Auta Wikitravelia kasvamaan muokkaamalla artikkelia! Opi tästä

Myanmar

Kohteesta Wikitravel
Versio hetkellä 2. tammikuuta 2013 kello 16.31 – tehnyt Io (keskustelu | muokkaukset) (Liiku)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
noframe
Sijainti
LocationMyanmar.png
Lippu
Bm-flag.png
Perustiedot
Pääkaupunki Naypyidaw
Valtiomuoto sotilasdiktatuuri
Valuutta kyat (MMK)
Pinta-ala Yhteensä: 678,500 km2
maata: 657,740 km2
vettä: 20,760 km2
Väkiluku 42,909,464 (2006 arvio)
Kieli burma (virallinen), englanti
Uskonto buddhalaisia 89%, kristittyjä 4%, muslimeja 4%, muita 3%
Sähkö 220V/50Hz (amerikkalainen tai eurooppalainen pistoke)
Puhelinnumero +95
Internet-domaini .mm
Aikavyöhyke (UTC) UTC+6:30


Myanmar (tunnetaan myös nimellä Burma) sijaitsee Kaakkois-Aasiassa.

Alueet

Kaupungit

 • Naypyidaw (Entinen Pyinmana) — Nykyinen pääkaupunki
 • Bago (Entinen Pegu) — Kaupungi lähellä Yangonia, josta löytyy lukuisia buddhalaisille pyhiä kohteita
 • Mandalay — Pohjois-Myanmarin talouskeskittymä
 • Taunggyi — Kaupunki kultaisen kolmion ytimessä
 • Yangon (Entinen Rangoon) — Talouskeskittymä, joka on kuuluisa Pagodistaan ja siirtomaavallan aikaisista rakennuksista

Muut kohteet

 • Kyaiktiyo — Kaupunki Golden Rock pagodan lähettyvillä

Ymmärrä

Myanmar on Aasian köyhin maa.

Ilmasto

Tule

Myanmariin pääsee tällä hetkellä maateitse ainoastaan Kiinasta, eli lentäminen jää järkevimmäksi vaihtoehdoksi.

Lentokoneella

Myanmariin pääsee helpoiten lentämällä Bangkokin tai Singaporen kautta.

 • Myanmar Airways International [1] lentää Yangonin Bangkokista, Kuala Lumpurista, Hanoista, Siem Reapista, Phnom-Penhistä, Guangzhousta ja Singaporesta.
 • Bangkok Airways [2] lentää Bangkokista Yangoniin.
 • Thai Airways International [3] lentää Bangkokista Yangoniin.
 • Malaysia Airlines [4] lentää Kuala Lumpurista Yangoniin.
 • Silk Air [5] Lentää Yangonista Singaporeen.
 • Jetstar [6], Lentää Yangonista Singaporeen.
 • Vietnam Airlines [7] Lentää Hanoista Yangoniin.
 • Air Asia [8] Lentää Bangkokista (Don Meung (DMK))ja Kuala Lumpurista (LCCT Airport) Yangoniin ja Bangokista Mandalayhin.

Liiku

Ulkomaalaiset saavat liikkua vain viranomaisten määräämillä alueilla ja yöpyä vain viranomaisluvan saaneissa majapaikoissa. Levottomuuksien seurauksena tiettyyn osavaltioon pääsy voidaan estää lyhyelläkin ajalla, esim. aiemmin turismille osittain avoinna ollut Rakhine on ollut suljettuna useaan otteeseen vuonna 2012. Joihinkin osavaltoihin pääsee ainoastaan osana järjestettyä kiertuetta, palkkaamalla oppaan tai pyytämällä valtiolta ennakkolupaa (ennakkoluvan hakemisessa auttavat esim. Yangonissa sijaitsevat, valtion auktorisoimat matkatoimistot). Ajantasaista tietoa liikkumisarjoitukista saat matkatoimistoilta tai valtion turisti-infosta (Myanmar Travels and Tours).

Avoimet alueet Osavaltoita, joissa turisti voi liikkua käytännössä vapaasti:

 • Yangon
 • Mandalay
 • Pago / Bago
 • Magwe / Magway
 • Ayeyarwaddy

Rajoitetut alueet Osavaltoita, joissa matkustaminen on ainakin osittain rajoitettua [9] [10]:

 • pääkaupunki Naypyidaw
 • Kachinin osavaltio (Putao, Naung Mon)
 • Chinin osavaltio
 • Kayahin savaltion
 • Monin osavaltio
 • Myit Kyee Narin osavaltio
 • Rakhinen osavaltio (Mrauk-U, Sittwe)
 • Tanintharin osavaltio

