„Moszkva” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Oroszország : Moszkva
(Ünnepek, fesztiválok)
22. sor: 22. sor:
 
=== Története ===
 
=== Története ===
 
=== Kerületei ===
 
=== Kerületei ===
 +
== Nevezetességek ==
 +
===Kreml===
 +
 +
A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, szélessége 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat [[1485]]-[[1495]] között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek (a ''Carszkaja''- és a híd előtti ''Kutafja-tornyot'').
 +
Méret és forma tekintetében kiemelkedőek a kör alakú saroktornyok és a kapuk – korábban felvonóhidakkal is ellátott – külső lőállásokkal kiegészített tornyai: a [[Vörös tér]]re nyíló ''Szpasszkaja-'' és ''Nyikolszkaja-torony'', mindkettő ''Pietro Antonio Solari'' alkotása ([[1491]]).
 +
A Kreml épületegyüttesének központja, a ''Katedrális tér'' ''(Szobornaja tér)'' három székesegyházáról kapta nevét és a 15. század végén alakult ki.
 +
 +
* A háromhajós, [[kupola|ötkupolás]] [[Uszpenszkij-székesegyház]] (''Mennybemenetel-székesegyház'') volt az állami főtemplom, az orosz cárok koronázó-temploma. [[1326]]-ban emelték az első, azonos nevű templomot a metropolita számára; helyette épült a székesegyház [[1475]]-[[1479]] között ''Aristotele Fioravanti'' mester irányításával.
 +
 +
* A [[Blagovescsenszkij-székesegyház]] (''Angyali üdvözlet-székesegyház'') a moszkvai nagyfejedelmek és cárok egykori házitemploma. Szintén az azonos nevű régi, [[14. század]] végi templom helyén, annak alapjaira épült [[1484]]-[[1489]] között. Eredetileg három [[kupola|kupolája]] volt, az [[1560-as évek]]ben átépítették, akkor alakult ki a mai kilenckupolás épület.
 +
 +
* A tér délkeleti oldalán emelkedik az [[Arhangelszkij-székesegyház]] (''Mihály arkangyal-székesegyház''). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, ''Aleviz Frjazin Novij'' ([[Alvisio Nuovo]]) irányításával építették [[1505]]-[[1508]] között. (''Frjazin'' névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.)
 +
 +
* A tér és sokáig a város legmagasabb, 81 m-es építménye volt a [[Nagy Iván-harangtorony]] (''Ivan Velikij-harangtorony''). Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony [[Bon Frjazin]] mester munkája. A felső, kerek dobbal utólag, [[1600]]-ban egészítették ki. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált. A 16. század közepén egy másik harangtornyot is építettek mellé, [[Petrok Malij]] építőmester irányításával.
 +
 +
[[Kép:Palais à facettes.jpg|thumb|250px|A Granovitaja-palota]]
 +
* A tér nyugati oldalára néz a legrégebbi fennmaradt világi épület, a [[Granovitaja-palota]] homlokzata. A [[reneszánsz]] stílusú palotaépület ''Marco Ruffo'' és ''Pietro Antonio Solari'' munkája ([[1487]]-[[1491]]). 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.
 +
 +
* Mellette áll a [[Tyerem-palota]], melynek alsó szintje a [[16. század]] elejéről való, [[Alvisio da Carezzano]] munkája. Felső szintjeit később, [[1635]]-[[1636]]-ban építették hozzá, attól fogva az első Romanov-cárok családjainak kedvelt lakhelye volt. A palotába építve található a Kreml legkorábbi építménye, az [[1390-es évek]]ből fennmaradt ''Voszkreszenyje Lazarja-templom'' (''Lázár feltámadása-templom'').
 +
 +
* A metropoliták egykupolás [[Rizpolozsenszkaja-templom]]át [[1484]]-[[1486]] között [[Pszkov| pszkovi]] építőmesterek készítették. A 17. századi egyházszakadást előidéző ''Nyikon pátriárka'' palotáját és házitemplomát, a [[Tizenkét apostol-templom]]ot [[1653]]-[[1656]]-ban emelték.
 +
 +
* A Kreml északkeleti sarkában áll az ''I. Péter'' által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett [[Arzenal]] épülettömbje ([[1702]]-[[1736]]). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. [[1816]]-[[1828]] között állították helyre vegyes, [[klasszicista]] és [[neogótikus]] stílusban.
 +
 +
* Az Arzenáltól délre található a [[Szenátus-palota]] klasszicista épülete. Eredetileg [[Vaszilij Bazsenov]] tervei alapján kezdték építeni [[1776]]-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül [[Matvej Kazakov]] tervei szerint készült el [[1787]]-ben.
 +
 +
* A [[Nagy Kreml-palota]] 125 m hosszú főhomlokzata a Moszkva-folyóra néz. Korábban itt állt a cárok régi rezidenciája, helyette épült [[1838]]-[[1849]] között [[Konsztantyin Ton]] és több más építész tervei alapján. Ez a Kreml legnagyobb létesítménye, épületébe a 15-16. századi paloták maradványait is belefoglalták.
 +
 +
* Ugyancsak ''Konsztantyin Ton'' tervei alapján készült el az [[Oruzsejnaja-palota]] (''Fegyver-palota'') [[neoreneszánsz]] stílusú épülete [[1844]]-[[1851]]-ben. Múzeumában nemcsak régi fegyvereket, hanem arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet [[1967]]-ben a világhírű ''Gyémántgyűjtemény'' is.
 +
 +
Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az  [[Orosz Föderáció]] elnökének rezidenciája (a ''Szenátus'' épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos [[Vörös tér]]rel együtt [[1990]]-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az [[UNESCO]] [[Világörökség]] listájára.
 +
 +
=== Ünnepek, fesztiválok ===
 +
 
