Doe mee en deel je reiskennis!

Leuven

Uit Wikitravel
Versie door Salix2 (Overleg | bijdragen) op 26 dec 2010 om 22:20 (enkele kleine corr.)
Ga naar: navigatie, zoeken
Stadhuis en Grote Markt

Leuven (Frans: Louvain ) is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant, in Vlaanderen. In Leuven bevindt zich de meest befaamde universiteit van België, namelijk de KU Leuven, de oudste katholieke universiteit in Europa.

Arriveren

Trein

Leuven heeft een groot station en is makkelijk te bereiken. Er is een non-stop verbinding met Brussel die er zo'n 20 minuten over doet.

Zie treinreizen in België voor meer informatie.

Rondreizen

Leuven is niet groot en dus kan je makkelijk te voet gaan. De smalle en kronkelende straatjes nodigen uit tot slenteren en verkennen. Een andere mogelijkheid is de fiets, al zijn er niet meteen plaatsen waar je die als niet-student kan huren.

De auto is zeker geen optimaal vervoermiddel aangezien delen van de stad autovrij of autoluw zijn en van wat rest is een groot deel eenrichtingsverkeer. Je dient steeds de ring te gebruiken van waar er lussen zijn die je uiteindelijk terug naar de ring brengen. Bovendien is de maximumsnelheid op die ring dikwijls 50 km/u. Gratis parkeerplaatsen zijn er niet zo veel, dus staan ze snel vol en moet je uitwijken naar de relatief dure ondergrondse parking onder het Ladeuze-plein of onder het station.

Door het centrum van Leuven rijden er gelukkig heel veel en heel regelmatig bussen. Er zijn twee knooppunten vanwaar je een bus kan nemen naar de volledige streek: het station, waar alle bussen voorbij komen en het Foch-plein.

Toerisme Leuven ontwikkelde de Citytripplanner, [[1]] met de bedoeling dat de bezoeker van Leuven zijn eigen wandelroute kan uitstippelen aan de hand van zijn interessesfeer die hij dient in te voeren in de planner. Het is de eerste toeristische dienst die hiervan gebruik maakt. De route kan aangepast worden maar ook gedownload worden op een gps-toestel.

Zie

 • "Fonske", het standbeeld dat de studenten uitbeeldt;
 • Het Stadhuis van Leuven;
 • De botanische Kruidtuin;
 • De Sint-Pieterskerk, inclusief enkele middeleeuwse schatten in het bijhorend museum;
 • Het kasteel van Arenberg in Heverlee;
 • Het Begijnhof, het grootste in België;
 • De Oude Markt, behalve voor alcohol ook architectonisch interessant;
 • De vele gotische gebouwen, dikwijls eigendom van de KULeuven en als zodanig semi-toegankelijk voor het publiek, bijvoorbeeld de Centrale Bibliotheek op het Ladeuzeplein loont de moeite;


 • Zie de link naar WikiPedia voor uitgebreidere informatie over bezienswaardigheden.

Doe

 • Voor cultuur is er het Stuk [2] met bijbehorende alternatieve filmzaal CinemaZed [3];
 • Marktrock [4] is het jaarlijkse muziekfestival dat in de binnenstad doorgaat, voor de concerten op de Oude Markt betaal je, de andere podia zijn gratis;
 • Het internationaal gerenommeerde kortfilmfestival Leuven Kort [5];
 • De Beleuvenissen [6], een concertreeks op elke vrijdag in juli. Vier weekends brengen elk jaar vier totaal verschillende thema's: Jazz & Blues, Folk, Tropical, Visueel;
 • Hapje Tapje: culinair feest op de eerste zondag van augustus. Mogelijkheid tot het proeven van verschillende bieren en gerechten.
 • Sportoase, Philipssite 6, ga zwemmen in het tropische zwembad van de Sportoase voor 5 euro, ideaal voor regenachtige dagen.

Koop

De winkelstraten van Leuven zijn de Diestsestraat en de Bondgenotenlaan. Deze lopen naast elkaar met vele kleinere verbindingsstraatjes waar eveneens winkels gevestigd zijn. In de weekends of tijdens de uitverkoop kan het daar behoorlijk druk worden. Evenwijdig met de Oude Markt loopt de Parijsstraat, die verder uitkomt op de Brusselsestraat en verbinding geeft naar de Vismarkt, drie stukjes Leuven met nog meer winkeltjes en horeca-zaken.

Eet

Door het grote aantal studenten kan je overal broodjes, kebab of friet kopen, desnoods om vijf uur in de ochtend. Wens je iets uitgebreider te eten, wandel dan eens door de Muntstraat, achter het stadhuis/politiekantoor, of door de Parijsstraat, achter de Oude Markt. Behalve de Belgische keuken heb je in Leuven ook ruime keuze uit wat de rest van de wereld biedt, zoals Mexicaans, Portugees, Marokkaans, Japans, enzovoort. Sommige restaurants, bijvoorbeeld in de Parijsstraat, onderscheiden zich met een vegetarisch of veganistisch menu, andere door speciale openingstijden, bijvoorbeeld in de Nachtuil bestel je een fatsoenlijk gerecht tot drie uur 's ochtends.

Drink

Leuven is de thuishaven van de grootste brouwerij ter wereld, namelijk InBev (een fusie van het Leuvense Interbrew en het Braziliaanse AmBev), onder andere bekend van Jupiler, Stella Artois. De Leuvense Oude Markt wordt soms wel eens de langste toog ter wereld genoemd.

Slaap

Budget

 • Vrienden op de Fiets, 2 adressen voor toeristen die fietsend of wandelend doorheen België reizen, [7]
 • Leuven City Hostel, nieuwe kleinschalige hostel in het centrum met mogelijkheid tot zelfkook. Op vijf minuten van het station. [8]

Medium

Leuven heeft een aantal centraal gelegen hotels. Vlakbij het station is een Novotel.

Duur

Rondom

Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!


WikiPedia:Leuven

Dmoz:België/Vlaanderen/Vlaams-Brabant/Gemeenten/Leuven/