Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Ero sivun ”Ruotsi” versioiden välillä

Wikitravel
Loikkaa: valikkoon, hakuun
(Kumottu muokkaus #30057, jonka teki 80.246.169.130 (keskustelu))
(Asiavirheen korjaus)
 
(16 välissä olevaa versiota 10 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 15: Rivi 15:
 
|callingcode=+46
 
|callingcode=+46
 
}}
 
}}
'''Ruotsi''' [http://www.visitsweden.com] (''Sverige'') on [[Pohjoismaat|Pohjoismaista]] suurin. Sen rajanaapureita ovat [[Suomi]] ja [[Norja]].
+
[http://www.visitsweden.com/ruotsi/ '''Ruotsi'''] (''Sverige'') on [[Pohjoismaat|Pohjoismaista]] suurin. Sen rajanaapureita ovat [[Suomi]] ja [[Norja]].
  
 
==Kaupunkeja==
 
==Kaupunkeja==
Rivi 54: Rivi 54:
  
 
===Laivalla===
 
===Laivalla===
Säännöllinen liikenne Viking Linellä [http://www.vikingline.fi] ja TallinkSiljalla [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/silja/] [[Helsinki|Helsingistä]] ja [[Turku|Turusta]] [[Tukholma|Tukholmaan]]. [[Vaasa]]-[[Uumaja]] -reitillä [http://www.rgline.com/] on myös liikennettä.
+
Säännöllinen liikenne Viking Linellä [http://www.vikingline.fi] ja TallinkSiljalla [http://www.tallinksilja.com/fi/mainMenu/silja/] [[Helsinki|Helsingistä]] ja [[Turku|Turusta]] [[Tukholma|Tukholmaan]]. [[Vaasa]]-[[Uumaja]] -reitillä [http://www.wasaline.com/] liikennöi Wasaline.
  
 
==Liiku==
 
==Liiku==
Rivi 69: Rivi 69:
 
: ''Katso myös: [[Ruotsin matkasanakirja]]''
 
: ''Katso myös: [[Ruotsin matkasanakirja]]''
  
Ruotsissa puhutaan [[ruotsin matkasanakirja|ruotsia]]. Lähes kaikki ymmärtävät myös [[Englannin matkasanakirja|englantia]]. Ruotsissa on merkittävä suomenkielinen vähemmistö.
+
Ruotsissa puhutaan [[ruotsin matkasanakirja|ruotsia]], joka on läheistä sukua [[Norjan matkasanakirja|norjan]] ja [[Tanskan matkasanakirja|tanskan]] kielelle. Pohjoisruotsalaiset ymmärtävät hyvin norjaa, kun taas eteläruotsalaiset ymmärtävät paremmin tanskaa. Lähes kaikki ymmärtävät myös [[Englannin matkasanakirja|englantia]]. Suurissa kaupungeissa kuten Tukholmassa ja Göteborgissa on aivan tavallista kuulla useita eri kieliä Ruotsiin kohdistuvan suuren maahanmuuton takia. Ruotsissa on merkittävä suomenkielinen vähemmistö.
  
 
==Osta==
 
==Osta==
 
[[Image:Dala horse by Jake73.jpg|thumb|Taalainmaanhevonen]]
 
[[Image:Dala horse by Jake73.jpg|thumb|Taalainmaanhevonen]]
 +
Ruotsin rahayksikkö on kruunu (''krona''), jonka valuuttatunnus on '''SEK'''. 1 SEK = n. 0,10 €.
 +
 +
Ruotsissa ei välttämättä tarvitse yhtään käteistä, sillä pankki/luottokortilla maksaminen onnistuu lähes kaikkialla.
 +
 
Ruotsin kauppakultuuri muistuttaa paljon suomalaista kauppakulttuuria joskin valikoima on hieman laajempi. Toisin kuin esim. Keski-Euroopassa, ruotsalaiset ostavat yhdestä ruokakaupasta kaiken (merkittävimmät ruokakauppaketjut ovat ICA [http://www.ica.se], COOP [http://www.coop.se/] ja Willys [http://willys.se/]). Kaupungeissa törmää suomalaisillekin tuttuihin vaateliikeisiin ja kaupunkien ympärillä löytyy ostoskeskuksia. Kaupoilla on suhteellisen pitkät aukioloajat; ei ole epätavallista että ruokakauppa on auki 7-23:een sunnuntaisinkin.
 