== Utazás ==
 
== Utazás ==
 
=== Megközelítés ===
 
=== Megközelítés ===
51. sor: 85. sor:
 
==== Kaszinók ====
 
==== Kaszinók ====
 
==== Mulatók ====
 
==== Mulatók ====
== Nevezetességek ==
+
 
=== Múzeumok ===
+
=== Templomok, egyházi épületek ===
+
=== Paloták ===
+
=== Egyéb épületek ===
+
=== Szobrok, emlékművek ===
+
=== Parkok, közterek, természeti látnivalók ===
+
=== Más kuriózumok ===
+
=== Látnivalók a környéken ===
+
=== Ünnepek, fesztiválok ===
+
 
{{wikipédia|Moszkva}}
 
{{wikipédia|Moszkva}}
 
{{Európai fővárosok}}
 
{{Európai fővárosok}}

A lap 2008. december 27., 13:57-kori változata
Moszkva
Москва
noframe
Általános adatok
Népesség: 10 469 000 (2007)
Terület: 1081 km²
Magasság: 130 - 253 m
Koordináták: É 55° 45' 0", K 37° 37' 30"
Honlap: Moszkva hivatalos honlapja
Segélykérés
Rendőrség: 02
Tűzoltóság: 01
Mentő: 03Moszkva Oroszország fővárosa. Az ország legnagyobb városa, amely egyben Európa egyik legnépesebb metropolisza, fontos gazdasági, kulturális, politikai és tudományos központ.

Háttér

Története

Kerületei

Nevezetességek

Kreml

A Kreml összterülete 27,5 ha. A szabálytalan háromszöget alkotó fal hossza 2235 m, magassága 5 és 19 m között váltakozik, szélessége 3,5-6,5 m. A falakat és bástyákat 1485-1495 között emelték a III. Iván által behívott olasz mesterek irányításával. Eredetileg 18 védőbástya készült, a 17. században ezeket sátortetőkkel látták el és további két bástyatornyot is építettek (a Carszkaja- és a híd előtti Kutafja-tornyot). Méret és forma tekintetében kiemelkedőek a kör alakú saroktornyok és a kapuk – korábban felvonóhidakkal is ellátott – külső lőállásokkal kiegészített tornyai: a Vörös térre nyíló Szpasszkaja- és Nyikolszkaja-torony, mindkettő Pietro Antonio Solari alkotása (1491). A Kreml épületegyüttesének központja, a Katedrális tér (Szobornaja tér) három székesegyházáról kapta nevét és a 15. század végén alakult ki.

