Doe mee en deel je reiskennis!

Chennai

Uit Wikitravel
India : Chennai
Versie door Gentenaar (Overleg | bijdragen) op 5 mrt 2011 om 16:13

Ga naar: navigatie, zoeken

Chennai (Tamil: சென்னை, vroeger ook bekend als Madras) is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil Nadu en met 4.216.268 inwoners (2001) de op vier na grootste stad van het land. Alleen Mumbai, Delhi, Kolkata en Bangalore zijn groter. De hele agglomeratie heeft 6.424.624 inwoners (2001). Madras ligt in het zuidoosten van India aan de Golf van Bengalen.

Begrijpen

Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd de stad de hoofdstad van de toenmalige deelstaat Madras, die in 1956 hernoemd werd tot Tamil Nadu. In 1996 veranderde het staatsbestuur de naam van de stad in Chennai, maar in het Nederlands wordt de oude naam Madras nog veel gebruikt.

In december 2004 verwoestte de tsunami in de Indische Oceaan een deel van de kustgebieden van de stad.

Arriveren

Per Vliegtuig

De internationale luchthaven van Chennai (IATA: MAA, ICAO: VOMM) bevindt zich in Tirusulam, 7 kilometer ten zuiden van Chennai. Chennai heeft de vierde grootste luchthaven van India.

Diverse internationale luchtvaartmaatschappijen vliegen Chennai aan, bijvoorbeeld Lufthansa vanaf Frankfurt (ca. 600 Euro), Austrian Airlines vanaf Wenen (650 Euro). Jet Airways vliegt ook vanaf Brussel.

Per Trein

Chennai is het hoofdkwartier van de Southern Railway (Zuidelijke Spoorlijn) en een belangrijk knooppunt voor de spoorwegen in zuidelijk India. De stad heeft twee grote stations, het belangrijkste station is het Centraal-station (Chennai Central Station), daarnaast is er het Chennai Egmorestation waar vooral regionale treinen stoppen. Er is ook een voorstedelijk netwerk dat de omliggende verstedelijkte gebieden verbind met het stadscentrum.

Per Auto

Vier grote snelwegen verbinden Chennai met Mumbai (via Bangalore), Kolkata, Tiruchirapalli (Trichy) en Tirupati en vandaar verder met de rest van India.

Per Bus

De moderne Chennai Mofussil Bus Terminus of kortweg CMBT (Tamil: சென்னை புறநகர் பேருந்து நிலையம்) is de grootste stopplaats voor bussen in gans Azië.

Per Boot

Rondreizen

Zien

Doen

Leren

Chennai is een cultureel en educatief centrum, waar onder meer de Universiteit van Madras (1857) en verschillende dans- en muziekacademies gevestigd zijn.

Werken

Chennai is zowel voor de economie als voor het spoorwegvervoer zeer belangrijk. Er zijn grote textielfabrieken, chemische installaties, automobielfabrieken en looierijen. Daarnaast profiteert de stad van de outsourcing naar het gebied door veel buitenlandse bedrijven; zo hebben veel bedrijven hun klantenservice, IT-afdeling en/of personeelszaken in de stad gevestigd, wat veel werkgelegenheid voor de plaatselijke bevolking geeft. Ondanks de ligging aan de kust is de visserij geen belangrijke inkomstenbron. Wel biedt de haven vervoersmogelijkheden met de rest van de wereld.

Kopen

Eten

Budget

Medium

Duur

Uitgaan

Slapen

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Volgende bestemmingen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!