Ruotsin kauppakultuuri muistuttaa paljon suomalaista kauppakulttuuria joskin valikoima on hieman laajempi. Toisin kuin esim. Keski-Euroopassa, ruotsalaiset ostavat yhdestä ruokakaupasta kaiken (merkittävimmät ruokakauppaketjut ovat ICA [http://www.ica.se], COOP [http://www.coop.se/] ja Willys [http://willys.se/]). Kaupungeissa törmää suomalaisillekin tuttuihin vaateliikeisiin ja kaupunkien ympärillä löytyy ostoskeskuksia. Kaupoilla on suhteellisen pitkät aukioloajat; ei ole epätavallista että ruokakauppa on auki 7-23:een sunnuntaisinkin.
  
Rivi 80: Rivi 84:
  
 
==Hintataso==
 
==Hintataso==
Ruotsin hintataso on hieman Suomen hintatasoa alempi, johtuen kruunun alhaisesta arvosta suhteessa euroon.
+
Ruotsin hintataso on hieman Suomen hintatasoa korkeampi, johtuen Ruotsin korkeammista palkoista.
  
 
==Syö==
 
==Syö==
Rivi 94: Rivi 98:
  
 
==Juo==
 
==Juo==
Alkoholi on kallista Ruotsissa. Sitä myydään pubeissa, ravintoloissa ja Systembolaget-kaupoissa.
+
===Alkoholi===
 +
Tunnetuin ruotsalainen alkoholijuoma lienee '''Absolut Vodka'''. Ruotsalaiset ovat suomalaisten tavoin olutkansaa ja oluita löytyy moneen makuun. Erityisesti pienpanimoiden määrä on kasvanut todella paljon ja uusia perustetaan jatkuvasti. Jouluolutta (''julöl'') kannattaa maistaa, mikäli sattuu olemaan joulun aikaan Ruotsissa.
 +
 
 +
Alkoholi on kallista Ruotsissa. Kaupoista on saatavissa vain maksimissaan 3,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Tätä vahmemmat juomat myydään [http://www.systembolaget.se '''Systembolagetissa'''], joka vastaa Suomen Alkoa. Ruotsissa 18-vuotiaat saavat ostaa kaupoissa myytäviä mietoja alkoholijuomia, mutta Systembolaget ei myy mitään alle 20-vuotiaille. Systembolagetit ovat auki arkisin 10-18 tai 19, lauantaisin 10-15. Jotkut myymälät saattavat mennä kiinni aikaisemmin.
 +
 
 +
Ravintoloissa ja baareissa ikäraja on 18, mutta ravintolat ja baarit voivat halutessaan asettaa korkeamman ikärajan. Suurissa kaupungeissa on myös pimeitä baareja (''svartklubbar'') johtuen Ruotsin tiukasta alkoholilaista ja anniskelupaikkoja koskevista säädöksistä. Tällaisisissa paikoissa kannattaa käydä!
  
 
==Nuku==
 
==Nuku==
Rivi 108: Rivi 117:
  
 
==Pysy terveenä==
 
==Pysy terveenä==
Ruotsissa ei ole merkittäviä terveysriskejä.
+
Ruotsissa ei ole merkittäviä terveysriskejä. Suomalainen voi huoletta juoda ruotsalaista hanavettä, sillä bakteerikanta on samanlainen.
  
 
==Kunnioita==
 
==Kunnioita==

Nykyinen versio 13. lokakuuta 2016 kello 20.48

noframe
Sijainti
noframe
Lippu
Sw-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Tukholma
Valtiomuoto perustuslaillinen monarkia
Valuutta Ruotsin kruunu (SEK)
Pinta-ala 450 295 km2
Väkiluku 9 067 049 (maaliskuu 2006)
Kieli Ruotsi (pääkieli), suomi (470 000, RUAB 2005), meänkieli, saame, romani, jiddiš (virallisia vähemmistökieliä)
Uskonto luterilaisia, muslimi-, katolilais- sekä juutalaisvähemmistöjä
Sähkö 230V/50Hz (eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +46
Internet-domaini .se
Aikavyöhyke (UTC) UTC +1

Ruotsi (Sverige) on Pohjoismaista suurin. Sen rajanaapureita ovat Suomi ja Norja.

Kaupunkeja[muokkaa]

Tiedosto:Brahehus.JPG
Brahehusin linnan rauniot Vätternin äärellä
Tukholman kaupungintalo

Muita kohteita[muokkaa]

  • Gotlanti - Ruotsin suurin Itämeren saari
  • Öölanti - toinen, etelämpänä sijaitseva Itämeren saari
  • Åre - suomalaismatkailijoidenkin suosima laskettelukeskus Jämtlannin maakunnassa

Ymmärrä[muokkaa]

Ruotsi on Pohjoismaiden väkirikkain maa, ja asukkaita on noin 9 miljoonaa. Useimmat asuvat Tukholman eteläpuolella. Ruotsin-Lapissa ja Pohjoisosissa asuu suomalais -ja saamelaisvähemmistö. Keski-Ruotsissa ja Länsi-Ruotsissa asuu myös runsaasti suomenkielistä väestöä. Pelkästään Tukholman alueella yli 200 000 suomenkielistä. Ruotsiin on muuttanut paljon ulkomaalaisia siirtolaisia.

