restaurant.

Duur

Drinken

Alcohol is taboe in Saoedi-Arabië en kan slechts op een beperkt aantal plaatsen verkregen worden.

The Globe [6] is een café-restaurant in de glazen bol op de hoogste verdieping van Al Faisaliah.

Slapen

Budget

Medium

  • Hotel Almuthan [7] - Modern hotel met aanvaardbare prijzen.

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!