Doe mee en deel je reiskennis!

Denemarken

Uit Wikitravel
Europa : Scandinavië : Denemarken
Versie door Canshun (Overleg | bijdragen) op 3 mrt 2009 om 12:17

Ga naar: navigatie, zoeken
noframe
Locatie
LocationDenmark.png
Vlag
Da-flag.png
Beknopt
Hoofdstad Kopenhagen
Regering Constitutionele monarchie met parlementaire democratie
Munt Deense kroon (krone) (DKK)
Oppervlakte 43.094 km2; NB: exclusief de Faeröer eilanden en Groenland
Bevolking 5.450.661 (schatting juli 2006)
Taal Deens
Religie Luthers Evangelisten 95%, andere Protestanten en Rooms Katholiek 3%, Moslim 2%
Elektriciteit 230V/50Hz (Europese stekker)
Oproepcode +45
Internet TLD .dk
Tijdzone UTC+1


Denemarken is het zuidelijkste land van Scandinavië in het noorden van Europa. Het grootste deel heet Jutland, een schierland ten noorden van Duitsland en de twee eilanden Seeland en Funen vormen Denemarken.

Ooit was Denemarken de thuishaven van de Vikingen en is dan later uitgegroeid tot een belangrijke Noord-Europese macht. Het is nu een moderne goed draaiende natie dat deelneemt in algemene politieke en economische integratie van Europa. Alhoewel het land geopteerd heeft om niet deel te nemen aan het verdrag van Maastricht, het Europees Monetair Systeem.

Denemarken is ook de geboorteplaats van een van de meest populaire speelgoed - Lego. Er is geen betere plaats in de wereld waar je Lego bouwstenen kan kopen dan het Legoland thema park in Billund.

Mensen die rust zoeken zullen veel leuke plaatsjes vinden aan de Westelijke kust van Denemarken met zijn fjorden en vlaktes. Denemarken is populair voor zijn vakantiehuisjes maar alles tezamen kent Denemarken toch geen massatoerisme. In Kopenhagen staat de bekende zeemeermin.

Begrijpen

Heden hebben de Deense Vikings hun drakkars geparkeerd in de garage en hun helmen in de kast. Naast de andere Scandinavische landen hebben ze een gemeenschap ontwikkeld die tegenwoordig wordt beschouwd als een ijkpunt voor beschaving met een progressieve sociale politiek, vrije meningsuiting, een liberaal sociaal systeem dat een van de meest rechtvaardige is, volgens de The Economist en ook een van de meest efficiënte. Tezamen met zijn goed bewaarde culturele nalatenschap en het Deense gevoel voor design en architectuur, maakt dit Denemarken tot een intrigerende vakantiebestemming.

Terrein

Denemarken is het 'laagste-hoogste' punt van Europa; wat dat exact betekent is nogal onzeker. Ejer Baunehøj, in de Lake District regio zuidwesten van Århus, blijkt het hoogste natuurlijke punt te zijn (171m met een hoge toren gebouwd om de plaats aan te duiden), alhoewel Yding Skovhøj, alhoewel 3km verder een punt met een 2m hoge oude begraafplaats nog hoger zou zijn . Alle gekheid op een stokje, de 213m hoge Søsterhøj transmissie toren (1956) met zijn 315 m boven de zeespiegel is technisch gezien het hoogste punt van Denemarken!

Regio's

Regiokaart van Denemarken

Bestuurlijk was Denemarken tot 2007 verdeeld in 13 provincies en één autonome stad, Kopenhagen. Er waren 270 gemeenten. Lokale en regionale overheden hadden een grote mate van autonomie, die reeds was gegarandeerd in de grondwet van 1849. Door de Denen wordt de lokale autonomie als een van de meest verregaande in de wereld beschouwd.

Sinds 1 januari 2007 bestaat Denemarken uit 5 regio's (regioner) en 98 gemeenten.