Tule[muokkaa]

Lentokoneella[muokkaa]

Suurimmat lentoasemat ovat Tukholman Arlanda ja Göteborgin Landvetter. Sekä Finnair, Blue 1 että SAS lentävät näihin kohteisiin useita lentoja päivässä. Eteläiseen Ruotsiin Suomesta ei ole suoraa yhteyttä, tavallisin tapa on käyttää Kööpenhaminan lentokenttää joka sijaitsee noin 20 km päästä Malmöstä.

Junalla[muokkaa]

Eriävän raideleveyden takia Suomesta ei ole suoraa junayhteyttä Ruotsiin, mutta mm. Interrail ja ScanRail-korteilla voi matkustaa ilmaiseksi bussilla Kemistä Luulajaan. Norjasta on useita junayhteyksiä ja Tanskasta pääsee paikallisjunillakin Kööpenhaminasta Malmöön.

Autolla[muokkaa]

Tavallisin tapa tulla Ruotsiin autolla on laivalla Helsingistä tai Turusta. Lapista on useita rajanylityspaikkoja.

Bussilla[muokkaa]

Oulusta on Kemin ja Tornion kautta bussiyhteys Haaparantaan, josta voi jatkaa edelleen muualle Ruotsiin.

Laivalla[muokkaa]

Säännöllinen liikenne Viking Linellä [1] ja TallinkSiljalla [2] Helsingistä ja Turusta Tukholmaan. Vaasa-Uumaja -reitillä [3] liikennöi Wasaline.

Liiku[muokkaa]

Autolla[muokkaa]

Ruotsissa on hyvä tieverkko ja suurimpien kaupunkien välillä on moottoriteitä. Talvisin Ruotsissa on samanlainen ajokeli kuin Suomessa, eli kannattaa ajaa varovasti. Huomioi, että Ruotsissa promilleraja on 0,2. Suomen vastaava on 0,5.

Junalla[muokkaa]

SJ [4] on ruotsalainen vastine suomalaiselle VR:lle. Resplus-yhteislippujärjestelmä yhdistää bussi- ja junamatkat yhdeksi lippukokonaisuudeksi. Resrobot-reittiopas sisältää junien, bussien ja lentokoneiden aikataulut ja etsii parhaan joukkoliikenteen reitin paikasta A paikkaan B.

Bussilla[muokkaa]

Bussiverkosto on Ruotsissa kattava ja korkeatasoinen. Suurin bussiyhtiö on Swebus. Resplus-yhteislippujärjestelmä yhdistää bussi- ja junamatkat yhdeksi lippukokonaisuudeksi. Resrobot-reittiopas sisältää junien, bussien ja lentokoneiden aikataulut ja etsii parhaan joukkoliikenteen reitin paikasta A paikkaan B.

Puhu[muokkaa]

Katso myös: Ruotsin matkasanakirja

Ruotsissa puhutaan ruotsia, joka on läheistä sukua norjan ja tanskan kielelle. Pohjoisruotsalaiset ymmärtävät hyvin norjaa, kun taas eteläruotsalaiset ymmärtävät paremmin tanskaa. Lähes kaikki ymmärtävät myös englantia. Suurissa kaupungeissa kuten Tukholmassa ja Göteborgissa on aivan tavallista kuulla useita eri kieliä Ruotsiin kohdistuvan suuren maahanmuuton takia. Ruotsissa on merkittävä suomenkielinen vähemmistö.

Osta[muokkaa]

Taalainmaanhevonen

Ruotsin rahayksikkö on kruunu (krona), jonka valuuttatunnus on SEK. 1 SEK = n. 0,10 €.

Ruotsissa ei välttämättä tarvitse yhtään käteistä, sillä pankki/luottokortilla maksaminen onnistuu lähes kaikkialla.

Ruotsin kauppakultuuri muistuttaa paljon suomalaista kauppakulttuuria joskin valikoima on hieman laajempi. Toisin kuin esim. Keski-Euroopassa, ruotsalaiset ostavat yhdestä ruokakaupasta kaiken (merkittävimmät ruokakauppaketjut ovat ICA [5], COOP [6] ja Willys [7]). Kaupungeissa törmää suomalaisillekin tuttuihin vaateliikeisiin ja kaupunkien ympärillä löytyy ostoskeskuksia. Kaupoilla on suhteellisen pitkät aukioloajat; ei ole epätavallista että ruokakauppa on auki 7-23:een sunnuntaisinkin.

