„Csehország” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
a
(Vonattal)
80. sor: 80. sor:
 
==== Repülővel ====
 
==== Repülővel ====
 
==== Vonattal ====
 
==== Vonattal ====
 +
Csehország sűrű és kiválló vasúthálózattal rendelkezik. Vonattal a legtöbb turisztikai célpont elérhető. Bár a hálózat alapjában véve jó, az utazási idő általában hosszabb a [[Nyugat-Európa|Nyugat-Európában]] megszokotnál, számos célállomás csak személyvonatokkal elérhető. Mindent egybe véve azonban elsősorban csak pozitívan lehet nyilatkozni a Cseh Vasútakról, a volt szocialista országok közül itt tapasztalható a legjobb minőségű szolgáltatás, illetve (a szovjet utódállamokat leszámítva) Csehországban az egyik legolcsóbb a vonatozás, a jegyárak a [[magyarország]]i árak 50–70 %-át teszik ki, és számos ajánlat létezik, amely még jelentősebben olcsóbbá teszi az utazást.
 +
====Vonattípusok====
 +
*'''Os''' (Osobní vlak) – személyvonat
 +
*'''Sp''' (Spěšný) – gyorsított személyvonat, kisebb helyeken nem áll meg.
 +
*'''R''' (Rychlík) – gyorsvonat, ideális közlekedés az országon belül
 +
*'''Ex''' (express) – expresszvonat
 +
*'''EC, IC''' (EuroCity, InterCity) – emelt komfortú szolgáltatások; pótdíjkötelesek (60 Kč [a pótdíj egy napig érvényes, több utazásra is])
 +
*'''SC''' (SuperCity Pendolino) – A Cseh Vasútak új, nagysebességű vonata, [[Prága]] [[Bécs]], [[Ostrava]] és [[Pozsony]] között. Különleges díjszabással
 
=====Jegyek, bérletek=====
 
=====Jegyek, bérletek=====
 +
;ČDNet : Napijegy a Cseh Vasútak hálózatára. Érvényes minden típusú vonatra. Ára: 390 Kč egy főnek, 780 Kč 2–5 főnek.
 +
;SONE+ : Hétvégi napijegy (szombat vagy vasárnap, egyéb ünnepnap nem érvényes) 2 fő részére. Személyvonatra (Os, Sp) érvényes változat: 130 Kč, gyorsvonatra is érvényes: 390 Kč. A jegy lehetőséget ad az első határon túli vasútállomásig való utazásra [[Ausztria]], [[Szlovákia]], [[Lengyelország]] és [[Németország]] felé. Létezik kombinált változata (SONE+ DB), amely [[Németország]] határmenti vasútjaira ([[Drezda]], [[Regensburg]], [[Passau]]) is érvényes. Ez 230 Kč, illetve 490 Kč-ba kerül, és ellentétben a belföldi ajánlattal, csak az érvényesség napján váltható.
 +
;RegioNet : regionális napijegy, Csehország egy-egy régiójában érvényes napijegy. Csak személyvonatra jó (Os, Sp). Ára: 130 Kč, 2–5 fő együttutazására: 260 Kč. A német határ menti régiók jegye kombinálható a németország határmenti hálózatra is érvényes ajánlattal. Ez egy főnek 200 Kč, kis csoportnak (2–5 fő) 400 Kč-ba kerül.
 +
;hetijegy
 +
;In-kártya
 +
;EURO-Neisse-jegy : [http://www.zvon.de/index.php?whl=12010000&lg=en]
 +
 
==== Busszal ====
 
==== Busszal ====
 
==== Hajóval ====
 
==== Hajóval ====

A lap 2007. június 8., 22:45-kori változata

Elhelyezkedés
noframe
Zászló
Ez-flag.png
Általános adatok
Főváros Prága
Államforma Köztársaság
Pénznem cseh korona (CZK)
Terület 78 856 km2
Népesség 10 235 365 fő (2006)
Nyelv Cseh
Vallás Ateista (59 %), római katolikus (28 %)
Elektromos
hálózat
220V/50Hz (C, E típus)
Behívószám 420
Internet TLD .cz
Időzóna UTC +1

Csehország Közép-Európa egyik állama. Nyugatról Németország, északról Lengyelország, délkeletről Szlovákia, délről Ausztria határolja.

Régiók

Városok

Csehország városai:

Morvaország és Morva-Szilézia városai:

Háttér

Földrajza, élővilága

Történelem

Ünnepek

Utazási tanácsok

Ajánlott utazási időszak

Beutazás

Beutazási feltételek

Csehország az Európai Unió tagja, így magyar (és más uniós) állampolgárok bármilyen típusú személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel utazhatnak be, és ott vízummentesen tartózkodhatnak akár 90 napon túl is. 90 napot meghaladó tartózkodás illetve munkavállalás esetén sem kell tartózkodási engedély, bár váltható a lakhely szerinti idegenrendészeti hatóságnál, és ezzel lehetővé válik például a helyhatósági választásokon való részvétel is.

