Doe mee en deel je reiskennis!

Limburg (Vlaanderen): verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (punt komma)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:LOGO_Toerisme_Limburg_lowres_RGB.jpg|right|thumb|Toerisme Limburg]]Wandelen, fietsen, paardrijden, ... In Belgisch Limburg duikt achter elke bocht een nieuwe verrassing op. Maar ook aan cultuur-historisch erfgoed ontbreekt het niet in de verscheiden regio's, die elk hun eigen landschap en karakter hebben.
+
[[Afbeelding:LOGO_Toerisme_Limburg_lowres_RGB.jpg|right|thumb|Toerisme Limburg]]Wandelen, fietsen, paardrijden, ... in Belgisch Limburg duikt achter elke bocht een nieuwe verrassing op. Maar ook aan cultuur-historisch erfgoed ontbreekt het niet in de verscheiden regio's, die elk hun eigen landschap en karakter hebben.
  
 
== Hasselt ==
 
== Hasselt ==

Versie van 12 jan 2008 om 10:14

Toerisme Limburg
Wandelen, fietsen, paardrijden, ... in Belgisch Limburg duikt achter elke bocht een nieuwe verrassing op. Maar ook aan cultuur-historisch erfgoed ontbreekt het niet in de verscheiden regio's, die elk hun eigen landschap en karakter hebben.

Inhoud

Hasselt

De hoofdstad Hasselt is een mengeling van gezellige winkelstraten, marktpleinen, historische gebouwen en opvallende nieuwbouw. Hasselt werd uitgeroepen tot ‘Gezelligste stad van Vlaanderen’ en herbergt een schat aan lekkere cafeetjes en restaurants. Dat Hasselt zich terecht ‘De hoofdstad van de Smaak’ noemt, merk je in het Nationaal Jenevermuseum en het Modemuseum. Andere bezienswaardigheden zijn onder meer de Japanse Tuin, de abdij van Herkenrode, het Stadsmus …

Haspengouw

Haspengouw is dé plek voor levensgenieters. Over- en ovenheerlijke streekgastronomie, vers geplukte appels en peren… Ze vormen een ideale beloning na een fikse stadswandeling door het grafelijke Borgloon, een beklimming van de Truiense abdijtoren of een bezoek aan de landcommanderij Alden Biesen. Of verkies je een picknick tussen de boomgaarden of een ritje door het betoverend kastelenland? Op Kasteel Hex vinden overigens elk 2de weekend van juni en september het Planten-, Rozen- en Moestuinfestival plaats. Overnachten kan in authentieke vierkantshoeves, kasteelhoeves of zelfs in een kasteel. In Tongeren, de oudste stad van België, heeft het Romeinse en middeleeuwse verleden een schat aan cultuur-historisch erfgoed nagelaten. Meer van deze geschiedenis kan je vanaf 2009 ervaren in het Gallo-Romeinse Museum, dat momenteel vergroot wordt. Tongeren geniet ook internationale faam dankzij de zondagse antiek- en brocantemarkt, de grootste in de Benelux.

Voerstreek

Een bronsgroen wandelparadijs: dat is de Voerstreek met zijn zes pittoreske dorpjes. De glooiende hellingen, holle wegen en kleine landschapselementen zijn een lust voor het oog. De Voerstreek is de ideale uitvalsbasis voor een culturele Euregio-trip. Je bent zo in Luik, Aken of Maastricht.

Limburgse Kempen

Ook de Kempen staat vooral om haar natuurschoon bekend: de zandvlakte van de Lommelse Sahara, de uitgestrekte dennenbossen, de kabbelende beekjes, vennen, kanalen en meren. Een oud volksgebruik groeide in Lommel uit tot een unieke kunstvorm: zandschilderingen. Tegelijkertijd is de Limburgse Kempen een groot speelparadijs. Kinderen ontdekken in Peer spelenderwijs het tijd van de beroemde schilder Pieter Bruegel tijdens een avontuurlijke fietszoektocht met de Verhalenfluisteraar (een combinatie van gps, audio en video). De Kempen, dat is ook: heerlijke streekbiertjes en romige kaassoorten. Beide kan je combineren op drie nieuwe Bier- en Kaasfietsroutes. Heb je interesse voor industrieel erfgoed? Bezoek dan eens het Vlaams Mijnmuseum in Beringen, de prachtig gerenoveerde tuinwijken in Eisden en Beringen of de multiculturele markt in Heusden-Zolder. Met Regiotours verken je de streek en Sleutelfiguren leiden je rond in hun wijk.

Maasland

In het Maasland geniet je ten volle van de waterkant: met de vislijn, het bootje, te voet of met de fiets. De Maas verbindt als een blauwe ader beide Limburgen. Spring op de veerpontjes en ontdek de culturele gelijkenissen en verschillen in de bloemrijke, oude Maasdorpjes aan beide oevers. Maaseik is dé cultuurparel van het Maasland: een smeltkroes van Maaslandse renaissancearchitectuur, stad van de schildergebroeders Van Eyck en knapkoek. De vermaarde kerkschatten en de Sint-Catharinakerk weerspiegelen de rijke kerkelijke geschiedenis. Het schilderachtige marktplein behoort tot de mooiste van België. Het museum Museactron wordt momenteel gerenoveerd en zal vanaf medio 2008 weer open zijn.

Fietsparadijs

Stel je een plek voor waar je eindeloos kan fietsen door de prachtigste natuur, veilig, ver weg van auto’s, over brede wegen, zonder gaten of hobbels. Waar mensen je onderweg vriendelijk groeten. Waar je op een zonnig terrasje kan genieten van een lekkere verfrissing of een heerlijk streekgerecht. Waar je niet hoeft te knoeien met verwarrende kaarten en ingewikkelde wegbeschrijvingen. Waar je ’s avonds in een gastvrij hotelletje kan uitrusten, terwijl ook je fiets de beste zorgen krijgt. Kortom, waar je zalig zorgeloos kan fietsen en genieten… Zo’n hemelse plek bestaat echt: Fietsparadijs Limburg. Het fietsroutenetwerk Limburg bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten (kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Deze zijn genummerd en worden duidelijk zichtbaar aangegeven op blauwe rechthoekige borden. De borden staan op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Op deze manier fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt.

Alle toeristische informatie over toerisme in Belgisch Limburg vind je via de website van Toerisme Limburg [1].

Steden & Gemeenten

Alle toeristische informatie over toerisme in Belgisch Limburg vind je via de website van Toerisme Limburg [2].


Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!Provincies van België

Antwerpen · Henegouwen · Luik · Limburg · Luxemburg · Namen · Oost-Vlaanderen · Vlaams-Brabant · Waals-Brabant · West-Vlaanderen


Varianten

Handelingen

Docents

In andere talen

other sites