Joitakin ruotsalaisia erikoisuuksia:

  • Taalainmaanhevonen (Dalahäst) Pieni puuhevonen joita myydään lähes kaikkialla maassa.
  • Polkagris - kova punavalkoinen sokerimakeinen, ruotsalainen erikoisuus jota valmistetaan Grännassa, Jönköpingin lähellä.

Hintataso[muokkaa]

Ruotsin hintataso on hieman Suomen hintatasoa korkeampi, johtuen Ruotsin korkeammista palkoista.

Syö[muokkaa]

Ruotsin perinteinen keittiö muistuttaa paljon suomen perinteistä keittiötä. Siihen kuuluvat suomalaisillekin tutut hernekeitto, lihapullat muusilla ja pyttipannu.

  • Falukorv - sinisen lenkin ruotsalainen vastine
  • Hapansilakka (surströmming) - fermentoitu säilykekala, tunnettu vahvasta hajustaan
  • Messmör - Vuohenherasta tehtyä "voita"
  • Must - makea kotikalja jota myydään vain joulun (julmust) ja pääsiäisen (påskmust) aikoihin.
  • Kroppkakor - sianlihalla täytetyt perunaknöödelit, peräisin Etelä-Ruotsista

Nykypäivän Ruotsin keittiö on myös saanut paljon vaikutteita muun maailman keittiöistä.

Juo[muokkaa]

Alkoholi[muokkaa]

Tunnetuin ruotsalainen alkoholijuoma lienee Absolut Vodka. Ruotsalaiset ovat suomalaisten tavoin olutkansaa ja oluita löytyy moneen makuun. Erityisesti pienpanimoiden määrä on kasvanut todella paljon ja uusia perustetaan jatkuvasti. Jouluolutta (julöl) kannattaa maistaa, mikäli sattuu olemaan joulun aikaan Ruotsissa.

Alkoholi on kallista Ruotsissa. Kaupoista on saatavissa vain maksimissaan 3,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia. Tätä vahmemmat juomat myydään Systembolagetissa, joka vastaa Suomen Alkoa. Ruotsissa 18-vuotiaat saavat ostaa kaupoissa myytäviä mietoja alkoholijuomia, mutta Systembolaget ei myy mitään alle 20-vuotiaille. Systembolagetit ovat auki arkisin 10-18 tai 19, lauantaisin 10-15. Jotkut myymälät saattavat mennä kiinni aikaisemmin.

Ravintoloissa ja baareissa ikäraja on 18, mutta ravintolat ja baarit voivat halutessaan asettaa korkeamman ikärajan. Suurissa kaupungeissa on myös pimeitä baareja (svartklubbar) johtuen Ruotsin tiukasta alkoholilaista ja anniskelupaikkoja koskevista säädöksistä. Tällaisisissa paikoissa kannattaa käydä!

Nuku[muokkaa]

Ruotsissa löytyy monenlaista majoitusta matkustajakodeista [8] luksushotelleihin. Hotellien hintataso vastaa suomalaista, joskin yöpyminen Tukholmassa on hieman muuta Ruotsia kalliimpaa. Scandic-ketjulla on kattava verkosto keskitason hotelleja.

Opiskele[muokkaa]

Ruotsin valtion virallinen sivu vaihto-oppilaille: [9].

Työskentele[muokkaa]

Pysy turvassa[muokkaa]

Ruotsi on yhtä turvallinen kuin muutkin Pohjoismaat, jotka kuuluvat maailman turvallisimpiin maihin.

Pysy terveenä[muokkaa]

Ruotsissa ei ole merkittäviä terveysriskejä. Suomalainen voi huoletta juoda ruotsalaista hanavettä, sillä bakteerikanta on samanlainen.

Kunnioita[muokkaa]

Ruotsalaiset ovat ystävällisiä ja tunnetusti välittömiä, joskin heidän kansallinen itsetuntonsa on melko korkea. Useimmat ruotsalaiset ajattelevat, että heidän yhteiskuntansa on maailman paras, vaikkakin todellisuudessahan se ei sitä ole. Jos vierailet ruotsalaisessa kodissa muista riisua kengät jalastasi. Vaikkei ruotsalainen aina muistaisi sanoa kiitos tai olkaa hyvä ei kannata luulla että hän on epäkohtelias. Toisinaan myös suomalaiset unohtavat tämän. Kuten Suomessakin, Ruotsissa on voimassa jokamiehenoikeudet, joka mahdollistaa luonnossa liikkumisen ilman maanomistajan lupaa. Ruotsin jääkiekkomaajoukkuetta ei pidä (varsinkaan suomalaisena) haukkua jos ei tahallaan halua ärsyttää ruotsalaisia; useimmat ovat ylpeitä Tre Kronoristaan.

Ota yhteyttä[muokkaa]


Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä kattava!