Steden

Andere bestemmingen

Denemarken telt enkele kleine eilanden gelegen ten oosten van het vasteland. De zeewateren rond het eiland Langeland zijn gekend door de sportvisserij. Het eiland zelf is verbonden met het vasteland verbonden middels enkele grote overbruggingen. Voor de sportvisser is er een uitgebreid aanbod van goed tot zeer goed uitgeruste vakantieverblijven met visbehandelings- en bewaarmogelijkheden alsmede een ruim aanbod aan bootverhuur. De bewoners zelf worden door de bevolking van het vasteland en grotere eilanden spottend "de boeren van Langeland" genoemd. Er is hoofdzakelijk landbouw en zo goed als geen industrie op het eiland.

Info

Arriveren

Paspoort en visa

Voor ingezetenen van de landen in de Europese Unie geldt dat ze zich vrijelijk binnen de EU mogen verplaatsen. Zeker voor toeristische bezoeken geldt dit. In het geval u ergens wilt gaan werken, kan dit meestal ook, maar let vooral op de regels met betrekking tot werken voor de recenter toegetreden landen.

Wie niet de nationaliteit van een van de EU-landen bezit maar wel legaal aanwezig is in een van de landen die zich bij het Schengenakkoord hebben aangesloten, kan zonder problemen door zo'n land reizen. Een geldig paspoort en visum of verblijfsdocument dient wel getoond te kunnen worden.

Wel heeft iedereen die op reis gaat, te allen tijde, een geldig paspoort of ID-kaart nodig. In deze landen is de identiteitskaart een geldig reisdocument voor onderdanen van een van de genoemde landen: Andorra; België; Bulgarije; Cyprus; Denemarken; Duitsland; Estland; Finland; Frankrijk; Griekenland; Groot-Brittannië en Noord-Ierland (inclusief de Kanaaleilanden); Hongarije; Ierland; Italië; Kroatië; Letland; Liechtenstein; Litouwen; Luxemburg; Malta; Monaco; Nederland; Noorwegen; Oostenrijk; Polen; Portugal (inclusief Madeira en de Azoren); Roemenië; San Marino; Slovenië; Slowakije; Spanje (inclusief de Canarische eilanden); Tsjechië; Turkije; IJsland; Zweden; Zwitserland.

Ook huisdieren hebben een paspoort nodig met daarin diverse verplichte inentingen en datachip, controle vindt zeer regelmatig plaats. Zonder juiste en tijdige inentingen en chip is toegang tot het land voor huisdieren verboden.

Neem bij twijfel contact op met de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van het betreffende land.

Per vliegtuig

Denemarken heeft twee grote luchthaves en verscheidene kleine luchthavens.

  • Copenhagen Airport [1] is de grootste luchthaven van Scandinavië. De luchthaven bevindt zich in Kastrup op het eiland Amager, 8 km van het centrum van Kopenhagen. De luchthaven heeft een treinverbinding Met Kopenhagen Central Station en verder Malmo en andere steden in Zweden. Een enkele reis naar Kopenhagen Centraal station is 27 Deense kroon en de trein rijdt elke 10 minuten. Bussen en taxi's zijn ook ter beschikking.
    • EasyJet [2] vliegt van Kopenhagen naar Londen Stansted and Berlijn Schönefeld.
  • Billund Airport [3] in Zuid Jutland is Denemarken 2de grootste luchthaven en heeft verbindingen naar de belangrijkste Europese hubs Frankfurt, Londen en Amsterdam en de meeste hoofdsteden van West-Europa. Gelegen in de gemeente Billund, 29 km van Vejle, 65 km van Esbjerg, 104 km van Odense, 100 km van Aarhus, 210 km van Aalborg en 262 km van Kopenhagen. De luchthaven heeft een busverbinding met de belangrijkste steden en gemeenten in de regio. Taxi's zijn ook ter beschikking.

Per trein

  • Rejseplanen reisplanner [4]

Er zijn vijf direct treinen per dag van Hamburg naar Kopenhagen ongeveer elke twee a drie uur. Deze treinen worden overgezet op een ferry voor de passage van Puttgarten naar Rødby en de totale reistijd is rond de 4,5 uren. Er zijn ook twee treinlijnen naar Jutland naar Hamburg, een via Padborg en één via Tønder.

Treinen rijden elke twintig minuten van Malmö naar Kopenhagen. De totale reistijd is 35 minuten.

