„Brandenburg” változatai közötti eltérés

A Wikitravelből
Németország : Brandenburg
(Látnivalók táblázatban)
(Természeti örökség)
34. sor: 34. sor:
 
*[[Nyugati Havel-vidék Natúrpark]] (1315 km²)
 
*[[Nyugati Havel-vidék Natúrpark]] (1315 km²)
 
*[[Stechlin-Rupin Natúrpark]] (1080 km²)
 
*[[Stechlin-Rupin Natúrpark]] (1080 km²)
 +
 +
===Épített örökség===
 +
 +
A mai Brandenburg tartomány hosszú ideig az egykori [[Porosz Királyság|Poroszország]] központi területe volt. A [[Potsdami Ediktum]]ban kinyilvánított vallási türelmi politika vonzóvá tette Brandenburgot az Európa más vidékein hitük miatt üldözöttek számára. Brandenburgban a bevándorlók nagy száma, különösen a francia [[hugenották]] érkezése idézett elő kulturális pezsgést. Különböző korokból számos előkelő kastély, vár, templom és nagy értéket képviselő park maradt fenn máig. Ezek közül csupán a legjelentősebbek:
 +
 +
* [[Sanssouci kastély]], [[II. Frigyes porosz király|Nagy Frigyes]] nyári rezidenciája, az [[UNESCO]] [[világörökség]] része
 +
* [[Boitzenburg kastély]], az Armin család szállása, körülötte angolparkkal
 +
* [[Neuhardenberg kastély]], számos komolyzenei esemény színhelye
 +
* [[Rheinsberg kastély]]
 +
* [[Meseberg kastély]], a német állam hivatalos vendégháza
 +
 +
[[1992]]-ben Brandenburg állam létrehozta a „Történelmi Központtal Rendelkező Városok” nevű munkacsoportot, hogy az [[NDK]] idején elhanyagolt vagy lebontott régi városközpontokat megóvja, újjáépítse és új élettel töltse meg. Jelenleg 31 város tagja a munkaközösségnek. A legrégebbi város Brandenburg ([[948]]-ban említették először), Potsdam ([[993]]) és Belzig ([[997]]).
  
 
==Látnivalók táblázatban==
 
==Látnivalók táblázatban==

A lap 2008. december 28., 16:06-kori változataBrandenburg
[[Kép:|noframe|300px]]


Általános adatok
Terület km²
Népesség (2006)
Segélykérés
Segélyhívószám: 112
Rendőrség: 110
Tűzoltóság: 112
Mentő: 110

Brandenburg Németország egyik tartománya.

Tartalomjegyzék

Körzetek

Nevezetességek

Természeti örökség

A természet védelmének fontosságát Brandenburg az alkotmányában is hangsúlyozza, ennek megfelelően a legfontosabb szempontok között esik latba az egyes döntések előkészítése során. 2002-ben a tartomány 15 ún. kiemelt természetvédelmi területet jelölt ki. Ezek közül egy nemzeti park, három az UNESCO bioszféra rezervátuma, 11 pedig natúrpark besorolást kapott. A megnevezett területek az állam területének 30%-át (9987 km²-t) teszik ki. A 15 kiemelten védet terület:

Épített örökség

A mai Brandenburg tartomány hosszú ideig az egykori Poroszország központi területe volt. A Potsdami Ediktumban kinyilvánított vallási türelmi politika vonzóvá tette Brandenburgot az Európa más vidékein hitük miatt üldözöttek számára. Brandenburgban a bevándorlók nagy száma, különösen a francia hugenották érkezése idézett elő kulturális pezsgést. Különböző korokból számos előkelő kastély, vár, templom és nagy értéket képviselő park maradt fenn máig. Ezek közül csupán a legjelentősebbek:

1992-ben Brandenburg állam létrehozta a „Történelmi Központtal Rendelkező Városok” nevű munkacsoportot, hogy az NDK idején elhanyagolt vagy lebontott régi városközpontokat megóvja, újjáépítse és új élettel töltse meg. Jelenleg 31 város tagja a munkaközösségnek. A legrégebbi város Brandenburg (948-ban említették először), Potsdam (993) és Belzig (997).

Látnivalók táblázatban

Természeti örökség

  • Tájegységek
  • Természetvédelmi területek
  • Gyógyvizek, termálvizek

Épített örökség

  • Városok
  • Történelmi emlékhelyek
  • Várak, erődök
  • Paloták, kastélyok
  • Egyházi épületek
  • Folkorisztika, népi építészet
  • Múzeumok

Utazási tanácsok

Beutazás

Autóval

Vonattal

Repülővel

Utazás helyben

Autóval

Vonattal

Busszal

Kerékpárral

Brandenburg témához kapcsolódó forrásszövegek a Wikipédiában.

Toll.png
Ez a szócikk vázlatos. Több tartalmat igényel. Minden szükséges alcímet tartalmaz ugyan, de azoknak csak egy része van kifejtve. Segíts te is, hogy bővebb szócikk lehessen!

Változatok

Műveletek

Docents

Más nyelveken

egyéb oldalak