Bussit: Busseilla liikkuminen on hidasta mutta aiempaa turvallisempaa, sillä useimmat turisteja palvelevat bussiyhtiöt käyttävät uutta, modernia kalustoa, joissa on puhtaat, säädettävät istuimet ja ilmastointi. Huomaa, että ilmastointia pidetään jäätävän kylmällä ja burmalaista komediaa huudatetaan televisiosta yömyöhään - korvatulpat ja paksut vaatteet tai peitto ovat aivan välttämättömät! Useimmat majatalot myyvät bussilippuja kohtuulliseen hintaan (esim. Bagan-Yangon $30, 10h; Yangon-Mawlamyine $23, 7,5h). Myös tiet yleisimpiin turistikohteisiin ovat parantuneet ja enää osittain monttuista rytkytystä, varaudu silti siirtymien kestävän paljon kauemmin kuin kilometriltä ajattelisi). Bussien aikataulut sijoittuvat lähes aina yön tunneille, jolloin saavut kohteeseesi kukonlaulun aikaan. Tämä ei ole ongelma, sillä majatalot tietävät tämän ja antavat sinun tehdä check-in:in jo aamusta ilman lisämaksua.

Junat ovat buseihin verrattuna hitaampi vaihtoehto ja huonommassa kunnossa. Koe kuitenkin Yangonin "Circle Line" ($1)- kiskoilla heiluva, puupenkkinen junanvanhus matelee Yangonin ympäri, vaihtelevien esikaupunkialueiden läpi, kolmessa tunnissa.

Polkupyörä-vuokraus onnistuu useimmissa kaupungeissa, n. $1/pv (perinteisestä 24 tunnin vuokra-ajasta poiketen palautus on yleensä iltaan mennessä.) Polkupyörät ovat usein vanhoja, tarkasta jarrut ennalta.

Mopovuokraamoita on vaikea löytää, tiedustele omasta respastsa. Esim. Hpa-Anissa mopovuokra $5/pv.

Puhu

Osta

Valuutanvaihto

Valuuttana maassa toimii pienehköihin ostoksiin Kyat ja hotelleihin yms. yhdysvaltain dollarit. Rahaa kannattaa vaihtaa jo lentokentällä Yangonissa, koska kurssi on kilpailukykyinen ja säästyt ylimääräiseltä vaivalta. 1USD vastaa n. 840 Kyatia (3.12.2012). Parhaimman kurssin saat 100USD seteleillä. Huomioi, että setelien tulee olla uusia ja hyväkuntoisia (ei taitoksia, repeymiä jne.) tai niitä ei mitä luultavimmin suostuta vaihtamaan. Maassa ei tällä hetkellä käytännössä ole pankkiautomaatteja, jossa voisi käyttää kansainvälisiä luottokortteja. Yangonissa yhden pankin automaateista voi nostaa Mastercardilla. Kyateja ei voi vaihtaa virallisesti muualla kuin Myanmarissa, joten vaihda lentokentällä loput Kyat muuhun valutaan poistuessasi maasta.

Hintataso

Hintataso on muuhun Kaakkois-Aasiaan nähden kallis, ja etenkin majoituksesta tulee varautua maksamaan paljon (yli 20USD huone).

Syö

Juo

Nuku

Opiskele

Työskentele

Pysy turvassa

Vaikka uutisissa kuuleekin joskus levottomuuksista, ne sijaitsevat kaukana alueilla joihin ei päästetä ulkomaalaisia. Myanmar on itse asiassa maailman turvallisimpia maita matkailijoille. Kaupungeilla voi kävellä öisin ja päivin ilman että tarvitsee ikinä pelätä varkaita, väkivaltaa tai edes huijareita. Tähän vaikuttaa maan vahvasti buddhalainen kulttuuri, ja myös vallassa oleva sotilashallinto, joka rankaisee armotta kansalaisia pienimmästäkin rikoksesta. Ulkomaalaista vastaan kohdistettu rikos tuo myös paljon ankaramman rangaistuksen kuin paikallista vastaan. Todennäköisyys joutua rikoksen kohteeksi Myanmarissa on äärimmäisen pieni, ja maassa voi huoleti kulkea ilman pienintäkään pelkoa.

Myanmarissa tapahtuu tällä hetkellä paljon uudistuksia nopeaan tahtiin. Tästä huolimatta kannattaa pidättäytyä puhumasta arkaluontoisista aiheista, esim. demokratia, sotilashallinto, Aung San Suu Kyi, jne. Puhu näistä asioista vain jos paikallinen itse aloittaa keskustelun. Ulkomaalainen tuskin joutuu näistä vaikeuksiin, mutta jos sana kantautuu vääriin korviin, voi siitä olla paikalliselle kohtalokkaat seuraukset.

Pysy terveenä

Myanmariin matkatessa suositellaan erityisesti a-hepatiitti rokotetta!

Kunnioita

Ota yhteyttä


Tämä artikkeli on vasta runko ja kaipaa enemmän sisältöä. Siinä on malline, muttei vielä tarpeeksi muuta tietoa. Sukella sisään ja auta sitä kasvamaan käyttökelpoiseksi!
WikiPedia:Myanmarwts:Category:Myanmar