Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Panmunjom

Wikitravel
Aasia : Itä-Aasia : Etelä-Korea : Panmunjom
Versio hetkellä 2. heinäkuuta 2012 kello 14.48 – tehnyt 84.253.19.70 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kijong-dongin kylä lipputankoineen Pohjois-Korean puolella

Panmunjom (판문점) on entinen kylä Etelä -ja Pohjois-Korean vastaisella rajalla. Se sijaitsee keskellä rajan Joint Security Areaa (JSA), jossa YK valvoo pattitilannetta ja joka toimii maiden ainoana yhteyspisteenä.

Ymmärrä[muokkaa]

Korean sodan loppui 1953, mutta Etelä- ja Pohjois-Korea eivät solmineet rauhansopimusta, vaan ainostaan aseleposopimuksen, joten maat ovat vieläkin sodassa keskenään. Raja on todennäköisesti maailman tarkeimmin vartioitu, eikä rajaliikennettä juurikaan ole.

Tule[muokkaa]

Alueelle ei ole mahdollista tulla omatoimisesti. Soulista on useita matkanjärjestäjiä jotka järjestävät päivän tai puolen päivän mittaisia retkiä Panmunjomiin. Matkoja on monenlaisia ja kannattaa selvittää tarkkaan mitä on tiedossa: kiikarille aluelle voi tihrustussa monestakin paikasta, mutta "todellista" Panmunjeom-kokemusta varten kannattaa mennä itse JSA-alueen sisään, ja vain parilla toimistolla on luvat järjestää tämä. Päivänkin varoitusajalla saattaa ehtiä mukaan, mutta JSA:lle meneville matkoille viikon varoitusaika on parempi.

  • Panmunjom Tour [1]
  • Global Tour [2]

Pohjois-Koreassa vierailevien kiertomatkaan sisältyy yleensä käynti alueelle. Pjongjangista matka kestää bussilla noin 2.5 tuntia, ja joskus matkaan sisältyy yöpyminen läheisessä Kaesongin kaupungissa.

Liiku[muokkaa]

Matkatoimisto järjestää kuljetukset alueella. JSA-alueen sisällä liikutaan pienissä YK:n busseissa.

Näe[muokkaa]

Rajan ylittävät konferenssihuoneet JSA:ssa
Dorasanin observatorio
  • Maailman korkein lipputanko Kijong-dongin kylässä Pohjois-Korean puolella.
  • Joint Security Area (JSA) Paikka jossa toinen maa on vain muutaman metrin päässä.
  • Kolmas tunneli Pohjoiskorealaisten sotilaiden rakentama tunneli jonka läpi oli tarkoitus siirtää joukkoja rajan ali. Tunneli löydettiin, ja se suljettiin. Nykyään matkailijat etelän puolelta pääsevät käymään muutaman sadan metrin verran tunnelissa.
  • Dorasanin observatorio Etelä-Korean puolella vuoren huipulla sijaitseva talo josta on mahdollista katsoa rajan toiselle puolelle kaukoputken läpi.

Tee[muokkaa]

Osta[muokkaa]

Alueella myydään matkamuistoja.

Syö[muokkaa]

Panmunjomissa ei ole ruokaa saatavilla, mutta matkaan sisältyy yleensä lounas lähettyvillä.

Juo[muokkaa]

Alkoholi on alueella kiellettyä.

Nuku[muokkaa]

Panmunjomissa ei ole minkäänlaisia majoitusliikkeitä.

Pysy turvassa[muokkaa]

Varoitus matkustajalle

Varoitus: Etelä -ja Pohjois-Korean välinen rajavyöhyke on hyvin tarkasti vartioitu! Rajan ylittäminen voi maksaa hengen!


Raja-alueella voi kulkea vain opastetulla kierroksella. Valokuvaaminen raja-alueella on kiellettyä ilman lupaa, mutta kuvauspaikkoja on melko runsaasti. JSA:n Etelä-Korean puolella on voimassa pukukoodi, joka kieltää mm. T-paidat ja avoimet sandaalit. Alle 10-vuotiaita lapsia ei päästetä alueelle.

Ennen kaikkea muista, että alue on edelleen sotatilassa, ja molemmilla puolilla on kovat piipussa. Käyttäydy sen mukaisesti.

Pysy terveenä[muokkaa]

Ota yhteyttä[muokkaa]

Jatka matkaa[muokkaa]
Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!

Kirjoitusjärjestelmät

Toiminnot

Docents

Muilla kielillä

muut sivustot