Repülővel

A MALÉV és a Czech Airlines napi öt repülőjáratot indít Prágába. A fapadosnok mondható SmartWings is indít heti két járatot. Az árai általában olcsóbbak a normál társaságok árainál, de más utazási módokkal nehezen veszi fel a versenyt.

Vonattal

Busszal

Autóval

Hajóval

Közlekedés helyben

Repülővel

Vonattal

Csehország sűrű és kiválló vasúthálózattal rendelkezik. Vonattal a legtöbb turisztikai célpont elérhető. Bár a hálózat alapjában véve jó, az utazási idő általában hosszabb a Nyugat-Európában megszokotnál, számos célállomás csak személyvonatokkal elérhető. Mindent egybe véve azonban elsősorban csak pozitívan lehet nyilatkozni a Cseh Vasútakról, a volt szocialista országok közül itt tapasztalható a legjobb minőségű szolgáltatás, illetve (a szovjet utódállamokat leszámítva) Csehországban az egyik legolcsóbb a vonatozás, a jegyárak a magyarországi árak 50–70 %-át teszik ki, és számos ajánlat létezik, amely még jelentősebben olcsóbbá teszi az utazást.

Vonattípusok

  • Os (Osobní vlak) – személyvonat
  • Sp (Spěšný) – gyorsított személyvonat, kisebb helyeken nem áll meg.
  • R (Rychlík) – gyorsvonat, ideális közlekedés az országon belül
  • Ex (express) – expresszvonat
  • EC, IC (EuroCity, InterCity) – emelt komfortú szolgáltatások; pótdíjkötelesek (60 Kč [a pótdíj egy napig érvényes, több utazásra is])
  • SC (SuperCity Pendolino) – A Cseh Vasútak új, nagysebességű vonata, Prága Bécs, Ostrava és Pozsony között. Különleges díjszabással
Jegyek, bérletek
ČDNet 
Napijegy a Cseh Vasútak hálózatára. Érvényes minden típusú vonatra. Ára: 390 Kč egy főnek, 780 Kč 2–5 főnek.
SONE+ 
Hétvégi napijegy (szombat vagy vasárnap, egyéb ünnepnap nem érvényes) 2 fő részére. Személyvonatra (Os, Sp) érvényes változat: 130 Kč, gyorsvonatra is érvényes: 390 Kč. A jegy lehetőséget ad az első határon túli vasútállomásig való utazásra Ausztria, Szlovákia, Lengyelország és Németország felé. Létezik kombinált változata (SONE+ DB), amely Németország határmenti vasútjaira (Drezda, Regensburg, Passau) is érvényes. Ez 230 Kč, illetve 490 Kč-ba kerül, és ellentétben a belföldi ajánlattal, csak az érvényesség napján váltható.
RegioNet 
regionális napijegy, Csehország egy-egy régiójában érvényes napijegy. Csak személyvonatra jó (Os, Sp). Ára: 130 Kč, 2–5 fő együttutazására: 260 Kč. A német határ menti régiók jegye kombinálható a németország határmenti hálózatra is érvényes ajánlattal. Ez egy főnek 200 Kč, kis csoportnak (2–5 fő) 400 Kč-ba kerül.
hetijegy
In-kártya
EURO-Neisse-jegy 
[1]

Busszal

Hajóval

Taxival

Kerékpárral

Hasznos információk

Pénzügyek

Vásárlás

Nevezetéssegek látogatása

Szállás

Éttermek

Szokások

Nyelv

Biztonság

Egészség

Látni- és tennivallók

Nevezetességek

Kulturális helyszínek

Természeti helyszínek

Cseh konyha

Kultúra

Sport, kikapcsolódás

Csehország témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.


Európa országai

Albánia · Andorra · Ausztria · Azerbajdzsán · Belgium · Bosznia és Hercegovina · Bulgária · Ciprus · Csehország · Dánia · Egyesült Királyság · Észtország · Fehéroroszország · Finnország · Franciaország · Görögország · Grúzia · Hollandia · Horvátország · Írország · Izland · Lengyelország · Lettország · Liechtenstein · Litvánia · Luxemburg · Macedónia · Magyarország · Málta · Moldova · Monaco · Montenegró · Németország · Norvégia · Olaszország · Portugália · Románia · Oroszország · Örményország · San Marino · Spanyolország · Svédország · Svájc · Szerbia · Szlovákia · Szlovénia · Törökország · Ukrajna · Vatikán


Toll.png Csonk szócikk.

Toll.png
Ez a szócikk egy csonk, és a figyelmedet igényli, mert kevés információt tartalmaz.
Segíts te is, hogy informatívabb szócikk lehessen!WikiPedia:Csehország