  • A háromhajós, ötkupolás Uszpenszkij-székesegyház (Mennybemenetel-székesegyház) volt az állami főtemplom, az orosz cárok koronázó-temploma. 1326-ban emelték az első, azonos nevű templomot a metropolita számára; helyette épült a székesegyház 1475-1479 között Aristotele Fioravanti mester irányításával.
  • A tér délkeleti oldalán emelkedik az Arhangelszkij-székesegyház (Mihály arkangyal-székesegyház). A nagyfejedelmek és cárok temetkezési temploma volt, Aleviz Frjazin Novij (Alvisio Nuovo) irányításával építették 1505-1508 között. (Frjazin névvel illeték a külföldről érkezett mestereket.)
  • A tér és sokáig a város legmagasabb, 81 m-es építménye volt a Nagy Iván-harangtorony (Ivan Velikij-harangtorony). Az eredeti, szintén 1505-1508 között emelt torony Bon Frjazin mester munkája. A felső, kerek dobbal utólag, 1600-ban egészítették ki. A háromszintes, nyolcszögű épület a város védelmi rendszerének is része volt, a Kreml legfőbb őrtornyaként szolgált. A 16. század közepén egy másik harangtornyot is építettek mellé, Petrok Malij építőmester irányításával.
A Granovitaja-palota
  • A tér nyugati oldalára néz a legrégebbi fennmaradt világi épület, a Granovitaja-palota homlokzata. A reneszánsz stílusú palotaépület Marco Ruffo és Pietro Antonio Solari munkája (1487-1491). 495 m2-es, csupán 9 m belmagasságú termének boltozatait egyetlen központi oszlop tartja. A teremben többek között győzelmi ünnepségeket, tanácskozásokat tartottak, itt fogadták a külföldi követeket is.
  • Mellette áll a Tyerem-palota, melynek alsó szintje a 16. század elejéről való, Alvisio da Carezzano munkája. Felső szintjeit később, 1635-1636-ban építették hozzá, attól fogva az első Romanov-cárok családjainak kedvelt lakhelye volt. A palotába építve található a Kreml legkorábbi építménye, az 1390-es évekből fennmaradt Voszkreszenyje Lazarja-templom (Lázár feltámadása-templom).
  • A Kreml északkeleti sarkában áll az I. Péter által rendelt, de csak bő tíz évvel halála után befejezett Arzenal épülettömbje (1702-1736). A 18. század végén átépítették, majd a franciák felrobbantották. 1816-1828 között állították helyre vegyes, klasszicista és neogótikus stílusban.
  • Az Arzenáltól délre található a Szenátus-palota klasszicista épülete. Eredetileg Vaszilij Bazsenov tervei alapján kezdték építeni 1776-ban, de pénzforrások híján az építkezés abbamaradt, közben a tervnek több értékes régi épület esett áldozatul. Végül Matvej Kazakov tervei szerint készült el 1787-ben.
  • A Nagy Kreml-palota 125 m hosszú főhomlokzata a Moszkva-folyóra néz. Korábban itt állt a cárok régi rezidenciája, helyette épült 1838-1849 között Konsztantyin Ton és több más építész tervei alapján. Ez a Kreml legnagyobb létesítménye, épületébe a 15-16. századi paloták maradványait is belefoglalták.
  • Ugyancsak Konsztantyin Ton tervei alapján készült el az Oruzsejnaja-palota (Fegyver-palota) neoreneszánsz stílusú épülete 1844-1851-ben. Múzeumában nemcsak régi fegyvereket, hanem arany- és ezüst edényeket, ékszereket őriznek, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet 1967-ben a világhírű Gyémántgyűjtemény is.

Napjainkban a Kreml több kormányzati szervnek ad otthont, itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az Orosz Föderáció elnökének rezidenciája (a Szenátus épületében) és több múzeum. A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

Ünnepek, fesztiválok

Utazás

Megközelítés

Vonattal

Repülővel

Busszal

Helyi közlekedés

Metróval

Busszal

Villamossal

Trolibusszal

Hajóval

Autóval

Kerékpárral

Gyalog

Mozgáskorlátozottaknak

Szállás

Vendéglátóhelyek

Büfék, gyorséttermek

Cukrászdák, fagyizók

Kávézók, kávéházak, teaházak

Éttermek

Olcsó

Közepes árú

Luxus

Bárok, kocsmák

Éjszakai élet

Diszkók, szórakozóhelyek

Kaszinók

Mulatók

Moszkva témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa fővárosai

Amszterdam · Andorra la Vella · Ankara · Athén · Bécs · Belgrád · Berlin · Bern · Brüsszel · Budapest · Bukarest · Dublin · Helsinki · Kijev · Kisinyov · Koppenhága · Lisszabon · Ljubljana · London · Luxembourg · Madrid · Minszk · Monaco · Moszkva · Nicosia · Oslo · Párizs · Podgorica · Pozsony · Prága · Reykjavík · Riga · Róma · San Marino · Stockholm · Szarajevó · Szkopje · Szófia · Tallinn · Tirana · Vaduz · Valletta · Varsó · Vatikán · Vilnius · Zágráb


Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!