Szerkesztővita:91.120.88.38

A Wikitravelből

Magyar állampolgárok 2014. február 9-től vízummentesen léphetnek be és tartózkodhatnak Törökország területén. A tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül, azaz vízummentes tartózkodás esetén egyszerre legfeljebb 90 nap tölthető el Törökországban. A vízummentes beutazás kizárólag turista és üzleti (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás) célú belépésre vonatkozik. Amennyiben a határon mégis kötelezné a török rendőrség a magyar állampolgárokat vízum megvásárlására, kérjük hivatkozzanak a 2014. február 7-én kihirdetett 2014/5881 sz. kormányhatározatra, illetve arra, hogy a magyar állampolgárok vízummentessége bármikor leellenőrizhető a török e-vízum rendszer honlapján.

Az útlevélnek a belépéstől számított legkevesebb 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Az új rezsim azonnali bevezetése miatt egyedi esetekben, kezdetben még fennakadások lehetnek a beutazáskor. Ilyen esetben kérjük, forduljanak a magyar külképviselethez. A külföldi állampolgároknak olyan érvényes útlevéllel, vagy egyéb hivatalos úti okmánnyal kell rendelkezniük, amelybe a határőrség belépő, illetve kilépő bélyegzőt tud elhelyezni. Amennyiben nincs az úti okmányban a bélyegző elhelyezésére hely, úgy az illető nem léphet be Törökország területére.

Vízum felvétele szükséges, mennyiben az utazás célja:

   munkavállalás,
   tanulmányok folytatása,
   kutatás,
   hivatalos tehergépkocsi vezetők beutazása,
   turista és egyéb csoportokat szállító autóbusz vezetők beutazása,
   sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés,
   speciális tevékenység folytatása (pl. régészet),
   filmforgatás, illetve
   hegymászás az egyes különleges engedélyt igénylő hegységekben (pl. Ararat)

A vízumkérelmet a Török Köztársaság budapesti nagykövetsége konzuli osztályán kell benyújtani. Elérhetőségük: 1062 Budapest, Andrássy út 123, telefon: 344-5002, telefax. 341-0456, E-mail: budapest@turkishembassy.hu, honlap: www.budapeste.be.mfa.gov.tr

A vízumdíjak a következők:

   Egyszeri belépésre jogosító vízum díja: 60 EUR
   Egyszeri átutazásra jogosító vízum díja: 60 EUR
   Kétszeri átutazásra jogosító vízum díja: 90 EUR
   Többszöri belépésre jogosító vízum díja: 155 EUR
   Munkavállalásra jogosító (1 éves) vízum díja: 135 EUR