Doe mee en deel je reiskennis!

Bilbao: verschil tussen versies

Uit Wikitravel
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 2: Regel 2:
  
 
==Begrijpen==
 
==Begrijpen==
 +
Bilbao is de grootste stad van de Spaanse autonome regio [[Baskenland]], en de hoofdstad van de provincie [[Biskaje]]. De stad had op 1 januari 2005 een inwonertal van 354.168, en in de metropool Bilbao, het economische en industriële centrum van Baskenland, woonden bijna 1 miljoen inwoners. De stad ligt in het noorden van Spanje, aan de rivier Nervión en ligt op één van de Pelgrimsroutes naar [[Santiago de Compostella]]. De stad is sinds 1997 één van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, het Museo Guggenheim de Bilbao.
  
 
==Erheen reizen==
 
==Erheen reizen==
  
 
===Vliegtuig===
 
===Vliegtuig===
 +
Het vliegveld van Bilbao werd in 2000 uitgebreid met een nieuwe terminal, ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava. In 2005 maakten ongeveer 3,8 miljoen passagiers gebruik van het vliegveld. Er bestaan lijnvluchten naar vrijwel alle grote Spaanse steden zoals [[Madrid]], [[Barcelona]] en [[Sevilla]] en een aantal Europese steden waaronder [[Parijs]], [[Brussel]], [[Londen]] en [[Milaan]].
  
 
===Trein===
 
===Trein===
 +
De stad beschikt over drie verschillende cercaníaslijnen van RENFE die naar de voorsteden [[Urduña]], [[Santurtzi]] en [[Muskiz]] leiden. Ook bestaat er een zogenaamde smalspoorlijnverbinding met het nabijgelegen [[Balmaseda]], uitgevoerd door FEVE. De EuskoTren verbindt Bilbao met [[Ermua]], [[Lezama]] en [[Bermeo]]
  
 
===Auto===
 
===Auto===
Regel 14: Regel 17:
  
 
===Boot===
 
===Boot===
 +
Er bestaat een ferrylijn tussen Santurtzi, een voorstad van Bilbao, en [[Portsmouth]] in [[Engeland]].
  
 
==Rondreizen==
 
==Rondreizen==
 +
Bilbao beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, dat bestaat uit:
 +
 +
*De metro van Bilbao: werd geopend in 1995. Het metronetwerk bestaat uit twee lijnen die de districten aan beide kanten van de rivier verbinden met het stadscentrum, en een derde lijn is in aanleg. De metro werd ontworpen door Norman Foster en heeft in haar korte bestaan al veel nationale en internationale architectuurprijzen gewonnen.
 +
*De Bilbobus: is de naam van de 30 stadsbuslijnen van Bilbao. Buiten dat is er de “BizkaiBus”, die de stad verbindt met de rest van de provincie Biskaje
 +
*EuskoTran: is de tramlijn die de wijken Atxuri en Basurto verbindt met het Guggenheim-museum, en het voetbalstadion van de stad
  
 
==Zie==
 
==Zie==
 +
De transformatie van Bilbao van grijze industriestad naar aantrekkelijke en moderne metropool begon met de komst van het Museo Guggenheim Bilbao en het Palacio Euskalduna. Deze vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat er in de laatste jaren een groot aantal nieuwe hotels in de stad zijn geopend en Bilbao zich steeds meer als “city-tripbestemming” profileert. Buiten de stad zelf, gebruikt Bilbao ook de indrukwekkende landschappen in de directe omgeving in haar voordeel.
 +
 +
===Musea===
 +
* Museo Guggenheim de Bilbao
 +
* Museo de Bellas Artes de Bilbao: Eén van de belangrijkste musea voor de Schone Kunsten van Spanje
 +
* Museo Etnográfico Vasco: Museum over de geschiedenis van Baskenland
 +
* Museo Marítimo Ría de Bilbao: Maritiem museum van Bilbao
 +
 +
===Kerken===
 +
* Basílica de Begoña
 +
* De Santiago-kathedraal
 +
* Iglesia de San Antón
 +
* Iglesia de San Nicolás de Bari
 +
* Iglesia de San Vicente
 +
* Iglesia de Santos Juanes
 +
 +
===Overige bezienswaardigheden===
 +
* Mercado de la Ribera: markt
 +
* Palacio Chavarri: renaissance-paleis
 +
* Teatro Arriaga: operahuis
 +
* Zubizuri: de boogbrug over de rivier Nervión, ontworpen door Santiago Calatrava
  
 
==Doe==
 
==Doe==

Versie van 27 nov 2007 om 13:51

Bilbao ligt in Spanje.