Treinreizen kunnen ondanks de opkomst van de budgetluchtvaartmaatschappijen nog steeds een goedkope en zeker gerieflijke optie voor vervoer zijn.

Momenteel zijn in België online alleen tickets te bestellen voor de buurlanden en een paar populaire steden wat verderop. Overige tickets kunnen alleen maar telefonisch of aan de balie worden aangeschaft.

Het is echter wel goed mogelijk om je treinreis vanaf huis uit te stippelen. De sites die hieronder staan vermeld geven niet alleen informatie over de reizen vanuit de Benelux maar ook bijvoorbeeld de treinverbindingen tussen Moskou en Madrid.

Via deze link kom je op de site van de Belgische spoorwegen: [5].

Dit is het online Internationale loket van de Nederlandse Spoorwegen: [6].

Zowel in België als in Nederland is het in alle treinen verboden te roken.

Per auto

Om Jutland te bereiken rijdt men via Hamburg.

Per bus

Per boot

Rondreizen

Taal

In Denemarken spreekt men Deens, een Noord-Germaanse taal die veel verwantschap heeft met vooral het Noors (bokmål) en in mindere mate met het Zweeds. Opvallend is dat deze taal niet zoals het Zweeds of Noors een 'zangerige' taal is, en heeft ook meer Duitse invloeden. De meeste Denen (vooral de jongere generaties) spreken goed Engels en op het schiereiland Jutland wordt redelijk tot goed Duits gesproken.

Kopen

De nationale munteenheid is de Deense kroon (DKK, meervoud "kroner"). In de meer toeristische winkelcentra van Kopenhagen en de traditionele strandcentra aan de Jutland West-kust en Bornholm eiland kan men dikwijls betalen in euro. De Deense kroon is gekoppeld aan de euro met een variatie van ongeveer 2.25%. In de 12 maanden van augustus 2005 tot augustus 2006 was de gemiddelde uitwisselinkgsoers 1 EUR = 7.46 DKK.

ATM zijn tot in de kleinse dorpjest te vinden. Kredietkaarten worden meestal geaccepteerd maar er zijn uitzonderingen. Vergewis jezelf ervan dat de meeste verkopers 2%-3% transactie kosten zullen aanreken als je betaald met kredietkaart.

Bijna alles is duur in Denemarken. Alle producten en diensten zijn verplicht geafficheerd met 25% BTW inclusief dus komt deze exact overeen met wat je zal betalen. Als je van buiten de EU/Scandinavië bent kan je sommige belastigen terugvorderen wanneer je het land verlaat.

Kosten

Eten

Fooien

In Denemarken is de dienst inbegrepen in de prijs in restaurants en hotels. Fooien zijn voor taxi chauffeurs ook inclusief in de prijs. Dus fooien geven wordt niet verwacht maar niets mag je tegen houden als een uitstekende service wil belonen.

Uitgaan

Overnachten

Leren

Werken

Veiligheid

Gezondheid

Respect

Contact

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!Regio's van Denemarken

Hoofdstad - Midden-Jutland - Noord-Jutland - Seeland - Zuid-Denemarken

Landen in Europa: (Balkan, Baltische staten, Benelux, Britse en Ierse eilanden, Centraal-Europa, Iberisch Schiereiland, Kaukasus, Scandinavië)

Albanië · Andorra · België · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Cyprus · Denemarken · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Georgië · Griekenland · Hongarije · IJsland · Ierland · Italië · Kroatië · Letland · Liechtenstein · Litouwen · Luxemburg · Macedonië · Malta · Moldavië · Monaco · Montenegro · Nederland · Noorwegen · Oekraïne · Oostenrijk · Polen · Portugal · Roemenië · Rusland · San Marino · Servië · Slovenië · Slowakije · Spanje · Tsjechië · Turkije · Vaticaanstad · Verenigd Koninkrijk · Wit-Rusland · Zweden · Zwitserland

Werelddelen

Afrika · Antarctica · Azië · Europa · Noord Amerika · Oceanië · Zuid Amerika

Varianten

Handelingen

Docents

In andere talen

other sites