Begrijpen

Bilbao is de grootste stad van de Spaanse autonome regio Baskenland, en de hoofdstad van de provincie Biskaje. De stad had op 1 januari 2005 een inwonertal van 354.168, en in de metropool Bilbao, het economische en industriële centrum van Baskenland, woonden bijna 1 miljoen inwoners. De stad ligt in het noorden van Spanje, aan de rivier Nervión en ligt op één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella. De stad is sinds 1997 één van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, het Museo Guggenheim de Bilbao.

Erheen reizen

Vliegtuig

Het vliegveld van Bilbao werd in 2000 uitgebreid met een nieuwe terminal, ontworpen door de beroemde architect Santiago Calatrava. In 2005 maakten ongeveer 3,8 miljoen passagiers gebruik van het vliegveld. Er bestaan lijnvluchten naar vrijwel alle grote Spaanse steden zoals Madrid, Barcelona en Sevilla en een aantal Europese steden waaronder Parijs, Brussel, Londen en Milaan.

Trein

De stad beschikt over drie verschillende cercaníaslijnen van RENFE die naar de voorsteden Urduña, Santurtzi en Muskiz leiden. Ook bestaat er een zogenaamde smalspoorlijnverbinding met het nabijgelegen Balmaseda, uitgevoerd door FEVE. De EuskoTren verbindt Bilbao met Ermua, Lezama en Bermeo

Auto

Bus

Boot

Er bestaat een ferrylijn tussen Santurtzi, een voorstad van Bilbao, en Portsmouth in Engeland.

Rondreizen

Bilbao beschikt over een uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, dat bestaat uit:

 • De metro van Bilbao: werd geopend in 1995. Het metronetwerk bestaat uit twee lijnen die de districten aan beide kanten van de rivier verbinden met het stadscentrum, en een derde lijn is in aanleg. De metro werd ontworpen door Norman Foster en heeft in haar korte bestaan al veel nationale en internationale architectuurprijzen gewonnen.
 • De Bilbobus: is de naam van de 30 stadsbuslijnen van Bilbao. Buiten dat is er de “BizkaiBus”, die de stad verbindt met de rest van de provincie Biskaje
 • EuskoTran: is de tramlijn die de wijken Atxuri en Basurto verbindt met het Guggenheim-museum, en het voetbalstadion van de stad

Zie

De transformatie van Bilbao van grijze industriestad naar aantrekkelijke en moderne metropool begon met de komst van het Museo Guggenheim Bilbao en het Palacio Euskalduna. Deze vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat er in de laatste jaren een groot aantal nieuwe hotels in de stad zijn geopend en Bilbao zich steeds meer als “city-tripbestemming” profileert. Buiten de stad zelf, gebruikt Bilbao ook de indrukwekkende landschappen in de directe omgeving in haar voordeel.

Musea

 • Museo Guggenheim de Bilbao
 • Museo de Bellas Artes de Bilbao: Eén van de belangrijkste musea voor de Schone Kunsten van Spanje
 • Museo Etnográfico Vasco: Museum over de geschiedenis van Baskenland
 • Museo Marítimo Ría de Bilbao: Maritiem museum van Bilbao

Kerken

 • Basílica de Begoña
 • De Santiago-kathedraal
 • Iglesia de San Antón
 • Iglesia de San Nicolás de Bari
 • Iglesia de San Vicente
 • Iglesia de Santos Juanes

Overige bezienswaardigheden

 • Mercado de la Ribera: markt
 • Palacio Chavarri: renaissance-paleis
 • Teatro Arriaga: operahuis
 • Zubizuri: de boogbrug over de rivier Nervión, ontworpen door Santiago Calatrava

Doe

Leer

Werk

Koop

Eet

Budget

Medium

Duur

Drink

Slaap

Budget

Medium

Duur

Communicatie

Veiligheid

Eruit reizen

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het is nog onbruikbaar voor een reiziger maar het is makkelijk om over een bepaald onderwerp al iets toe te voegen.

Weet jij iets voor deze pagina waardoor het bruikbaar wordt? Duik erin en bewerk de pagina!


Dit artikel is een beginnetje En heeft aandacht nodig. Duik erin en help het groeien!
WikiPedia:Bilbao